Αγαπήστε τα λαχανικά με 7 συμβουλές που θα βοηθήσουν να τα... δείτε αλλιώς

Μήπως ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που θεωρούν τα λαχανικά ένα απαραίτητο «κακό» και τα καταναλώνουν αραιά και πού με το ζόρι; 

Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να μάθετε να τα αγαπάτε και να τα βάλετε σε μεγαλύτερες ποσότητες στη διατροφή σας.
Αν και η… απόσταση από τα λαχανικά παρατηρείται συνήθως στις μικρότερες ηλικίες, παρ’ όλ’ αυτά δεν είναι λίγοι οι ενήλικες που όχι μόνο δεν καταναλώνουν τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που απαιτούνται καθημερινά για την εξασφάλιση της υγείας τους, αλλά μπορεί και να περνούν μέρες απέχοντας από τη διατροφική αυτή πηγή βιταμινών.

Κι όμως, υπάρχουν τρόποι για να μάθετε να αγαπάτε τα λαχανικά και να τα βάζετε στο πιάτο σας όλο και πιο συχνά, μέχρι στο τέλος να γίνουν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής σας. Αρκεί να δοκιμάσετε τις παρακάτω 7 τεχνικές.

Πείτε «όχι» στα απλά λαχανικά
Ένας από τους κύριους λόγους που οι περισσότεροι απωθούνται από τα λαχανικά είναι ότι προσπαθούν να τα καταναλώσουν σκέτα. Αν, όμως, δεν είστε και πολύ της υγιεινής διατροφής, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν… καταστροφικό, καθώς η σκέτη γεύση τους δεν θα σας ενθουσιάσει και το πιθανότερο είναι να τα απορρίψετε δια παντός. Αντί, λοιπόν, να πάρετε ένα σκέτο σπανάκι και να αρχίσετε να το μασουλάτε, προσθέστε το σε πιάτα που ήδη τρώτε και σας αρέσουν π.χ. στη σούπα ή στο ρύζι ή στη σάλτσα σας. Έτσι θα λάβετε τα οφέλη τους και θα ενισχύσετε και τη γεύση του φαγητού σας, μαθαίνοντας σιγά-σιγά να τα καταναλώνετε όλο και περισσότερο.
 
Προσθέστε τους… γεύση
Υγιεινά ντιπ όπως χούμους (κρεμώδης σαλάτα από ταχίνι, ρεβίθια, λεμόνι και ελαιόλαδο με την προσθήκη διάφορων καρυκευμάτων) ή η προσθήκη μπαλσάμικου ή μελιού στη σαλάτα, μπορούν να συνοδέψουν τα λαχανικά σας και να τους χαρίσουν έξτρα γεύση που θα τα κάνουν πιο ελκυστικά στους γευστικούς σας κάλυκες. Ακόμη και απλές επιλογές, όπως λίγο αλάτι, πιπέρι ή σκόρδο μπορεί να βελτιώσει τη γεύση τους, ενώ –ακόμα καλύτερα- αν σοτάρετε σκόρδο ή κρεμμύδι και το προσθέσετε στα λαχανικά σας, το αποτέλεσμα θα είναι άκρως γευστικό.

Μάθετε να μαγειρεύετε!
Όσο περισσότερο μαγειρεύετε, τόσο πιο εύκολα θα βρίσκετε τρόπους να βάλετε τα λαχανικά σας σε διάφορα φαγητά, που πριν δεν είχατε φανταστεί. Όπως, για παράδειγμα, να συνδυάσετε κουνουπίδι και μπρόκολο με τυριά και να τα ψήσετε στο φούρνο σαν σουφλέ ή να φτιάξετε πουρέ ή μπιφτέκι λαχανικών, όπως εσείς το θέλετε, χωρίς να χρειαστεί να το αγοράσετε έτοιμο και επεξεργασμένο. Βρείτε συνταγές, πειραματιστείτε, δοκιμάστε και βελτιώστε τη μαγειρική σας. Έτσι θα πάει και η διατροφή σας ένα επίπεδο πιο ψηλά.
 
Δώστε άλλη μια ευκαιρία
Μεγαλώνοντας, τα γούστα αλλάζουν και παρ’ όλο που ο αρακάς στην παιδική και εφηβική σας ηλικία φάνταζε σαν ένας… πράσινος εφιάλτης, τώρα να μην σας ακούγεται και τόσο κακή ιδέα (όπου «αρακάς» βάλτε το δικό σας, προσωπικό, διατροφικό εφιάλτη). Γι’ αυτό φροντίστε να δώσετε μια ακόμη ευκαιρία σε λαχανικά που ίσως πλέον να σας ικανοποιούν γευστικά και επινοήστε τρόπους μαγειρέματος που θα τους αλλάξουν τη μορφή που σας έχει στιγματίσει (π.χ. αντί για ένα πιάτο λαδερό αρακά, βράστε τον και προσθέστε τον στη σαλάτα ή κάντε τον πουρέ).

Μάθετε τις εποχές τους
Τα λαχανικά στην εποχή τους είναι φρέσκα και πιο υγιεινά, έχουν καλύτερη γεύση και χαρίζουν περισσότερες βιταμίνες στον οργανισμό. Οι φράουλες το χειμώνα και η κολοκύθα το καλοκαίρι, για παράδειγμα, δεν έχουν και πολύ νόημα, γι’ αυτό επιλέξτε το κάθε λαχανικό στην εποχή του, έτσι ώστε να λάβετε από αυτό όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και γεύση.

Όλη η συνέχεια εδώ - Clickatlife.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ