Πλατεία Ταξίμ: Επεισόδια με ΜΑΤ & διαδηλωτές που... τήρησαν το έθιμο της Πρωτομαγιάς

Με επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έγινε και φέτος στην Τουρκία ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς.  

Η τουρκική αστυνομία επενέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να διαλύσει μια συγκέντρωση περίπου 1.000 ατόμων που ήθελαν να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ, την οποία ωστόσο η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση έχει κηρύξει απαγορευμένη ζώνη για τους διαδηλωτές. 

Με συνθήματα “Η πλατεία Ταξίμ είναι η πλατεία της Πρωτομαγιάς", "Ζήτω η 1η Μάη", "Μαζί ενάντια στο φασισμό" οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από το πρωί στην περιοχή Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης, με στόχο να κινηθούν προς την πλατεία Ταξίμ, κάτι που είχαν απαγορεύσει οι αρχές. Η πορεία ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 12:00, όμως γίνονται διαπραγματεύσεις με τους αστυνομικούς ώστε να αποφευχθούν οι ταραχές.

Λίγο μετά το μεσημέρι, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν νερό υπό πίεση και δακρυγόνα για να απωθήσουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί στην περιοχή, αψηφώντας την απαγόρευση.

Μικρές ομάδες διαδηλωτών απάντησαν εκτοξεύοντας εναντίον των αστυνομικών μπουκάλια, πέτρες και πυροτεχνήματα, ωστόσο οι περισσότεροι διαλύθηκαν στα σοκάκια της περιοχής.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές απέρριψαν πρόταση των Αρχών να επιτραπεί σε 200 με 500 άτομα να μπουν ειρηνικά στην Ταξίμ.

Έχουν διαμηνύσει πως θέλουν να βαδίσουν ειρηνικά και να μην συγκρουστούν με τις Αρχές, όμως νωρίτερα η Αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να απωθήσει μια μικρή ομάδα που αποσχίστηκε από την συγκέντρωση και προσπάθησε να προσεγγίσει την ιστορική πλατεία.

Πριν ξεκινήσει η επέμβαση της αστυνομίας είχαν αναφερθεί μεμονωμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στους γύρω δρόμους. Χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αποκλείσει μεθοδικά κάθε πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ.

Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, 134 άνθρωποι συνελήφθησαν από το πρωί στην πόλη.

Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, οι αρχές της πόλης απαγόρευσαν και φέτος τις διαδηλώσεις των συνδικαλιστικών σωματείων στην Ταξίμ, με το σκεπτικό ότι η πλατεία "δεν προσφέρεται" για τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς. 

Τα συνδικάτα από την πλευρά τους διεκδικούν το δικαίωμά τους να πάνε στην πλατεία για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της 1ης Μαΐου 1977, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ στην Ταξίμ με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και να σκοτωθούν 34 άνθρωποι.

Παρόμοια βίαια επεισόδια είχαν σημειωθεί στην πλατεία αυτή και την περσινή Πρωτομαγιά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ