Δίαιτα Άτκινς: Ιδού η νέα εκδοχή της με περισσότερους υδατάνθρακες που υπόσχεται εκπληκτικά αποτελέσματα

Η νέα αναθεωρημένη δίαιτα Άτκινς ανοίγει τις πόρτες στους υδατάνθρακες.

 

Εδώ και 40 χρόνια η δίαιτα Άτκινς συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή διατροφικά προγράμματα. Βασικός κανόνας της: μπορείς να φας όση πρωτεΐνη θες -ακόμα και μπέικον, λουκάνικα ή τυρί –αρκεί να ξεχάσεις τους υδατάνθρακες και να αποκηρύξεις τις πατάτες, το ψωμί και τα ζυμαρικά.  

Καθώς όμως όλο και περισσότερες έρευνες ανακαλύπτουν τα οφέλη των υδατανθράκων και συγκεκριμένα των μη επεξεργασμένων στην υγεία, ακόμα και οι επικεφαλής της εταιρείας που διαχειρίζεται τη δίαιτα Άτκινς μετά το θάνατο του δημιουργού της το 2003, αποφάσισαν να ρίξουν λίγο νερό στο κρασί τους ή, ακριβέστερα, λίγη φρυγανιά στο αυγό τους!

Κατόπιν αυτού, η νέα αναθεωρημένη Άτκινς, εξακολουθεί να βασίζεται στην κατανάλωση πρωτεΐνης και λιπαρών, αλλά πλέον αναγνωρίζει ότι καλό είναι  να τρώμε και μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως τρόφιμα από δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Ή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξή της η Colette Heimowitz, διατροφολόγος και επικεφαλής της εταιρείας Atkins Nutritionals, «εάν κάποιος θέλει να φάει μια φέτα ψωμί του τοστ με τα αυγά του, μπορεί να την φάει».

Η δίαιτα Άτκινς λανσαρίστηκε στη δεκαετία του ’70 από τον δρ. Robert Atkins σε ασθενείς του με νοσογόνο παχυσαρκία, οι οποίοι είδαν για πρώτη φορά αποτελέσματα που κανένα άλλο διατροφικό πρόγραμμα δεν είχε καταφέρει. Σύντομα, διαδόθηκε στον ευρύ πληθυσμό. 

Η δίαιτα περιόριζε αυστηρά την κατανάλωση υδατανθράκων σε μόλις 20 γραμ. την ημέρα (περίπου όσα αντιστοιχούν σε ένα μέτριο μήλο) και άνοιξε το δρόμο για να κυκλοφορήσουν πολλές παρόμοιες με βασικό χαρακτηριστικό την αποφυγή των υδατανθράκων. 

Ωστόσο, πλέον έχει αποδειχτεί ότι ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από τα 20 γραμ. ημερησίως για να είναι υγιής και να νιώθει χαρούμενος. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Harvard διαπίστωσε ότι οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες φαίνεται πως είναι το «κλειδί» για τη μακροζωία!

Η νέα Άτκινς επιτρέπει πλέον 40 γραμ. υδατανθράκων την ημέρα –που μπορεί να φτάσουν και τα 100 γραμ. στην περίπτωση που μιλάμε για κάποιον με έντονη φυσική δραστηριότητα, π.χ. αθλητή  ή στη φάση της συντήρησης και δεδομένου ότι το βάρος παραμένει σταθερό.

Πηγή: Shape.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ