Spiegel: Ιδού γιατί ο Τσίπρας έκανε λόγο για δημοψήφισμα

«Το Νοέμβριο του 2011 οι ηγέτες της Ευρώπης είχαν σοκαριστεί όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για δημοψήφισμα. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Αλέξης Τσίπρας ξαναφέρνει την ιδέα στο προσκήνιο». Αυτό αναφέρει το Spiegel και εξηγεί τι κρύβεται πίσω από αυτό.

 

Αναφέρει πως σε αντίθεση με το τι είχε γίνει ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου, τον Νικολά Σαρκοζί και την Άνγκελα Μέρκελ, τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν εξοργισμένοι. Η Κομισιόν επέλεξε να μην τοποθετηθεί δημοσίως επί του θέματος, σε αντίθεση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ που είπε πως θα κοστίσει χρήματα και θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η γενική αίσθηση, πάντως, στις Βρυξέλλες είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει κανένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Και αυτό διότι οι αξιωματούχοι της θεωρούν πως μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα έχει επιτευχθεί συμφωνία που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η μεγάλη συζήτηση για το τι θα γίνει με την Ελλάδα όταν τελειώνει και η τετράμηνη επέκταση του παρόντος προγράμματος.

Για το εσωτερικό

Το Spiegel αναφέρει πως η αναγγελία περί δημοψηφίσματος από την μεριά του Αλέξη Τσίπρα έχει περισσότερο στόχο το εσωτερικό και λιγότερο το εξωτερικό. Μετά τη διαπραγματευτική πανωλεθρία στη Ρίγα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές. Γι' αυτό και τοποθέτησε ποιο συμπαθείς ανθρώπους στη διαπραγματευτική ομάδα. Ωστόσο, η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αντισταθεί στις όποιες παραχωρήσεις κάνει η κυβέρνηση και απειλεί με επιστροφή στη δραχμή. Πάντως, ένα δημοψήφισμα με το συγκεκριμένο θέμα θα αποδεικνυόταν ως μια μεγάλη ήττα, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του ευρώ και δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή του, έτσι όπως δείχνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Δεν έχει πρόβλημα με το λαό

Το συμπέρασμα του Spiegel είναι ότι το πρόβλημα του Τσίπρα δεν είναι ο ελληνικός λαός – η πλειοψηφία του οποίου τον στηρίζει. Το θέμα προκύπτει με τους δικούς του βουλευτές. Γι' αυτό και η απειλή του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα απευθύνεται σε αυτούς με στόχο να τους επαναφέρει στη γραμμή της κυβέρνησης. Το θέμα του δημοψηφίσματος είναι περισσότερο μια πολιτική κίνηση και λιγότερο μια πιθανότητα. Πάντως, με οικονομικούς όρους το δημοψήφισμα θα επιβάρυνε τα κρατικά ταμεία με 110 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν χρήματα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ