Made in Greece ο Άλεξ Καπράνος & τα ρεμπέτικά του Βαμβακάρη στο Barbican του Λονδίνου με Κότσιρα-Νικολακοπούλου

Συναυλία του ροκ σταρ Alex Kapranos, με τον Γιάννη Κότσιρα, τη Λίνα Νικολακοπούλου τον Στέλιο Βαμβακάρη και πλήθος άλλων Ελλήνων καλλιτεχνών

 

Ένας Πειραιώτης, διεθνής σταρ, με δεκάδες τουρνέ σε όλον τον κόσμο και με μία σημαντική παρουσία στα δρώμενα της ροκ σκηνής του Λονδίνου, πήρε απόφαση να γίνει… ρεμπέτης! Δεν ξεχνάει τις ρίζες του και είπε το καλοκαίρι να δώσει… άδεια στο διεθνούς φήμης ροκ συγκρότημά του, προκειμένου να πιάσει το μπουζούκι για να τιμήσει τον Μάρκο Βαμβακάρη, σε μεγάλη συναυλία που θα δοθεί στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας!

Πρόκειται για τον Alex Kapranos (Αλέξανδρος Καπράνος)-ιδρυτή, συνθέτη και τραγουδιστή των Franz Ferdinand, που στις 11 Ιουνίου μαζί με τον Στέλιο (γιό του Μάρκου) Βαμβακάρη, τον Γιάννη Κότσιρα, την συνεργασία της Λίνας Νικολακοπούλου και πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες, θα δώσουν μουσική παράσταση στην «καρδιά» του Λονδίνου και συγκεκριμένα στο Barbican Centre*, με δημιουργίες του μεγάλου Συριανού και «βασιλιά» του ρεμπέτικου.

Ο Αλέξανδρος Καπράνος θα αναλάβει την ευθύνη της αφήγησης, διαβάζοντας αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του μοναδικού και αξέχαστου Μάρκου Βαμβακάρη. «Η ιστορία είναι συναρπαστική, αλλά η μουσική δεν συγκρίνεται με τίποτα. Είναι τεράστιο να είσαι μέρος σε όλο αυτό», θα δηλώσει ο Alex Kapranos.

Η μουσική αυτή παραγωγή προγραμματίζεται να παρουσιαστεί τον χειμώνα στην Αθήνα, ενώ δεν αποκλείεται και εκδήλωση ενδιαφέροντος από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ποιο να είναι άραγε το who is who του παγκοσμίου φήμης «ροκά» και πόσο βαθιές μπορεί να είναι οι ρίζες του με την ελληνική μουσική και ειδικότερα με το ρεμπέτικο, που να φτάνει στο σημείο ώστε με την μουσική υπερπαραγωγή που ετοιμάζει να προσπαθεί για την διεθνοποίηση του Μάρκου Βαμβακάρη…

Είναι γιος του καθηγητή Αριστοτέλη Καπράνου, πρώην πρύτανη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Strathclyde, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Ο Αλέξανδρος από μικρό παιδί έρχεται τακτικά στην Ελλάδα. Έχει σπίτι στις Στενιές της Άνδρου, λατρεύει την ελληνική κουζίνα, απολαμβάνει τη μαγειρική τής θείας του, θυμάται πάντα τη… φάβα της γιαγιάς του και σχεδιάζει -κάποια στιγμή- να μεταδώσει στους Βρετανούς την μεσογειακή διατροφή!

Ο Alex Kapranos με τον θείο του Δημήτρη και τον εξάδελφό του Άκη Καπράνο

Όταν ο Αλέξανδρος έρχεται Ελλάδα, το πρώτο του λιμάνι είναι ο Πειραιάς γιατί εκτός των άλλων έχει δύο πολύ δικούς του ανθρώπους – και οι δύο δημοσιογράφοι! Ο ένας ο θείος (αδελφός του πατέρα του) Δημήτρης Καπράνος και ο άλλος ο εξάδελφός του Άκης Καπράνος – κριτικός κινηματογράφου στα «Νέα».

Κάπου εδώ να σημειωθεί ότι και ο θείος τού Alex Kapranos, ο δημοσιογράφος (αλλά και μουσικός!) Δημήτρης Καπράνος έχει βρεθεί κοντά σε δυό γιούς του Βαμβακάρη. Με τον Δομένικο ήταν συμμαθητές στο Saint Paul και με τον Στέλιο έχουν βρεθεί πολλές φορές στην ίδια ορχήστρα.

Όμως, το καταπληκτικό στην όλη ιστορία για τη σχέση του Alex Kapranos με τη μουσική του Βαμβακάρη, είναι ότι ο παππούς του -ο γιατρός Αθανάσιος Καπράνος-ήταν ο «οικογενειακός γιατρός» του Μάρκου! Τότε, στις αρχές του ’60, όταν ο μεγάλος δημιουργός ζούσε φτωχικά, σε ένα υπόγειο, στην οδό Κρήνης, στη Νίκαια…

«Θυμάμαι, που πηγαίναμε με τον πατέρα μου επίσκεψη, για να κοιτάξει τον Μάρκο. Αφού τελείωνε η εξέταση και του έδινε -πάντα δωρεάν- τα φάρμακα, ο Μάρκος του έλεγε «γιατρέ μου, τώρα να σε πλερώσω!». Έπαιρνε το μπουζούκι και έπαιζε ένα τραγούδι, που άκουγε ο γιατρός με κατάνυξη. Συνήθως το: «Βρε γρουσούζη στην ταβέρνα /κάθεσαι και μπεκροπίνεις/και στο σπίτι τα παιδιά σου/ θεονήστικα τ” αφήνεις», θα θυμηθεί ο Δημήτρης Καπράνος…

* Το Barbican Centre είναι ένα Κέντρο Παραστατικών Τεχνών στο City του Λονδίνου και το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη. Το Κέντρο φιλοξενεί κλασσική και σύγχρονη μουσική, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και εκθέσεις τέχνης . Στεγάζει επίσης μια βιβλιοθήκη, τρία εστιατόρια και ένα ωδείο.

Πηγή: typospeiraiws.gr -  Παντελής Ξανθίδης

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ