Στάθης Λιβαθινός - Αυτός είναι ο νέος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου - Who is Who

Ο Στάθης Λιβαθινός είναι, με υπουργική απόφαση, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της γενιάς του ο Στάθης Λιβαθινός επιστρέφει σε γνώριμα λημέρια, ως καλλιτεχνικός διευθυντής πλέον, αφού από το 2001 ως το 2007, διετέλεσε υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού, στηρίζοντας και σκηνοθετώντας μοναδικές παραστάσεις.

Ο Στάθης Λιβαθινός, ο διορισμός του οποίου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Τετάρτη 22 Απριλίου (αρ. φ. 276 ΥΟΔΔ), παραλαμβάνει τη σκυτάλη της διεύθυνσης της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας σε μια δύσκολη χρονικά στιγμή από τον Σωτήρη Χατζάκη, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση του μετά από πραγματικό πόλεμο με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη.

Who is Who

Σκηνοθέτης και ηθοποιός ο Στάθης Λιβαθινός, αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου της Μόσχας. Ανάμεσα στις παραστάσεις που σκηνοθέτησε συγκαταλέγονται οι: "Πεθαίνω σα χώρα" του Δ. Δημητριάδη, "Το κτήνος στο φεγγάρι" του Καλινόσκι, "Πριν την αποχώρηση" του Τόμας Μπέρνχαρντ, "Φρεναπάτη" του Κούσνερ, "Οικόπεδα με θέα" του Ντ. Μάμετ, "Αγάπης αγώνας άγονος" του Σαίξπηρ, "Μήδεια" του Ευριπίδη, "Βάσσα" του Γκόρκι, "Ηλίθιος" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι," Ένας ήρωας, το καμάρι της Δύσης" του Τζ.Μ.Σινγκ,"Bασιλιάς Ληρ" του Ο.Σαίξπηρ.

Ο Στάθης Λιβαθινός είναι ο νέος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου-
Από το 2001 εως το 2007 διηύθυνε την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και το Εργαστήριο Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας με στενούς συνεργάτες τον ποιητή Στρατή Πασχάλη,το μουσικό Θοδωρή Αμπαζή, τη σκηνογράφο Ελένη Μανωλοπούλου και ομάδα ηθοποιών μεταξύ των οποίων οι Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Ναυπλιώτου, Μαρία Σαββίδου, κ.α.

Η παράσταση, της Πειραματικής Σκηνής με τη διασκευή του "Ηλίθιου" του Φ.Ντοστογιέφσκι αναδείχτηκε καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2006-2007 από τους αναγνώστες του περιοδικού "Αθηνόραμα".Το 2009 η σκηνοθεσία του στον "Βασιλιά Ληρ" του Σαίξπηρ για το ΚΘΒΕ τιμήθηκε με το βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου των Κριτικών Θεάτρου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ