Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Good News: Το Tedx στ' Ανώγεια 8/8 - στην κορυφή του Ψηλορείτη οι αξιόλογες ιδέες

Στις 8 Αυγούστου στα Ανώγεια με μία σειρά από εισηγήσεις και εμπειρίες, επεξεργαζόμενοι το χαρακτηριστικό μοντέλο του TED που εφαρμόζεται σε παγκόσμια βάση, το TEDxAnogeia επιχειρεί να διερευνήσει καινούριες ιδέες.

 

Δεν είναι αστείο το TEDx «ανεβαίνει» στην υψηλότερη κορυφή της Κρήτης.
Πριν από μήνες γεννήθηκε η ιδέα για την διοργάνωση του TEDx στο ιστορικό χωριό των Ανωγείων.

Σήμερα μία ομάδα που αριθμεί ήδη περισσότερα από 50 μέλη, εργάζεται προκειμένου τον προσεχή Αύγουστο αυτή η ιδέα να πάρει σάρκα και οστά.
Με μία σειρά από εισηγήσεις και εμπειρίες, επεξεργαζόμενοι το χαρακτηριστικό μοντέλο του TED που εφαρμόζεται σε παγκόσμια βάση, το TEDxAnogeia επιχειρεί να διερευνήσει καινούριες ιδέες και να μεταφέρει ερεθίσματα σε όσους βρεθούν μία ημέρα του Αυγούστου στα Ανώγεια, είτε με την φυσική είτε με την «ψηφιακή» τους παρουσία.


Συγκεκριμένα ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών ως μια πρώτη κουβέντα εξαγωγής της διεπιστημονικότητας για να αποτελέσει πλέον για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου συνώνυμο της καινοτομίας, των δεξαμενών σκέψης και των οικοσυστημάτων προβληματισμού. Τα αρχικά του TED εκφράζουν 3 κυρίαρχες για τον άνθρωπο έννοιες, Technology – Entertainment – Design. (Τεχνολογία-Ψυχαγωγία-Σχέδιο).


Το TEDxAnogeia ως ένα αυτόνομο (X) γεγονός στοχεύει στην εξωστρέφεια έκφρασης των εγχώριων γνωρισμάτων με οικουμενική εμβέλεια, εμπνεόμενη από την προτροπή «δράσε τοπικά – σκέψου παγκόσμια».
Γιατί TEDxAnogeia;
Η αρχή μιας Μεγάλης Αντίθεσης ξεκινάει. Το πείραμα ανάμεσα σε μια πολυεθνική δύναμη εξωστρέφειας – καινοτομίας και σε ένα ισχυρό εγχώριο πυρήνα πολιτισμού, τέχνης, ιστορικής παράδοσης, ζωντανής και συλλογικής μνήμης.
Ένας θεσμός με αναγνωρισμένο κύρος και πλανητική εμβέλεια επαναδιατυπώνει την αρχή της τοπικής υπεροχής – παγκόσμιας εμβέλειας για τα Ανώγεια και την Κρήτη στο σύνολό της, βασισμένος στον εθελοντισμό, τη γνήσια χορηγική πρωτοβουλία και την στήριξη διεθνών και εγχώριων προσωπικοτήτων με ισχυρά βήματα στον τομέα τους.


Πρόκειται για το στοίχημα αλλά και τη πρόκληση μια κοινωνίας με πληθυσμό περίπου 2.500 κατοίκους να φιλοξενεί ένα γεγονός με το συγκεκριμένο εκτόπισμα στα διεθνή φόρα σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.000 μ., ανάμεσα σε κορυφές όπου η ανθρώπινη παρουσία χάνεται στα βάθη των χιλιετηρίδων. Η κορυφή αποτελεί τη γεωγραφική γέφυρα δυο πόλεων και εκατοντάδων μικρών και μεγάλων οικισμών που επιδιώκουν τη συμπόρευση των ιδεών και του δυναμικού τους, δίνοντας φωνή στο ηχείο και λάμψη στο φάρο της παγκόσμιας κοινότητας.
Μια ευκαιρία διάχυσης, μετάβασης και ταξιδιού μέσα από τον ψηφιακό κόσμο της μεγέθυνσης ενός μηνύματος με αποδέκτη τους πολίτες όλου του κόσμου και «αγγελιοφόρους» ένα νεανικό ανθρώπινο δυναμικό που δικτυώνεται σε διαφορετικά μεταξύ τους γεωγραφικά μέρη. Πενήντα μέχρι στιγμής άνθρωποι βασισμένοι σε δυνάμεις πολυσυλλεκτικές ακόμα και συγκρουσιακές μεταξύ τους βάζουμε ως στόχο μια συνεργασία οριζόντιας προοπτικής που για τον καθένα έχει ξεχωριστή, ίσως και μοναδική σημασία .


Τον ερχόμενο Αύγουστο, λοιπόν, το TEDx «ανεβαίνει» στα Ανώγεια, στο Ψηλορείτη, το μεσαίο και ψηλότερο κατάρτι της φρεγάδας του Καζαντζάκη «για να κάνει το ταξίδι του στις κορυφές του μυαλού μας», όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Η ομάδα του TEDxAnogeia καταλήγει: «Σε μια διαδρομή όπου μερικοί απ τους σημαντικότερους πνευματικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας μας έρχονται να χαράξουν, βάζουμε τη δική μας πυξίδα δημιουργώντας μια παλέτα από ομιλίες-παρουσιάσεις και δρώμενα που συνθέτουν ένα σκηνικό αντίθετων συνόλων.
Η μοναχικότητα σε αυτή τη προσπάθεια και ο ατομικός δρόμος εξοστρακίζει κάθε απόπειρα να επιτύχεις συλλογικούς στόχους που αντιπροσωπεύουν ανθρώπινες αξίες στο πλανητικό μας χωριό.
Κλείνοντας λοιπόν τη πρώτη μας προσπάθεια να συστηθούμε στον καθένα από σας γνωρίζοντας παράλληλα τον καθένα από εμάς βγάζουμε αυτό το κάλεσμα για να φτιάξουμε κάτι που χρειάζεται να σχεδιαστεί, αξίζει να δημιουργηθεί και έχει λόγο να διαδίδεται».

Πηγή: cretapost.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ