Η Αργυρώ μας ανοίγει την όρεξη - σερβίρει χωριάτικη τάρτα με καλοκαιρινά φρούτα

Εκτέλεση
Η ζύμη της τάρτας πρέπει να δουλευτεί γρήγορα πριν προλάβει να λιώσει το βούτυρο.
Στους κόφτες του μίξερ ή σε μπολ με 2 μαχαίρια, κόβουμε το αλεύρι με το αλάτι και το κρύο βούτυρο. Ραντίζουμε με κρύο νερό να βραχεί η ζύμη. Κουνάμε το μπολ να βραχεί καλά.
Απλώνουμε μεμβράνη, αδειάζουμε την ζύμη και πατάμε να γίνει δίσκος πλακέ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και φυλάμε για 30' στο ψυγείο ή έως και 4 εβδομάδες στην κατάψυξη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε λαμαρίνα.
Πασπαλίζουμε άχνη τον πάγκο. Ακουμπάμε την ζύμη επάνω. Πασπαλίζουμε άχνη. Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε το φύλλο σε πάχος 3 χιλιοστά και διάμετρο περίπου 25 εκ. Βάζουμε την ζύμη στην λαμαρίνα πάνω σε χαρτί ψησίματος.
Αφήνουμε νοητά κενό περιμετρικά στην ζύμη 5 εκ. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο αλεσμένο σε σκόνη.
Σε μπολ βάζουμε τα φρούτα κομμένα σε φέτες, προσθέτουμε την μαρμελάδα, τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Τα βάζουμε σε λόφο πάνω στο αλεσμένο αμύγδαλο. Γυρίζουμε τις άκρες πάνω στα φρούτα αφήνοντας κενή την μέση.
Αλείφουμε με βούτυρο ή διάλυμα αβγού. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 45 ´ περίπου να καραμελώσουν τα φρουτα και να ροδίσει η τάρτα.
Αφού ψηθεί αφήνουμε να σταθεί για 10'. Με προσοχή την μεταφέρουμε χωρίς την λαδόκολλα σε σχάρα να κρυώσει τελείως και να πήξει το σιρόπι των φρούτων.
Σερβίρεται με παγωτό ή σκέτη σαν γλυκό ή πρωινό.
Υπάρχει πιθανότητα να τρέξουν ζουμάκια στο ταψί κατά το ψήσιμο γι αυτό το αντικολλητικό χαρτί είναι απαραίτητο.
 Τα φρούτα που οξειδώνονται και μαυρίζουν δηλ. μήλα, αχλάδια και μπανάνες, τα ραντίζουμε με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
Τα καλοκαιρινά φρούτα που είναι πολύ ζουμερά χρειάζονται αρκετό άμυλο, κορν φλάουρ, αλεύρι, αλεσμένο αμύγδαλο ή ινδοκάρυδο για να μαζέψουν τα υγρά τους στο ψήσιμο.
Αντί για βανίλια, μπορείτε να βάλετε ξύσμα εσπεριδοειδών. Βρείτε τον συνδυασμό φρούτων που σας αρέσει και φτιάξτε την γιατί είναι εύκολη, εντυπωσιακή και υπέροχη σε υφή και γεύση.

Υλικά συνταγής

    2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1/2 κ.γ. αλάτι
    180 γρ. πολύ κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια (μέγεθος μπιζελιού)
    άχνη ζάχαρη για το άνοιγμα του φύλλου
    διάλυμα αβγού για επάλειψη
    φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά)
    λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για πασπάλισμα φύλλου
    Για τη γέμιση
    φρούτα διάφορα: μήλα, φρέσκιες βανίλιες, φράουλες, βερίκοκα, νεκταρίνια, κεράσια, δαμάσκηνα φρέσκα
    4 κ.σ. αλεσμένο αμύγδαλο ή αποξηραμένη ινδική καρύδα
    2 κ.σ. μαρμελάδα
    5-6 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
    2 κορν φλάουρ
    1πρέζα κανέλα
    1πρέζα μοσχοκάρυδο
    1 κ.σ. κρύο βούτυρο
    λίγη βανίλια
    παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση της συνταγής​

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.»
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
 
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ