Ανεβαίνουν οι τόνοι με Τίρανα: Ο Ράμα κάνει λόγο για διευθέτηση των θαλάσσιων συνόρων Αλβανίας - Ελλάδας

Ενα ακόμη βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση της όξυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

ο Ραμά με δήλωσή του στα Τίρανα υπογράμμισε ότι η Αθήνα δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας του “να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα”. 

Ο κ. Ράμα φαίνεται ότι επιβεβαιώνει πλήρως συνεχή δημοσιεύματα της “Κ” ότι η Αλβανία έχει ζητήσει “πληροφορίες” για τις έρευνες στο Ιόνιο, για την ακρίβεια τα Τίρανα έχουν ζητήσει τροποποίηση των σχεδίων για έρευνες υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται τα αλβανικά χωρικά ύδατα, θέση που απορρίπτουν ειδικοί επιστήμονες στην Ελλάδα. Ο κ. Ράμα, προσθέτει ότι “εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας” και ότι “δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς".

Η δήλωση του κ. Ράμα είναι αναληθής, καθώς ενώ η αλβανική κυβέρνηση ήταν εκείνη που  ενώ υπέγραψε την συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες, στη συνέχεια με πρωτοβουλία του ιδίου, ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο, κατά συνέπεια δεν είναι ευθύνη της Ελλάδας η μη εφαρμογή της συμφωνίας. 

Επίσης, ο κ. Ράμα, υποστήριξε πλήρως την επιλογή του για την υποστήριξη  και  εκλογή του Σπετίμ Ιντρίζι, από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ως αντιπροέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου,  δηλώνοντας ότι "όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς". Σημειώενται ότι στην εκλογή Ιντρίζι είχε αντιδράσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με δήλωσή του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα είχε αναφερθεί στο ιστορικό παρελθόν και στην συνεργασία των Τσάμηδων με του ναζί, σημειώνοντας την ενόχληση της Αθήνας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ