Απανταχού workaholics ενωθείτε: Ιδού 5 τεχνικές ψυχολογίας για να ευχαριστιέστε την δουλειά σας στο μέγιστο βαθμό

Θέλεις να είσαι χαρούμενη στη δουλειά; Αν συνειδητοποιήσεις ότι όλα είναι θέμα ψυχολογίας, θα ευχαριστιέσαι περισσότερο το χρόνο που περνάς στη δουλειά. 

 

Δοκίμασε τις παρακάτω τεχνικές ψυχολογίας και νιώσε χαρά!

1/ Να νιώθεις πως έχεις σκοπό.

Το 1983 ο Steve Jobs έπεισε τον μελλοντικό CEO της Apple John Sculley να αφήσει τη δουλειά του σε εταιρεία αναψυκτικών κάνοντάς του μία ερώτηση: «Θέλεις να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου πουλώντας νερό με ζάχαρη ή θέλεις μια ευκαιρία να αλλάξεις τον κόσμο;». Πέρα από το ότι του ξύπνησε την περιέργεια και τη φαντασία, η ερώτηση έδωσε στον Sculley την ευκαιρία να σκεφτεί τις φιλοδοξίες του. καθηγητής Adam Grant, της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Wharton, βρήκε σε έρευνά του πως «οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν ότι η δουλειά τους έχει νόημα και θετική επίδραση στους άλλους είναι πολύ πιο παραγωγικοί».

2/ Να λες «ευχαριστώ».

Με βάση πειράματα από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ και τη Σχολή Wharton, «η αποδοχή εκφράσεων ευγνωμοσύνης μας κάνει όλους να έχουμε αυξημένη αίσθηση αυτοεκτίμησης και πυροδοτεί άλλες βοηθητικές συμπεριφορές τόσο προς τον άνθρωπο που βοηθάμε όσο και στους ανθρώπους γύρω μας». Στα πειράματά τους οι ειδικοί κατέληξαν πως το 66% των φοιτητών βοήθησαν ένα συμφοιτητή τους επειδή τους ευχαρίστησε εκ των προτέρων που θα έριχναν μια ματιά στο βιογραφικό του.

3/ Πάρε μια ανάσα.

Είναι απίστευτα εύκολο να «καείς» κατά τη διάρκεια της ημέρας στη δουλειά. Η Sharon Salzberg, συγγραφέας του Real Happiness at Work, επισημαίνει πως «χωρίς ένα μικρό διάλειμμα απέναντι στις συνεχείς απαιτήσεις δε θα είμαστε δημιουργικοί, ανταγωνιστικοί ή ευτυχισμένοι». Προσθέτει, επίσης, πως «τα διαλείμματα είναι απαραίτητα για να ελέγχουμε το επίπεδο του άγχους μας στην καθημερινότητα».

4/ Μην τα κάνεις όλα.

Παρά το μύθο, το να κάνει κάποιος πολλά ταυτόχρονα δεν είναι αποτελεσματικό. Ο Clifford Nass, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφροντ, ισχυρίζεται πως το multitasking «σπαταλάει περισσότερο χρόνο από όσο εξοικονομεί, ενώ μειώνει τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα».

5/ Μην κάθεσαι συνέχεια.

Βρες λίγο χρόνο για να βγεις και να περπατήσεις έξω, να κάνεις διατάσεις ή ασκήσεις για 10 λεπτά. Η σωματική κίνηση στη διάρκεια της ημέρας σου έχει πολλές ωφέλιμες επιδράσεις – ακόμη κι αν ήδη ασκείσαι και τρως υγιεινά. Με δυο λόγια, όταν νιώθεις καλύτερα σωματικά, θα έχεις και καλύτερη διάθεση.

Πηγή: Shape.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ