Δημήτρης Γρηγοράκης: Ο διαιτολόγος των διασήμων απαντά σε 10 ''καυτές'' ερωτήσεις για το αδυνάτισμα

Ο Δημήτρης Γρηγοράκης, μια ανάσα πριν το καλοκαίρι μας βοηθάει με τις πολύτιμες συμβουλές του να χάσουμε κιλά.

Ποιες είναι οι βασικές συμβουλές που πρέπει να ξέρει μια γυναίκα αν θέλει να κάνει ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης;

«Ο όρος αποτοξίνωση αναφέρεται κυρίως στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από το ανθρώπινο σώμα. Συνεπώς, ουσίες και συστατικά που προάγουν τη διούρηση, εφίδρωση και τις εντερικές κενώσεις μπορούν να συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Η αποτοξίνωση βοηθάει στη μείωση της κατακράτησης υγρών και αυξάνει την αποβολή των τοξινών, κυρίως από το ήπαρ (συκώτι) και τα νεφρά.

Όσο πιο «ελεύθερο» είναι το σώμα από τοξίνες, τόσο πιο εύκολη θεωρητικά είναι η ρύθμιση του βάρους. Ωστόσο, το ζητούμενο εδώ δεν είναι η εφαρμογή μίας «γρήγορης – αποτοξινωτικής δίαιτας»: Δίαιτα του ανανά, της λαχανόσουπας, των μήλων, δίαιτα αφαγίας κλπ. Ο διακαής πόθος για επίτευξη του ιδανικού βάρους πολλές φορές οδηγεί στην υιοθέτηση ανορθόδοξων διατροφικών συμπεριφορών με αποτέλεσμα όχι μόνο την αποδιοργάνωση του μεταβολισμού, αλλά και την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από ανορθόδοξες δίαιτες είναι πρόσκαιρα και ακολουθούνται κατά κανόνα από επίσης γρήγορη επανάκτηση του βάρους. Για το λόγο αυτό λέμε σταθερά «ΟΧΙ» στην απότομη απώλεια βάρους! Αντίθετα, λέμε «ΝΑΙ» σε μία διατροφή που δημιουργεί τις κατάλληλες βιολογικές προϋποθέσεις για την μακροπρόθεσμη επίτευξη του φυσιολογικού σωματικού βάρους και την προστασία της υγείας».

Πώς μπορείς να κάνεις το μεταβολισμό σου να καίει περισσότερο;

«Διάφορα θρεπτικά συστατικά και διατροφικές επιλογές μπορούν να δρουν ευεργετικά στη μεταβολική λειτουργία.

Με 4 απλά βήματα μπορείτε να επιτύχετε σημαντική απώλεια βάρους, μέσω της αύξησης του μεταβολισμού και κυρίως μέσω της βελτίωσης της οξείδωσης σωματικού λίπους. Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουμε τους 4 βασικούς πυλώνες του Συστήματος Αντιοξειδωτικής Διατροφής ORAC.

Βήμα 1: Αύξηση της μεταβολικής λειτουργίας: Με κατάλληλες ουσίες και τρόφιμα που βελτιώνουν το ρυθμό έκφρασης του μεταβολισμού. Επιπλέον, η βελτίωση της ινσουλινο-ευαισθησίας μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή μίας διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που βασίζεται ταυτόχρονα και στη «δύναμη» συστατικών που βελτιώνουν την ποιότητα του μεταβολισμού (ω-3 και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα). Επιπλέον, προτείνεται η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.
Βήμα 2: Περιορισμός του οξειδωτικού στρες που είναι υπεύθυνο για την καταστροφή της μεταβολικής υγείας: Για το λόγο αυτό ενισχύστε την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού σας. Εφαρμόστε μία διατροφή που θα σας εφοδιάσει με υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών μονάδων ORAC (5.000 – 9.000 μονάδες ORAC) και περιλαμβάνει τρόφιμα ανώτατης βιολογικής αξίας.
Βήμα 3: Προστατεύστε τον οργανισμό σας: Καταναλώστε συστατικά όπως η Βιταμίνη D (για την αποτελεσματική προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού) και «καλά» λιπαρά (ω-3 & μονοακόρεστα) που καταπολεμούν τη συστηματική φλεγμονή.
Βήμα 4: Βελτιώστε τη διατροφική συμπεριφορά σας: Αντισταθείτε στους διατροφικούς «πειρασμούς»!»

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά τρόφιμα;

«Τα αντιοξειδωτικά συστατικά είναι πολύτιμες ουσίες που αναχαιτίζουν τις καθημερινές οξειδώσεις (φθορές) που υφίσταται το σώμα. Μέσα στις τροφές υπάρχουν εκατοντάδες διαιτητικά αντιοξειδωτικά, όπως διάφορα φυτοχημικά και βιταμίνες, που είτε ενισχύουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού, είτε διαθέτουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν απευθείας τις ελεύθερες ρίζες και να αποτρέπουν τις οξειδωτικές φθορές που αυτές προκαλούν.

Αναμφισβήτητα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες ενισχύουν τη γενική άμυνα του οργανισμού, αποτελώντας σε ελεύθερη απόδοση την «αντιαεροπορική» άμυνα του οργανισμού, δηλαδή το απόλυτο εργαλείο εξουδετέρωσης των καταστροφικών ελευθέρων ριζών. Κάθε τροφή περιέχει έναν ιδιαίτερο συνδυασμό αντιοξειδωτικών και ως εκ τούτου συνεισφέρει μοναδικά στην προστασία του ανθρώπινου οργανισμού.

Για το σκοπό αυτό θα πρέπει όλοι να εντάξουν στην καθημερινή διατροφή τρόφιμα ανώτατης διατροφικής αξίας με υψηλή περιεκτικότητα μονάδων ORAC (οι μονάδες ORAC εκφράζουν τη συνολική αντιοξειδωτική ισχύ των τροφίμων) που θωρακίζουν τον οργανισμό και του χαρίζουν υγεία και ευεξία. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η καλή λειτουργία των κυττάρων και κατ επέκταση του μεταβολισμού, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί η άμυνα του σώματος και θα προληφθεί η γήρανση των ιστών».

Προλαβαίνουμε να χάσουμε κιλά μέχρι το καλοκαίρι;

«Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι «ΝΑΙ», αρκεί να αντιμετωπίσουμε την συγκεκριμένη πρόκληση ως την απόλυτη προτεραιότητά μας. Στη συνέχεια θα πρέπει να σχεδιάσουμε τα βήματα επίτευξης του στόχου, το οποία θα πρέπει να είναι σοβαρά και μεθοδικά. Στρατηγικά θα έλεγα! Η σωστή αρχή επίλυσης του κάθε προβλήματος είναι η συστηματική αντιμετώπιση της αιτίας ή των αιτιών που το προκαλούν. Χωρίς την συγκεκριμένη τακτική πάντα θα προσπαθούμε να επιλύσουμε επιφανειακά το θέμα και μαθηματικά θα είμαστε καταδικασμένοι να ανακυκλώνουμε ένα πρόβλημα που κάθε φορά (εξ αιτίας της μεταβολικής φθοράς) θα αντιμετωπίζεται ολοένα και δυσκολότερα».Τι καινούργιο φέρνει το νέο βιβλίο “Δίαιτα Orac: η νέα αντιοξειδωτική διατροφή”

«Το «Σύστημα Αντιοξειδωτικής Διατροφής ORAC» μέσω των κατάλληλων διατροφικών συστατικών περιορίζει την οξειδωτική έκθεση (βιολογικές φθορές), αναβαθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τη συστηματική φλεγμονή που καταστρέφει το μεταβολισμό και απειλεί την υγεία. Το σκεπτικό είναι απλό, αλλά πολύ αποτελεσματικό:

Ο κατάλληλος συνδυασμός μιας περιεκτικής διατροφής σε αντιοξειδωτικές ουσίες, μαζί με τα χαρακτηριστικά μιας διατροφής που βασίζεται στη φιλοσοφία του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Επιπλέον, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η βιταμίνη D (ναι αυτή που παίρνουμε από τον ήλιο), τα ω-3 (ψάρια, καρύδια κλπ) και τα μονοακόρεστα (ελιές, ελαιόλαδο) λιπαρά οξέα, σας παρουσιάζω με υπερηφάνεια το «Σύστημα Αντιοξειδωτικής Διατροφής ORAC».

Αποτελεί τη νέα μορφή της δίαιτας ORAC που εμπλουτίζεται με τη φιλοσοφία της βελτίωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, την αντιοξειδωτική και την Αντιφλεγμονώδη προστασία. Πρόκειται για μία συνολική διατροφική προσέγγιση του οργανισμού, η οποία είναι ιδανική για περιπτώσεις ατόμων με ανεπαρκή μεταβολισμό και προβληματικό μεταβολικό προφίλ».

Ποιες είναι οι 10 top αντιοξειδωτικές τροφές;

«Οι τροφές που κατατάσσονται στην κορυφή της πυραμίδας των αντιοξειδωτικών τροφίμων και περιέχουν περισσότερες από 9,000 μονάδες Orac/100γρ είναι:

*Μυρωδικά – μπαχαρικά,
*Αναποφλοίωτο ρύζι
*Σοκολάτα υγείας.
*Καρύδια
*Φουντούκια
*Αγκινάρες
*Ακολουθούν με 6.000 – 9.000 ORAC:
*Δαμάσκηνα (αποξηραμένα & φρέσκα),
*φασόλια,
*φακές
*φασολάκια πράσινα»

Τι είναι η σούπερ δίαιτα των 6 φάσεων και πόσα κιλά μπορείς να χάσεις;

«Το «Σύστημα Αντιοξειδωτικής Διατροφής ORAC» αποτελείται από 6 φάσεις με βάση τις ιδιαιτερότητες του μεταβολισμού που παρατηρούνται στην κάθε εβδομάδα εφαρμογής μίας δίαιτας. Με αυτό το σκεπτικό οι συγκεκριμένες φάσεις καθώς και τα χαρακτηριστικά τους έχουν ως ακολούθως:

Φάση Νο 1: Χάστε τα πρώτα κιλά! 
Φάση Νο 2: Με τη δύναμη της Ευεξίας που χαρίζουν τα αντιοξειδωτικά 
Φάση Νο 3: Στο μέσο της προσπάθειας σας 
Φάση Νο 4: Η προσπάθεια συνεχίζεται!
Φάση Νο 5: Η εισαγωγή της σωστής διατροφής στην καθημερινότητά σας 
Φάση Νο 6: Φάση της σταθεροποίησης

Οι έξι φάσεις του Συστήματος Αντιοξειδωτικής Διατροφής ORAC διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές μονάδες ORAC. Αποτελούν μία ελκυστική πρόταση για την αποτελεσματική μείωση του σωματικού βάρους, χωρίς να δημιουργούνται δυσάρεστα φαινόμενα στέρησης και πείνας!

Τα μενού αυτά περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά μελετημένο συνδυασμό καθημερινής αντιοξειδωτικής πρόσληψης Μονάδων ORAC, από τρόφιμα ανώτατης βιολογικής αξίας χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη. Μέσα από μία σειρά χορταστικών προτάσεων επιτυγχάνεται ένα μοναδικό αποτέλεσμα: η διατήρηση της υγείας σε υψηλό επίπεδο μέσω εφοδιασμού σε σημαντικές θρεπτικές ουσίες με τεράστια σημασία για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Ταυτόχρονα, ενισχύεται η μεταβολική λειτουργία του οργανισμού και έτσι επιτυγχάνεται η μείωση βάρους με ασφαλή και πάνω απ όλα γευστικό τρόπο!

Ο μέσος όρος της ημερήσιας αντιοξειδωτικής πρόσληψης των έξι διατροφολόγιων ανέρχεται σε 8.041 μονάδες ORAC. Η ποσότητα αυτή κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση του φαινόμενου του οξειδωτικού στρες που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις ατόμων να είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Τα μενού Συστήματος Αντιοξειδωτικής Διατροφής ORAC περιλαμβάνουν όλες τις νέες διατροφικές αντιλήψεις, οι οποίες συνδυάζονται λειτουργικά στην υπηρεσία του αδυνατίσματος, αλλά και της υγείας. Το πόσα κιλά θα χαθούν φυσικά και εξαρτάται από πολλούς και σημαντικούς παράγοντες: Αφενός από τα επίπεδα της μεταβολικής λειτουργίας, το βαθμό υπέρβαρου ή παχυσαρκίας (διαφορετικά χάνει βάρος ένα άτομο που χρειάζεται να χάσει 20 κιλά και διαφορετικά κάποια που πρέπει να χάσει 5 κιλά) και αφετέρου το πόσο υπερσιτιστική ήταν η διατροφή πριν να ξεκινήσει η συγκεκριμένη δίαιτα. Σε κάθε περίπτωση όμως τα κιλά που μπορεί να χαθούν θα είναι περισσότερα των 5!»

Από την έως τώρα εμπειρία σας με την «Δίαιτα Orac: η νέα αντιοξειδωτική διατροφή» γιατί είναι το ιδανικό πρόγραμμα διατροφής και αδυνατίσματος;

«Είναι γεγονός ότι παρακολουθώ χιλιάδες περιστατικά περισσότερο από 25 χρόνια. Στο διάστημα αυτά έχω καταλήξει σε ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα: Ότι το αποτελεσματικό δίπτυχο που περιλαμβάνει τη συστηματική πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών όπως αυτά εκφράζονται με το σύστημα μέτρησης ORAC σε συνδυασμό με τη φιλοσοφία μίας διατροφής χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη προσφέρει
αντιοξείδωση (αντίσταση στις βιολογικές φθορές), ανοσορρύθμιση (βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού) και αντιφλεγμονώδη προστασία (προστατεύει το οργανισμό έναντι της συστηματικής φλεγμονής).
Το «Σύστημα Αντιοξειδωτικής Διατροφής ORAC» στοχεύει στη συνολική προσέγγιση του οργανισμού, η οποία είναι ιδανική για περιπτώσεις ανθρώπων με ιδιαίτερα επιβαρυμένο μεταβολικό προφίλ. Είναι πάνω απ όλα ένας αποτελεσματικός συνδυασμός όλων των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμα περισσότερο αποτελεσματική την προσπάθεια για την καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρος. Μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στο να χαθεί σημαντικός αριθμός κιλών και πάνω απ όλα με ασφάλεια. Βασική αρχή προς την κατεύθυνση αποτελεί η συγκεκριμένη φιλοσοφία, η οποία στοχεύει πρώτιστα στην βελτίωση του μεταβολισμού μέσω ειδικών διατροφικών επιλογών, και όχι στην απορύθμιση του, όπως αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μίας αυστηρής υποθερμιδικής δίαιτας!»

Τι ρόλο παίζουν τα αποτοξινωτικά smoothies στη δίαιτα;

«Τα Smoothies antioxidant drinks ή αλλιώς ORAC drinks αποτελούν μία καινοτομική πρόταση για την αντιοξειδωτική θωράκιση του οργανισμού.

Πρόκειται για μοναδικά ροφήματα τα οποία μπορούν να προσφέρουν ένα σύνολο ωφελημάτων και να βοηθήσουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Μπορούν να αυξήσουν τα συνολικά επίπεδα της ενέργειάς, να ενισχύσουν το μεταβολισμό και να εφοδιάσουν το σώμα με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που τις έχει τόσο ανάγκη.

Τα αντιοξειδωτικά ροφήματα δημιουργούνται από φρούτα και βότανα, τα οποία χαρίζει απλόχερα η φύση. Όλοι μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα με ένα smoothie antioxidant drink για απόδοση στο μέγιστο με ενέργεια και απόλυτη αντιοξειδωτική προστασία».

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις τη “Δίαιτα ORAC: η νέα αντιοξειδωτική διατροφή”;

«Η «Αντιοξειδωτική Διατροφή ORAC» δεν αποτελεί «άλλη μία δίαιτα» αλλά ένα σύστημα καθημερινής «αντιοξειδωτικής» προστασίας που όλοι χρειάζονται. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη διαχείριση του βάρους είναι οι σωστές διατροφικές συνήθειες.

Αντίθετα, οι εξαντλητικές δίαιτες απέχουν πολύ από την ισορροπημένη διατροφή, με ασφάλεια αλλά και αποτελεσματικότητα, πολλές φορές αμφισβητούμενα. Η διατροφή με μειωμένη πρόσληψη ομάδων τροφίμων που προτείνουν «διάσημες δίαιτες» μπορεί να επιφέρει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Σε μία εξαντλητική δίαιτα το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερμού» με αποτέλεσμα να χάνει σημαντική ποσότητα μυϊκής μάζας.

Το καθαρό αποτέλεσμα είναι η μείωση του μεταβολικού ρυθμού. Επίσης, μπορούν να επιφέρουν σοβαρές ψυχικές και συναισθηματικές διαταραχές, βουλιμία, ανορεξία, έντονο εκνευρισμό ακόμα και κατάθλιψη.

Το «Σύστημα Διατροφής ORAC» βασίζεται σε διεθνή επιστημονικά στοιχεία και αναλύσεις και αφορά σε μια «αντιοξειδωτική» διατροφή ευεξίας και αντιγήρανσης. Αποτελεί μια σπουδαία διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της καθημερινής επιλογής τροφίμων με παράλληλο στόχο την απόλυτη προστασία της υγείας.

Όποια κι αν είναι η ηλικία, το φύλο, το βάρος και ο σωματότυπός σας, το Σύστημα Αντιοξειδωτικής Διατροφής ORAC θα σας βοηθήσει να νιώθετε καλύτερα, σωματικά και ψυχικά, να έχετε περισσότερη ζωντάνια και ενεργητικότητα και, φυσικά, να φτάσετε με υγιή τρόπο στο ιδανικό σας βάρος και να το διατηρήσετε για πάντα. Κι αυτό, χωρίς στερήσεις και χωρίς εκπτώσεις στη γεύση και την υγεία σας. Το αντίθετο μάλιστα!»

Πηγή: Shape.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ