Φωλιές από κανταΐφι με μους γιαουρτιού & σιρόπι πορτοκαλιού από τη σεφ Ντίνα Νικολάου! Να γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής

Υλικά:

Για 12 «φωλιές»
Για τις «φωλιές»
1 πακέτο κανταΐφι (θα το βρείτε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, μαζί με τα διάφορα φύλλα ζύμης)
1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη)
Για τη μους γιαουρτιού
500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος (είναι η κρέμες γάλακτος με 0% λιπαρά που θα βρείτε συνήθως σε συσκευασία πλαστικού μπουκαλιού, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, δίπλα στις κλασικές κρέμες)
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
800 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Για το σιρόπι πορτοκαλιού
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 νεροπότηρο (300 ml) νερό
ξύσμα από 2 ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά πορτοκάλια, ζεματισμένο για 5 λεπτά σε νερό που κοχλάζει και καλά στραγγισμένο
1 ξυλάκι κανέλας
Για το σερβίρισμα
1/2 φλιτζάνι χονδροκοπανισμένη ψίχα από ανάλατα φιστίκια Αιγίνης
12 φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια (προαιρετικά)
λίγα βύσσινα από γλυκό κουταλιού
λίγες καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Για τις φωλιές: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 C.

Ανοίγω το κανταΐφι με τα δάχτυλά μου ώστε ξεχωρίσουν οι ίνες όσο γίνεται και να γίνει αράτο και αραιό. Το χωρίζω σε 12 ίσα μέρη. Παίρνω 12 μικρά μπολάκια (ή 12 φλιτζάνια τσαγιού) και τα τοποθετώ αναποδογυρισμένα σε ένα μεγάλο ταψί. Καλύπτω κάθε μπολάκι (ή φλιτζάνι) με ισάριθμα μέρη κανταϊφιού, εφαρμόζοντας και πιέζοντας τις ίνες καλά σε κάθε μπολ. Με ένα φαρδύ πινέλο αλείφω τα κανταΐφια, για να κολλήσουν πάνω στα μπολάκια. Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω τα κανταΐφια για 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρώς.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι πορτοκαλιού: Βάζω όλα τα υλικά του σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζω για 7 - 8 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Μόλις ψηθούν τα κανταϊφια τα αφαιρώ με προσοχή από τα μπολ ή τα φλιτζάνια όπου ψήθηκαν, ώστε να διατηρήσουν το σχήμα «φωλιάς» και τα βάζω σε ένα μεγάλο πιάτο, με το άνοιγμα προς τα πάνω. Περιχύνω τις «φωλιές» με σιρόπι, αφήνοντας κατά μέρος μερικές κουταλιές, για το σερβίρισμα. Τις αφήνω να κρυώσουν.

Για τη μους γιαουρτιού: Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) χτυπάω τη φυτική κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, μέχρι να σφίξει και να γίνει σαντιγί. Προσθέτω το γιαούρτι, ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις.

Γεμίζω τις «φωλιές» με τη μους γιαουρτιού και σκορπίζω πάνω τους τα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης. Αν θέλω, μοιράζω και τις κομμένες φράουλες ή τα βύσσινα ή τα καραμελωμένα πορτοκάλια σε κάθε μους. Περιχύνω με λίγο σιρόπι πορτοκαλιού που είχα αφήσει κατά μέρος και σερβίρω.

Who is Who:

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου. Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης. Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ