Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

G7: Μέρκελ & Ομπάμα πιέζουν για συμφωνία: «Υπάρχει πολλή πρόοδος, αλλά όχι πολύς χρόνος»

Κοινό μήνυμα με παραλήπτη την Ελλάδα αποστέλουν Άνγκελα Μέρκελ & Μπάρακ Ομπάμα από τη Βαυαρία και τη σύνοδο των G7, ούτως ώστε να βαδίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Όπως και την Κυριακή, έτσι και σήμερα, Μέρκελ και Ομπάμα, σε ξεχωριστές τους τοποθετήσεις, συνέδεσαν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές της, με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Χαρακτηριστικά, η Άνγκελα Μέρκελ σχολίασε: «Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, αλλά όλα εξαρτώνται από το εάν η χώρα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενη στο θέμα της Ελλάδας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν απομένει πολύς χρόνος.

Κάθε μέρα μετρά, είπε η κυρία Μέρκελ, αναφερόμενη στις συνομιλίες με την Ελλάδα. Η καγκελάριος της Γερμανίας επανέλαβε ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, όμως η αλληλεγγύη της ΕΕ και του ΔΝΤ εξαρτάται από το εάν η κυβέρνηση εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα και η Lehman Brothers είναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα» υποστήριξε την ίδια ώρα η καγκελάριος, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου των G7 και απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Συζητήσαμε για την Ελλάδα, όχι πολύ, αλλά το θέμα τέθηκε στην ατζέντα για την παγκόσμια οικονομία. Χώρες εκτός της ΕΕ ήθελαν να μάθουν ποιες είναι οι εξελίξεις» διευκρίνισε η κυρία Μέρκελ.

«Υπάρχει σημαντική πρόοδος, αλλά δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Γι' αυτό πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά. Θα συζητήσουμε με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη» τόνισε. «Ο χρόνος τελειώνει, κάθε ημέρα μετράει» υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το αν φοβάται το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, απάντησε ότι «όσοι ήταν στο τραπέζι, θέλουν να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Υπάρχουν όμως δύο ακόμα θεσμοί και υπάρχουν και κανόνες».

Όπως είπε, «σκληρό» ήταν και το πρόγραμμα της Πορτογαλίας, η οποία τώρα το έχει ολοκληρώσει, ενώ σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη είχαν και τα προγράμματα σε Ισπανία και Ιρλανδία.

«Τα προγράμματα της τρόικας είχαν επιτυχία σε άλλες χώρες» σημείωσε η καγκελάριος. «Ακόμα και Κύπριοι πολιτικοί λένε ότι το πρόγραμμα έχει βοηθήσει την οικονομία τους».

Μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, υπονόησε όμως ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να μην είναι καθοριστική.

Μήνυμα Ομπάμα: Πάρτε στα σοβαρά τις μεταρρυθμίσεις

Στο θέμα της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της συνόδου των G7.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως «όλες οι χώρες της G7 έχουν θέσει στόχους μέχρι και το 2020 και θα πρέπει να ενθαρρύνουν και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο».

«Η Αθήνα να αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία» τόνισε ο Ομπάμα, ενώ υποστήριξε πως υπάρχει η αίσθηση του «επείγοντος» για την Ελλάδα.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε πως οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν κάποιες δύσκολες πολιτικές επιλογές.

«Και οι δύο πλευρές -και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι δανειστές- πρέπει να επιδείξουν ευελιξία για την επίτευξη της συμφωνίας, όλοι εργάζονται σκληρά γι' αυτή την κατάληξη» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες, προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος, ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη ευρωζώνη» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ