Γυαλιά - καρφιά στο Παρίσι: Ταξιτζήδες κατά της UBER - Πυρπολημένα αυτοκίνητα, τραυματισμοί & συλλήψεις

«Απαγορευτικό» στη λειτουργία της εφαρμογής κινητών τηλεφώνων Uber για ενοικίαση ταξί έβαλε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ μετά τις έντονες αντιδράσεις των οδηγών ταξί στο Παρίσι και σε όλη τη Γαλλία χθες.

 

Όπως είπε, η υπηρεσία είναι «παράνομη» και έδωσε εντολή σε αστυνομικούς και εισαγγελείς να επιβάλλει το κλείσιμό της.

Χθες, 3.000 οδηγοί ταξί διαμαρτυρήθηκαν έντονα κατά της Uber, αποκλείοντας σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Η κατάσταση γρήγορα ξέφυγε από κάθε έλεγχο και κάποιοι από αυτούς επιτέθηκαν και πυρπόλησαν δύο οχήματα μεταφοράς με οδηγό (VTC), υπηρεσία που διαθέτει άδεια λειτουργίας και δεν έχει σχέση με την UberPop, προκαλώντας την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη Γαλλία, επτά αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και 70 οχήματα υπέστησαν ζημιές.

Οι δικηγόροι της UberPop κατηγόρησαν τους οδηγούς ταξί ότι έχουν οργανωθεί σε «ιδιωτικές πολιτοφυλακές» και ότι έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό.

Το γύρο του κόσμου έκανε το tweet της γνωστής τραγουδίστριας Κόρτνεϊ Λαβ, καθώς το αυτοκίνητο που την μετέφερε δέχθηκε επίθεση από απεργούς: «Χτυπούν το αυτοκίνητό μας με λοστούς. Είμαι στη Γαλλία; Θα ήμουν περισσότερο ασφαλής στη Βαγδάτη. Φρανσουά Ολάντ, πού είναι η γ...νη η αστυνομία;».

Από την πλευρά του, ο πρόεδος Ολάντ καταδίκασε «τις απαράδεκτες βιαιότητες» κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις των οδηγών ταξί στη Γαλλία, προσθέτοντας ωστόσο ότι το δίκτυο UberPop πρέπει «να τεθεί εκτός νόμου και να διαλυθεί». 

«Υπάρχουν βιαιότητες που δεν γίνονται αποδεκτές σε μία δημοκρατία, δεν γίνονται αποδεκτές σε μία χώρα σαν τη Γαλλία», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής.

«Η UberPop πρέπει να διαλυθεί και να κηρυχθεί εκτός νόμου», είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του κράτους αλλά της γαλλικής δικαιοσύνης, επαναλαμβάνοντας παρόμοια δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε, εν αναμονή δικαστικής απόφασης, την κατάσχεση των οχημάτων που θα συλλαμβάνονται «επ΄αυτοφώρω» και ανακοίνωσε νέα συνάντηση με τα συνδικάτα των οδηγών ταξί στις 3 Ιουλίου.

Αν και μετά τη διατύπωση αυτών των κατηγορηματικών θέσεων από τη γαλλική κυβέρνηση τα συνδικάτα εμφανίσθηκαν επιφυλακτικά ως προς τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, δεν αποκλείουν μεμονωμένες ενέργειες από οδηγούς ταξί οι οποίες κατά δεκάδες παρέμεναν μέχρι αργά χθες το βράδυ στην Πορτ Μαγιό, μία από τις κύριες πύλες του Παρισιού, που παρέμενε αποκλεισμένη.

Η υπηρεσία UberPop διεκδικεί 400.000 χρήστες στη Γαλλία. Αλλά οι οδηγοί της δεν πληρώνουν ασφάλιση και φόρους, ενώ δεν έχουν περάσει τις 250 ώρες της εκπαίδευσης που είναι αναγκαία για να έχουν ασφάλιση.

Οι οδηγοί της απειλούνται με φυλάκιση ενός έτους, επιβολή προστίμου 15.000 ευρώ, αφαίρεση του διπλώματος και κατάσχεση του οχήματος.

Πηγή: theverge.com

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ