Όταν ο αρχιερέας της ζαχαροπλαστικής Στέλιος Παρλιάρος ποιεί: Τάρτα σοκολάτας με δαμάσκηνα & κρασί

Όταν πρόκειται για τον Στέλιο Παρλιάρο και τα θεσπέσια γλυκά του, τα λόγια είναι περιττά!

YΛIKA ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ:
- 1 φύλλο κουρού ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
- 160 γρ. δαμάσκηνα ξερά απύρηνα Mr. Grand
- 130 γρ. κρασί κόκκινο ΜΑΣΟΥΤΗΣ
- 170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 72% κακάο ΙΟΝ
- 180 γρ. βούτυρο LURPAK
- 175 γρ. καρύδι ψίχα Mr. Grand
- 180 γρ. αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 4 ασπράδια αυγών ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική Mr. Grand

Ευχαριστούμε τον Στέλιο Παρλιάρο και το glykes-alichimies.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ:
Απλώνουμε τη ζύμη κουρού σε μία φόρμα τάρτας 24 εκ. Κόβουμε τα δαμάσκηνα στα δύο και τα μουλιάζουμε στο κρασί. Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε μπεν-μαρί ή στα μικροκύματα. Βάζουμε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι, το καρύδι και τα δαμάσκηνα με το κρασί. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα. Ενσωματώνουμε την μαρέγκα στο μείγμα της σοκολάτας. Τρυπάμε λίγο τη ζύμη. Γεμίζουμε τη φόρμα με τη γέμιση και κόβουμε τις γωνίες της που περισσεύουν και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Ψήνουμε στους 170οC για 50 λεπτά περίπου.

Who is Who

O Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει. Ανακαλύπτει τη ζαχαροπλαστική και της αφιερώνεται. Σπουδάζει στο Παρίσι στην Ecole le Νôtre, στη σχολή Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λιόν στη σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon.
Το 1982 δημιουργεί το «fresh» και αλλάζει τη πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Διδάσκει σε σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Συνεργάζεται με το επαγγελματικό περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Z&G» δίνοντας συνταγές και για μία πενταετία με τα περιοδικά «Ε» και «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας». Το Μάιο του 2006 ξεκινάει νέα συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» δημιουργώντας για το ένθετο περιοδικό «Γαστρονόμος» καθώς και για το ένθετο «Κ». Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις συνδυάζοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με άλλες καλές τέχνες όπως η γλυπτική. Από το 1999 αρχίζει η συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο «Ι.Σιδέρης» με τον οποίο εξέδωσε 9 βιβλία ζαχαροπλαστικής. Τον Οκτώβριο του 2004 διακόπτει τη συνεργασία του με την αλυσίδα καταστημάτων «fresh».
Από το 2005 διδάσκει στο δικό του χώρο σεμιναρίων. Το Σεπτέμβρη του 2007 εκδίδει το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας» με το πρόγραμμα των σεμιναρίων και όλα όσα αφορούν τη ζαχαροπλαστική. Το 2008 σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» κυκλοφορεί τη σειρά «Μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας» που αποτελείται από 13 βιβλία με συνταγές ζαχαροπλαστικής. Τον Σεπτέμβριο του 2008 εκδίδει το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας». Τον Νοέμβριο του 2008 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην προσωπική του εκπομπή, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, «Γλυκές Αλχημείες».
Στις αρχές του 2009 δημιουργεί τον concept-χώρο by Stelios Parliaros – sweet alchemy στην Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι. Το 2010 κυκλοφορεί το καινούργιο του βιβλίο «Γλυκές Παραλλαγές». Το Μάιο του 2010 εκδίδει με την υποστήριξη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του περιοδικού «Γαστρονόμος» το καινούργιο μηνιαίο περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Γλυκές Ιστορίες». Το 2010-2011 συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, την εκπομπή στο κανάλι Mega.
Αρκετές φορές, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες δίνοντας συνταγές για την παρασκευή συσκευασμένων προϊόντων. Είναι ένα από τα μέλη που συστήνουν την ομάδα ‘Kerasma’. Παρ’ ότι οι σπουδές του, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι γαλλικού προσανατολισμού, ενημερώνεται για την παγκόσμια ζαχαροπλαστική και αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα προσωπικό μονοπάτι με ιδιαίτερη ικανότητα να συνδυάζει τεχνοτροπίες και υλικά, εμπνεόμενος πάντα και από τα προϊόντα της ελληνικής γης.
Από το Μάρτιο του 2014 κυκλοφορεί το καινούργιο, μηνιαίο του περιοδικό, Γλυκές Αλχημείες σε συνεργασία με τον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ