Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Eichengreen: ‘’Η Ελλάδα χρειάζεται ένα Σχέδιο Μάρσαλ’’

Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος με άρθρο του στη Handelsblatt ζητά ένα «σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα» και λέει για το πόσο ‘’πεισματάρηδες’’ αποδείχθηκαν οι Έλληνες στην οικονομική κρίση 

Μεταξύ άλλων στο άρθρο αναγράφεται πως είναι αβέβαιο τι θα ψηφίσουν οι 'Ελληνες καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται θα νιώθουν κολασμένοι αν ψηφίσουν «Ναι» και επίσης κολασμένοι αν ψηφίσουν «'Οχι».
Αν ψηφίσουν «Ναι», η συνέχεια που ακολουθεί περιλαμβάνει πολλά χρόνια κατάθλιψης και φτώχειας καθώς θα αποδεχθούν τους όρους των δανειστών που περιλαμβάνουν υπέρογκες αυξήσεις φόρων και μείωση μισθών και συντάξεων.
Δεδομένου επίσης πως οι δανειστές επιμένουν στην μείωση των δαπανών προκειμένου να μειωθεί το Δημόσιο χρέος η οικονομία δύσκολα θα στεθεροποιηθεί και ακόμη δυσκολότερο να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Από την άλλη μεριά δεν υπάρχει τίποτα εκτός από την αστάθεια. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιστρέψουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο κάτι τέτοιο αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω βοήθεια από τους θεσμούς. Οι έλεγχοι κεφαλαίων θα γίνουν αυστηρότεροι και οι 'Ελληνες δεν θα έχουν πρόσβαση σε εισαγόμενα αγαθά, όπως βενζίνη, φάρμακα και τρόφιμα. Οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν από την κυβέρνηση και οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται με γραμμάτια με αποτέλεσμα να σημειωθεί στη χώρα υπερπληθωρισμός.

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την ΕΕ θα αποτελέσει μονόδρομο.
Ωστόσο ο Αμερικανός οικονομολόγος επισημαίνει πως οι συνέπειες δεν θα είναι ευχάριστες αλλά το επιχείρημα υπέρ του «'Οχι» δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε χειρότερες καταστάσεις καθώς η ελληνική οικονομία αλλά και το τραπεζικό σύστημα έχουν καταστραφεί είναι λάθος.
Οι 'Ελληνες πρέπει να καταθέσουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις ώστε και οι εταίροι να υποβάλουν μια καλύτερη πρόταση.

Οι γραμμές της συμφωνίας πρέπει να είναι σαφείς καταλήγει ο Αμερικανός οικονομολόγος...

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ