Γ.Βαρουφάκης: Χαμηλού δημοσιογραφικού επιπέδου όσοι μιλούν για αποδυνάμωσή μου

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολιάζει μετά και το τελευταίο Eurogroup: «Οχι, δεν είμαι απομονωμένος. Είναι λογικό. Είναι η πρώτη κυβέρνηση στην Ελλάδα που δεν εκπροσωπεί τα μέτρα της λιτότητας».

Εν συνεχεία κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα γράφτηκαν για απαξιωτικά σχόλια απο ομολόγους του στο Eurogroup της Ρίγας, διαψεύδοντας τα πάντα και τονίζοντας: «Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν πράγματα που δεν έχουν ποτέ έτσι συμβεί. Οι συνάδελφοί μου στο Eurogroup είναι πολύ αξιοπρεπείς και πολιτισμένοι άνθρωποι. Ποτέ δεν θα με αποκαλούσαν έτσι. Διατηρούμε ένα πολύ συνεργάσιμο περιβάλλον, παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις. Είμαστε επαγγελματίες».

«Εγώ δίνω τον τόνο, εγώ αποφασίζω στις διαπραγματεύσεις»

Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε και στο γιατί έχουν τόση μεγάλη διάρκεια οι διαπραγματεύσεις υπογραμμίζοντας:

«Είναι πολύ πιθανό γιατί στους άλλους υπουργούς Οικονομικών ίσως να μην αρέσει η ελληνική θέση στις διαπραγματεύσεις. Και μπορεί επίσης να είναι απογοητευμένοι ότι η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια εξακολουθεί να είναι μια χώρα σε κρίση. Αλλά θα ασχοληθούν με το θέμα λογικά, ήρεμα και με συμπάθεια. Εμείς οι Έλληνες είμαστε πολύ πιο απογοητευμένοι από το ότι η κρίση δεν έχει λήξει ακόμη στη χώρα μας».

Μετά την απόφαση Τσίπρα για προσθήκη Τσακαλώτου στην ομάδα διαπραγμάτευσης έγινε ερμηνία ως αποδυνάμωση του Ελληνα ΥΠΟΙΚ με τον ίδιο να απαντά:

«Δεν πρέπει να πιστέψουμε ό,τι είναι γραμμένο σε ορισμένες εφημερίδες. Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω τα γεγονότα. Πρώτον, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει στην ελληνική τηλεόραση ότι είμαι ένα σημαντικό μέρος της κυβέρνησης, αλλά και για τον ίδιο προσωπικά και συνεχίζω να διαδραματίζω σημαντικό ρόλο. Δεύτερον, έχουμε μια ομάδα υπουργών και άλλους σημαντικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Εργάζονται στο πλευρό μου εδώ και εβδομάδες, αλλά επίσημα ανακοινώθηκε τώρα. Εχω την ηγεσία αυτής της ομάδας που υπόκειται στη δικαιοδοσία μου. Εγώ παίρνω τις αποφάσεις. Εγώ δίνω τόνο στις διαπραγματεύσεις. Εξακολουθώ να είμαι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με το Eurogroup. Και υποστηρίζομαι από διάφορους κυβερνητικούς υπουργούς - μεταξύ άλλων από τον καλό μου φίλο Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το γεγονός ότι κάποια ΜΜΕ ανέφεραν ότι με ανακουφίζουν από τις διαπραγματεύσεις, είναι απλά μια άλλη απόδειξη του χαμηλού δημοσιογραφικού επιπέδου».

«Ποτέ δεν συζήτησαν πραγματικά τις προτάσεις μας»

Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης κλήθηκε να απαντήσει σε όσους μιλούν για κακή προετοιμασία της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις τονίζοντας:

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν τρεις μήνες πιο πολύ για να βρεθεί μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Το μόνο πρόβλημα είναι το εξής: οι προτάσεις μας για μεταρρυθμίσεις δεν έχουν συζητηθεί πραγματικά από τα θεσμικά όργανα. Και την ίδια στιγμή δεν προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις. Φυσικά δεν είναι εύκολο να πείσεις 18 χώρες, ότι οι πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών ήταν λάθος. Το Eurogroup είναι ένα πολύπλοκο όργανο, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να παραδεχτούν τα λάθη τους. Η Ελλάδα έχει διαπράξει σειρά λαθών κατά τις τελευταίες δεκαετίες, και να μάθει από αυτό. Τώρα είναι η στιγμή που η άλλη πλευρά παραδέχεται σφάλμα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ