60.000.000 ξεριζωμένοι αναζητούν πατρίδα - Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή μετά τον Β' παγκόσμιο Πόλεμο

Κορυφαία πρόκληση του 21ου αιώνα θεωρούνται οι πρόσφυγες. Ο αριθμός τους έσπασε κάθε ρεκόρ το 2014, καθώς καταγράφηκαν 59,5 εκατομμύρια.

Οι χώρες που συνορεύουν με τη Συρία κλείνουν τα σύνορά τους. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα χτίσει ένα τείχος ύψους 4 μ. και μήκους 175 χλμ. στα σύνορα με τη Σερβία.

Θα προστεθεί στα τείχη που έχουν υψωθεί στα ελληνοτουρκικά, τα βουλγαροτουρκικά και τα ισπανομαροκινά σύνορα.

Μία από τις τελευταίες χερσαίες διόδους προς την ΕΕ θα κλείσει επειδή η Ουγγαρία έχει λάβει περισσότερες από 50.000 αιτήσεις για άσυλο από την αρχή του 2015, έναντι μόλις 2.157 το 2012.

Από τις πιο επίμονες κρίσεις προσφύγων είναι στην υποσαχάρεια Αφρική, όπου συνεχώς ξεσπούν νέες συγκρούσεις που παράγουν νέους πρόσφυγες.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν ως τα παράλια της Μεσογείου.  

Το πρώτο τρίμηνο του 2015, 25.000 άτομα επιχείρησαν να διασχίσουν τον Κόλπο της Βεγγάλης, διπλάσιοι από την ίδια περίοδο του 2014.

Ηταν κυρίως από το Μπανγκλαντές καθώς και πρόσφυγες Ροχίνγκια (μουσουλμάνοι) από τη Μιανμάρ. Τριακόσιοι πέθαναν λόγω αφυδάτωσης και ασιτίας, αφού καμία χώρα δεν τους δέχεται και μένουν εγκλωβισμένοι χωρίς νερό και φαγητό στη μέση της θάλασσας.

Στις 11 Μαΐου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπολόγισε ότι 8.000 άτομα ήταν εγκλωβισμένα στα ανοιχτά της Ταϊλάνδης. Τρεις μέρες αργότερα, δημοσιογράφος του BBC είδε οικογένειες Ροχίνγκια εγκλωβισμένες στη θάλασσα Ανταμάν να πίνουν τα ούρα τους.

Παρ' όλα αυτά, η Αυστραλία έχει κλείσει ερμητικά τα σύνορά της στους πρόσφυγες. Τους στέλνει σε κέντρα κράτησης στα νησιά Ναούρου και στην Παπούα-Νέα Γουινέα, όπου ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Ολο το 2014 ο πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ απέρριψε επανειλημμένες εκκλήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας να επισκεφθεί το κέντρο στο Ναούρου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ