Βόμβα στη Fifa: Σύλληψη μεγαλοστελεχών με ντου σε ξενοδοχείο - Ένας Έλληνας μεταξύ των συλληφθέντων

Έξι υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στη Λωζάνη της Ελβετίας στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς αστυνομικής επιχείρησης της ελβετικής αστυνομίας σε συνεργασία με το FBI.

Οι συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο αντιπρόεδρος της FIFA, αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά.

«Η αστυνομία του καντονίου συνέλαβε έξι στελέχη του ποδοσφαίρου (της διεθνούς ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, FIFA) κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών. Υπάρχουν υποψίες ότι εκπρόσωποι αθλητικών μέσων ενημέρωσης και εταιρειών μάρκετινγκ έχουν εμπλακεί σε δωροδοκία υψηλόβαθμων στελεχών ποδοσφαιρικών οργανισμών (εκπροσώπων της FIFA και άλλων προσώπων που ανήκουν σε οργανισμούς που συνδέονται με τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) με αντάλλαγμα τη χορήγηση δικαιωμάτων ενημερωτικής κάλυψης ή δικαιωμάτων μάρκετινγκ διοργανώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Νότια Αμερική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία διευκρινίζεται ότι οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν αιτήματος της εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Εκπρόσωπος της FIFA στη Ζυρίχη ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδία προσπαθεί «να αποσαφηνίσει» την κατάσταση. «Είδαμε τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης. Προσπαθούμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση. Σε αυτό το στάδιο δεν θα κάνουμε σχόλια», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το BBC, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τζέφρι Γουέμπ, ενώ έχει επιβεβαιωθεί και η σύλληψη του Εντουάρντο Λι από την Κόστα Ρίκα.

Αναλυτικά η λίστα με τα 9 μέλη της FIFA που βρίσκονται ανάμεσα στους 14 κατηγορούμενους για το σκάνδαλο

Τζέφρι Γουέμπ: Αντιπρόεδρος FIFA, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της, Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βορείου και Κεντρικής Αμερικής.
Εντουάρντο Λι: Μέλος εκτελεστικής επιτροπής FIFA και Πρόεδρος Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κόστα Ρίκα.
Χούλιο Ρότσα: Υπάλληλος της FIFA και Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νικαράγουα.
Κώστας Τάκκας: Σύμβουλος του προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βορείου και Κεντρικής Αμερικής και πρώην Γενικός Γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν.
Τζακ Γουόρνερ: Πρώην Αντιπρόεδρος της FIFA και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της.
Εουγένιο Φιγερέδο: Αντιπρόεδρος της FIFA, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ουρουγουάης.
Ραφαέλ Εσκίβελ: Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA και Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βενεζουέλας.
Χοσέ Μαρία Μαρίν: Μέλος της FIFA και πρώην Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας.
Νικολάς Λεόζ: Πρώην μέλος εκτελεστικής επιτροπής της FIFA και νυν Πρόεδρος της Λατινοαμερικάνικης Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

& ο Έλληνας Κ. Τ: Πρώην γενικός γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν

Οι άλλοι 5 κατηγορούμενοι που μέχρι στιγμής δεν έχουν συλληφθεί

Αλεχάντρο Μπουρσάκο: Εκτελεστικός διευθυντής του αργεντίνικου αθλητικού τηλεοπτικού δικτύου TyC
Ααρον Ντάβιντσον: Εκτελεστικός διευθυντής του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου της Βόρειας Αμερικής
Ούγκο Τζίνκις: Πρόεδρος του Fully Play Group, μιας αθλητικής εταιρίας μάρκετινγκ στην Αργεντινή
Μαριάνο Τζίνκις: Αντιπρόεδρος της εταιρείας Fully Play Group

 

Καταθέτει και ο Λευκαρίτης

Ορισμένα από τα ανώτατα στελέχη της FIFA αναμένεται να περάσουν τις πόρτες των ανακριτικών αρχών προκειμένου να καταθέσουν ενώ σίγουρα θα πρέπει να θεωρείται και η παρουσία ανάμεσά τους, του Μάριου Λευκαρίτη

Ψάχνουν μήπως Ρωσία-Κατάρ εξαγόρασαν τα Μουντιάλ 2018 και 2022

Πάνω από δύο δεκαετίες έκαναν ξέπλυμα χρήματος - Η πιο βρώμικη απάτη στον αθλητισμό - Τι λέει ο διευθυντής του FBI για τις δωροδοκίες στη FIFA - Ο ρόλος του Έλληνα Κώστα Τάκκα

Μόλις λίγες ώρες από τις πρώτες συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στη Ζυρίχη, αποκαλύπτονται συνεχώς και νέες συγκλονιστικές  πληροφορίες για την βρώμικη απάτη που κλονίζει τον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Δικαιοσύνης «η διαφθορά είναι αχαλίνωτη, συστηματική και βαθιά ριζωμένη».

Την ίδια ώρα, οι ελβετικές αρχές που πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά της FIFA στην Ζυρίχη ανακοίνωσαν πως διεξάγεται έρευνα και για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και εκείνου του 2022 στο Κατάρ.

«Οι κατηγορούμενοι ενίσχυσαν την κουλτούρα της διαφθοράς και της απληστίας που δημιούργησε ένα άνισο πεδίο για το μεγαλύτερο άθλημα στον κόσμο», δήλωσε ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, επισημαίνοντας πως οι παράνομες πληρωμές και οι δωροδοκίες αποτελέσαν τον τρόπο «να κάνεις business στην FIFA».

Παράλληλα, σύμφωνα με το CNN η ελβετική αστυνομία πρόκειται να ανακρίνει και τον Ρώσο υπουργό Αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, σχετικά με την ανάθεση του Μουντιάλ του 2018 στην Ρωσία και εκείνη στο Κατάρ για το 2022.

Νωρίτερα, πάντως ο Ρώσος υπουργός, στον οποίο έχει δοθεί θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είχε δηλώσει πως η Ρωσία δεν έχει τίποτα να κρύψει.
«Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Είναι διατεθειμένοι να δώσουμε τα πάντα στη δημοσιότητα», δήλωσε ο Μούτκο.

Κατηγορίες, καταγγελίες και Μουντιάλ

Οι κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων, που αναμένεται να ανακοινωθούν στο Μπρούκλιν των ΗΠΑ μέσα στις επόμενες ημέρες ή και ώρες, αφορούν σκάνδαλα διαφθοράς που συνδέονται με τις αναθέσεις Μουντιάλ, αλλά και διαφημιστικές συμφωνίες.

Η FIFA προκάλεσε την έκπληξη του ποδοσφαιρικού κόσμου το 2010, όταν αποφάσισε να αναθέσει το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ. Πολλά μέλη της εκτελεστικής επιτροπής που συμμετείχαν στην επίμαχη ψηφοφορία έχουν έκτοτε παραιτηθεί ή απομακρυνθεί.

Εν μέσω πληθώρας καταγγελιών για εξαγορά ψήφων, η Ομοσπονδία διάταξε ανεξάρτητη έρευνα, όμως έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα ή να προβεί σε άλλες κινήσεις.

Οι κατηγορίες βασίζονται σε πολυετή έρευνα του FBI και των αμερικανικών Αρχών. Σύμφωνα με την WSJ, πολλά επιβαρυντικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν χάρη στη συνεργασία του πρώην επικεφαλής της βορειοαμερικανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια δέχτηκε να ηχογραφήσει συνομιλίες του με άλλα στελέχη ώστε να αποφύγει την απαγγελία κατηγοριών φοροδιαφυγής εναντίον του.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ