Live - Αντιδράσεις: Λαγκάρντ: Η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους

23:20 Λαγκάρντ: Η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους
"Η Ελλάδα είναι σε κατάσταση οξείας κρίσης, πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά το θέμα της. Το ΔΝΤ δεσμεύεται να βρει λύση", τόνισε, σημείωσε ωστόσο πως η Ελλάδα δεν μπορεί να τύχει ειδικής μεταχείρισης με παράκαμψη των προβλεπόμενων κανόνων.

Όπως υπογράμμισε, "για να βγει μια χώρα από την κρίση χρειάζεται ταχύτητα, ταχεία ανάπτυξη, αντιμετώπιση των οικονομικών εισοδηματικών ανισοτήτων και ρύθμιση χρέους με μεταρρυθμίσεις" ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως, όπως είπε, "για να δοθούν δάνεια πρέπει να τηρούνται οι κανόνες".
"Υπάρχουν διάφορες απαιτήσεις που πρέπει να πληρωθούν αλλά που όλες αποσκοπούν στην αποκατάσταση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του χρέους".
"Για την Ελλάδα, πάντα μιλούσαμε για φορολογική μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση, έτσι ώστε να έχουμε λύση"

22:25 Ολάντ: Η Γαλλία ενθαρρνει την Ελλάδα για ένα σχέδιο που θα φέρνει εμπιστοσύνη
«Ο χρόνος τελειώνει αλλά η Γαλλία διαβεβαιώνει ότι ενθαρρύνει την Ελλάδα να διαμορφώσει ένα σχέδιο που θα εγείρει την εμπιστοσύνη και πάλι, μια εμπιστοσύνη που όταν μιλάμε για Eurogroup είναι απαραίτητη έτσι ώστε η χώρα να αναπτύξει τις θέσεις της» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ολάντ.

22:17 Koυέλιου: Νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά με αυστηρούς όρους
«Στη σύνοδο Κορυφής όλοι είπαν ότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα. Αλλά δεν δίνεται δάνειο χωρίς όρους, ούτε στην Ελλάδα ούτε πουθενά αλλού στον κόσμο» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο.

«Κανείς δεν εκβιάζει την Ελλάδα» συνέχισε ο Πάσους Κουέλιου και πρόσθεσε ότι «όσα έχει δανείσει η Ευρώπη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν τα είχε δώσει σε καμιά άλλη χώρα» τονίζοντας: «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έκαναν θυσίες».

21:35 Mέρκελ: Η κατάσταση για την Ελλάδα δεν εξελίσσεται καλά

Στο Βελιγράδι, σήμερα το απόγευμα, η κα Μέρκελ μίλησε για την Ελλάδα όπου τόνισε μεταξύ άλλων για την τωρινή κατάσταση «Η κατάσταση για την Ελλάδα δεν εξελίσσεται καλά, σημειώνοντας παράλληλα πως η θέση της χώρας υποδεικνύει ότι υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα χρέους. 

20:05 Tρισέ: Το Grexit θα είναι λάθος της ελληνικής κυβέρνησης -Αν θέλει συμφωνία, θα την έχει
Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είχε επικριθεί για το ρόλο του στην ιρλανδική κρίση, δήλωσε στο Reuters: «Αν η Ελλάδα πραγματικά θέλει να έχει συμφωνία, έχει τη δυνατότητα να την πάρει. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, αυτό θα είναι μία ελληνική απόφαση».

18:50 Τασούλας: Ο Τσίπρας δεν θα φέρει συμφωνία, πάμε για εκλογές τον Αύγουστο
«Στόχος του είναι η επιδείνωση της εικόνας της Ευρωπης στα μάτια του ελληνικού λαού ώστε όταν βγαλει τη "μάσκα" του ευρωπαϊστή, να "πείσει" όσο το δυνατόν περισσότερους Ελληνες. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα έχουμε συμφωμία και ότι πάμε σε εκλογές με το φανερό πλεον δίλημμα Ευρώπη ή καταστροφή με απολυταρχία» είπε ο κ. Τασούλας αποφεύγοντας να μπει σε εσωκομματικά θεματα.

18:00 Βαλς: Ενα Grexit επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία - Θα έχει γεωπολιτικές συνέπειες
Ο κ.Βαλς σχολιάζοντας το ελληνικό ζήτημα δήλωσε «Αν φύγει η Ελλάδα από την ζώνη του ευρώ θα είναι σημάδι αδυναμίας. Ένα Grexit θα είχε γεωπολιτικές συνέπειες και θα επηρέαζε την παγκόσμια οικονομία. Η Γαλλία αρνείται να δει να συμβαίνει αυτό. Τα βασικά της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές έχουν οριστεί, μια συμφωνία είναι εντός των δυνατοτήτων.

17:40 Κομισιόν: Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο -Βασικό σενάριο η παραμονή της Ελλάδας
Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, ερωτηθείσα για τις χθεσινές δηλώσεις Γιούνκερ ότι η Επιτροπή έχει εκπονήσει σχέδια για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ευρωζώνη.

17:00 Ντάισελμπλουμ: Επίσπευση του Eurogroup και ακύρωση των Συνόδων Κορυφής
Δηλαδή, να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, και όχι το Σάββατο όπως έχει προαναγγελθεί. Η τελική απόφαση για την επίσπευση ή μη της συνεδρίασης θα ληφθεί σήμερα, ενώ αν γίνει τελικά την Παρασκευή και υπάρξει συμφωνία, τότε θα ακυρωθούν οι Σύνοδοι Κορυφής της Ευρωζώνης και της ΕΕ που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την Κυριακή.

15:20 Spiegel: «Η ελληνική κυβέρνηση εχει αναίδεια, αφέλεια και νεποτισμό»

To γερμανικό περιοδικό Spiegel σε άρθρο του κάνει λόγο για μία κυβέρνηση «με αναίδεια, αφέλεια και νεποτισμό», επισημαίνοντας ότι δεν φέρει κανένα χαρακτηριστικό, που να θυμίζει αριστερό κόμμα. «Το μόνο κόκκινο που μπορεί να έχει ο Τσίπρας και οι άνθρωποί του είναι η σημαία. Η συμπεριφορά τους στην ευρωπαϊκή κρίση είναι προσβολή αριστερών αξιών όπως αξιοπιστία, ειλικρίνεια και αδελφικότητα».

15:05 Έβαλντ Νοβότνι:  «Δεν θα υπάρχει αύξησή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών»

Ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει δεν προβλέπει αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών (ELA) σήμερα.

"Ως Διοικητικό Συμβούλιο, θα πρέπει να συζητήσουμε σήμερα σε ποια έκταση μπορούμε να ανανεώσουμε ξανά αυτή την πίστωση. Δεν θα υπάρχει, σίγουρα, επιθυμία για την αύξησή της. Πολύ ειλικρινά, δύσκολα μπορώ να το φανταστώ αυτό», δήλωσε ο Νοβότνι.

15:00 Η Γαλλία σύμφωνα με μια ταξιδιωτική οδηγία,  συμβουλεύει τους υπηκόους της, που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα να έχουν μαζί τους μετρητά και φάρμακα λόγω πιθανού κινδύνου έλλειψης που προκαλείται από την αδυναμία συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

Ενημερώνει επίσης ότι οι τραπεζικές αναλήψεις περιορίζονται σε € 60 ανά ημέρα για μία εβδομάδα στην Ελλάδα για τους Έλληνες λόγω παγώματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ συμβουλεύει να ρωτούν στα καταστήματα για να χρησιμοποιήσουν πιστωτική κάρτα.

14:55 Στρατούλης: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μία συμφωνία που θα είναι καταδικαστική για τον λαό και τη χώρα»

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Στρατούλης, τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης για τη συμφωνία κινείται σε τρεις άξονες:

Να μην περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, όπως μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, να περιλαμβάνει μέτρα που θα δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα να κινηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά και να περιλαμβάνει σαφή δέσμευση για απομείωση του ελληνικού χρέους.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μία συμφωνία που θα είναι καταδικαστική για τον λαό και τη χώρα». Μάλιστα, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι σε περίπτωση που οι εταίροι συνεχίσουν την εκβιαστική τακτική τους υπάρχουν και εναλλακτικές δυνατότητες για τη χώρα μας.

 «Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει στους εταίρους μας να μας διώξουν, είτε από την ΕΕ, είτε από το ευρώ» και επέμεινε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε μείζονα ζητήματα γιατί αν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν θα περίμενε πέντε μήνες για να υποχωρήσει.

14: 14  ESM: Ελαβε το αίτημα της Ελλάδας για τη χορήγηση δανείου

Η Ελλάδα κατέθεσε επίσημο αίτημα για δάνειο στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM.

Όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ μέσα στην ημέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group για να εξετασθεί το ελληνικό αίτημα. Δεν θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup όπως είχε προαναγγελθεί.

14: 00 Δύο τόμους για το Grexit παρουσίασαν οι Ευρωπαίοι στον Τσίπρα

Προετοιμασμένοι για το πιο απευκταίο σενάριο περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι οι Ευρωπαίοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσο καιρό διαρκεί η διαπραγμάτευση, η Ευρώπη έχει ήδη ετοιμάσει το έδαφος για το Grexit αφήνοντας ουσιαστικά τη χώρα μας χωρίς επιλογές.

Όπως μετέδωσε το Mega, όχι σε μερικές σελίδες αλλά σε δύο τόμους περιέχεται το λεπτομερές σχέδιο της Ε.Ε. για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

13: 10  Βενιζέλος: «Να συγκληθεί αμέσως και πάλι το συμβούλιο των αρχηγών των κομμάτων»

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τις εξελίξεις είπε: «Να συγκληθεί αμέσως και πάλι το συμβούλιο των αρχηγών των κομμάτων πριν την υποβολή των ελληνικών προτάσεων και κυρίως πριν την σύνοδο της Κυριακής, καθώς δεν αρκεί η τηλεφωνική ή η κατ' ιδίαν ενημέρωση»

Και συνεχίζοντας προσθεσε: «Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, τουλάχιστον χωρίς κανονικό δημοψήφισμα που να θέτει στον ελληνικό λαό, με απλό και ευθύ τρόπο, αυτό το ερώτημα. Το ζήτημα όμως δεν είναι να γίνει ένα ακόμη -έστω κανονικό- δημοψήφισμα, αλλά να μην οδηγηθεί η χώρα εκτός ευρώ»

13:00 Νουαγιέ: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αυξάνουμε τους κινδύνους επ 'αόριστον για να στηρίξουμε την Ελλάδα»

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστιάν Νουαγιέ, μιλώντας για την Ελλάδα τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις»

Και συνεχίζοντας τόνισε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αυξάνουμε τους κινδύνους επ 'αόριστον για να στηρίξουμε την Ελλάδα»

Κλείνοντας πρόσθεσε:  «Φαίνεται αδύνατο για την Ελλάδα να ανοίξει εκ νέου τις τράπεζες τώρα»

12: 00 Ξαβιέ Μπετέλ: Απογοητευτήκαμε στη Σύνοδο με τον Τσίπρα που δεν κατέθεσε γραπτές προτάσεις

Το Grexit δεν θα τεθεί στις προτεραιότητες της προεδρίας του Λουξεμβούργου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ σήμερα το πρωϊ, κατά την παρουσίαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των προτεραιοτήτων της χώρας του που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Παράλληλα εξέφραση την απογοήτευσή του για την μη υποβολή γραπτών προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση χθες στις Βρυξέλλες δηλώνοντας συγκεκριμένα :

«Ο ελληνικός λαός τοποθετήθηκε την Κυριακή. Καταγράψαμε τις θέσεις του και πρέπει να τις σεβαστούμε. Ωστόσο πρέπει να εκφράσω την απογοήτευση των περισσότερων ηγετών της Ευρώπης χθες στο Συμβούλιο, που δεν υποβλήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος για το λόγο αυτό, δεσμεύθηκε να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις αύριο. Οι προτάσεις αυτές που δεν είναι μονομερείς θα πρέπει να γίνουν δεκτές από 18 άλλα μέλη του Eurogroup. Ελπίζω ότι θα βρούμε μια λύση προς το συμφέρον όλων. Σε κάθε περίπτωση η προεδρία δεν θα θέσει ως προτεραιότητα το Grexit και ελπίζω ότι θα βρεθεί μια λύση προς όφελος όλων, δεδομένων των συνθηκών διαβίωσης των περισσότερων Ελλήνων».

11: 16 Iskra: Από Σύνοδο σε Σύνοδο σύρεται το λαϊκό αίτημα για αξιοπρέπεια

Η Ελλάδα δεν διαθέτει μια και μόνο αλλά πολλές επιλογές. Όλες δύσκολες και δύσβατες. Η χειρότερη, όμως, η πιο εξοντωτική, η πιο ταπεινωτική και ανυπόφορη, είναι η παράδοση και η υποταγή στους «Θεσμούς» της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, γράφει στην ιστοσελίδα της η Αριστερή Πλατφόρμα.

Απόσπασμα του κειμένου που δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης:

«Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο όριο μεταξύ συμφωνίας από τη μία και διακοπής αποπληρωμής του χρέους και εξόδου από την ευρωζώνη από την άλλη. Το κλειδί για τις εξελίξεις δεν τον κρατάει μόνο η Αθήνα αλλά κυρίως το Βερολίνο.

Η Γερμανία, ενδεχομένως, να συνεχίσει να επιδεικνύει τις επόμενες ημέρες ασύγγνωστη πυγμή αδιαλλαξίας, αρνούμενη πεισματικά κάθε επίδραση από το στεντόρειο «όχι» του ελληνικού δημοψηφίσματος.

Αν, όμως, αυτή η επίδειξη πυγμής από το Βερολίνο δεν μεταφραστεί σε συμφωνία, πράγμα που προϋποθέτει άτακτη υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης, τότε η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει πάρα πολλά και κρίσιμα από εξελίξεις που «υποχρεωτικά» θα σπρώξουν την Ελλάδα σε τροχιά εθνικού νομίσματος.

*Αναλυτικά το κείμενο μπορείτε να το δείτε στο iskra.gr

09: 59 Κουίκ: Στόχος μια συνολική βιώσιμη λύση μέχρι την Κυριακή

Στόχος της Κυβέρνησης είναι μια συνολική βιώσιμη λύση μέχρι την Κυριακή, τόνισε ο Τέρενς Κουίκ την Τετάρτη, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δυο χρόνια είναι το μίνιμουμ.

Σε συνέντευξή του στο Mega, ο υφυπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι για τους ΑΝΕΛ είναι σαφής ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, κάτι που δεν το κουβεντιάζει. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, το κόμμα του επιμένει στο ότι δεν μπορεί να αγγιχτούν οι αμυντικές δαπάνες και ότι «στα νησιά πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ιδιαιτερότητά τους».

«Προτιμώ να ματώσω μετά στην κριτική από το να επιτρέψω να ματώνει άλλο η Ελλάδα», υπογράμμισε ο Τέρενς Κουίκ.

Αναφερόμενος στη χθεσινή παρουσίαση του νέου υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, είπε ότι η ανάλυσή του η προφορική είχε θετικό αντίκτυπο αναγνωρίζοντας ότι υπήρχαν ωστόσο αντιρρησίες.

Επίσης, ο υφυπουργός Επικρατείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η χθεσινοβραδυνή σκληρή γλώσσα των δανειστών να ήταν αυτή που έκριναν σκόπιμη ώστε κατά την πορεία να βρεθεί αυτή η βιώσιμη λύση. «Αυτό είναι το ζητούμενο», είπε.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ