Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ: Τί είπαν οι δύο άνδρες μετά τη νέα ένταση

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο αντρών από την Κυριακή, όταν και διακόπηκαν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στις Βρυξέλλες και μετά την... χθεσινή ανταλλαγή πυρών για τις προτάσεις της Κομισιόν και την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον κ. Γιούνκερ.

Η συνομιλία κράτησε δέκα περίπου λεπτά και όπως διαρρέει το Μαξίμου έγινε σε «καλό κλίμα» και σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση θέσεων και να επιτευχθεί συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές. 

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει νέα πρόταση στο αυριανό, κρίσιμο Eurogroup με στόχο της επίτευξη συμφωνίας. 

Παρά το βαρύ κλίμα που εξακολουθεί να επικρατεί στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, οι φήμες και οι πληροφορίες περί «αναθέρμανσης» των συζητήσεων, έστω και μακριά από τη δημόσια θέα, δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ώρες. 

«Το ενδιαφέρον είναι στις παρασκηνιακές επαφές και όχι σε όσα λέγονται δημοσίως», ανέφερε νωρίτερα την Τετάρτη κυβερνητικός παράγοντας, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Μάλιστα, πηγές που βρίσκονται κοντά και στις δύο πλευρές, ανέφεραν ότι ακόμη κι αν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκρούστηκε ανοιχτά με την Αθήνα την Τρίτη, θα είχε πιθανότατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, όπως και έγινε τελικά.

Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να αναζητά μία νέα, πιο πειστική από την προηγούμενη, πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα για τα ισοδύναμα που απαιτούνται, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Λέγεται, δε, ότι θα αναλάβει ο ίδιος να «μαλακώσει» τη σκληρή θέση του ΔΝΤ, που δεν δέχεται καν ισοδύναμα, αντί των μειώσεων σε συντάξεις και «υπερφόρτωσης» του ΦΠΑ.  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ