Μόνο 2 εβδομάδες λιπαρές τροφές αρκούν για να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου!

Η κατανάλωση λιπαρών τροφών για 2 εβδομάδες είναι αρκετή για να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου.

Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγεία μας. Πόσο σημαντικές είναι, όμως;

Την απάντηση δίνει έρευνα, που πραγματοποίησαν το Imperial College London και το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, σύμφωνα με την οποία μόλις 14 μέρες κατανάλωσης λιπαρών τροφών (π.χ. μπέργκερ, μπριζόλες, μπισκότα) αρκούν για να αυξηθούν οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Στην έρευνα συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες, που αντικατέστησαν την συνηθισμένη διατροφή τους, η οποία περιλάμβανε ψάρια, καλαμπόκι, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, με τροφές που τυπικά καταναλώνονται στις ΗΠΑ και είναι πλούσιες σε λιπαρά και φτωχές σε φυτικές ίνες.

Ο ένας από τους δύο συγγραφείς της έρευνας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications, Jeremy Nicholson, δήλωσε ότι ήταν εντυπωσιακό το πόσο δραματικές ήταν οι αλλαγές που προκλήθηκαν σε σχετικό μικρό χρονικό διάστημα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «αν και δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι οι παραπάνω αλλαγές θα οδηγούσαν στην αύξηση των περιστατικών καρκίνου, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι είναι σημάδι κινδύνου». Όταν οι φυτικές ίνες «ζυμώνονται» από τα βακτήρια του εντέρου, παράγονται ουσίες χρήσιμες για τον οργανισμό, ενώ όταν τα βακτήρια «τρέφονται» με λίπη παράγουν ενώσεις, που συνδέονται με την εκδήλωση καρκίνου.

Υπάρχουν, ωστόσο, και καλά νέα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, γιατί η βλάβη είναι αναστρέψιμη και η υγεία του εντέρου βελτιώνεται αν βελτιωθεί η διατροφή μας.

Πηγή: Vita.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ