Live - Eυρώ ή Grexit - Στη Βουλή κατατέθηκε το κείμενο της ελληνικής πρότασης

23:48 Στη Βουλή κατατέθηκε το κείμενο της ελληνικής πρότασης

Στην Βουλή κατατέθηκε το κείμενο της ελληνικής πρότασης, βάσει του οποίου θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση του ελληνικού κοινοβουλίου προς τον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών, να διαπραγματευτούν στις Βρυξέλλες.

Αύριο, Παρασκευή, επομένως η Βουλή θα κληθεί με βάση τις πρόνοιες του κανονισμού για τις κατεπείγουσες διαδικασίες, να τοποθετηθεί και να δώσει έως το βράδυ την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση μέσω ψηφοφορίας.

22:30

22:20 Εστάλησαν η προτάσεις με τα μετρά από την Αθήνα προκειμένου να υπάρξει δάνειο από το ESM.

Το κείμενο με τις ελληνικές προτάσεις εστάλει στις Βρυξέλες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να καταθέσει από λεπτό σε λεπτό το έγγραφο στην Βουλή ώστε αύριο να τεθεί σε συζήτηση και ψήφιση.

22:15 Αποστέλλεται εντός ολίγου η ελληνική πρόταση και κατατίθεται στη Βουλή

Σε λίγη ώρα θα αποσταλεί η ελληνική πρόταση για την επίτευξη συμφωνίας

Το κείμενο της πρότασης θα αποσταλεί με e-mail από το υπουργείο Οικονομικών στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος και θα το κοινοποιήσει στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Η ελληνική πρόταση κατατίθεται απόψε στην Βουλή προκειμένου αύριο Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να λάβει γνώση η Ολομέλεια, από την οποία θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου.

Αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το οριστικό κείμενο θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή προκειμένου να πάρει εκ νέου έγκριση και να γίνει νόμος του κράτους.

22:00 Γλέζος: «Δεν συμφωνώ με τη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση»

Αντίθετος με τη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση με τους εταίρους είναι ο Μανώλης Γλέζος.

21:00 Ν. Φίλης: «Η συμφωνία θα έχει και δύσκολα μέτρα, αλλά δεν θα έχει μέτρα που θα πληρώνουν μόνο αυτοί που πληρώνανε με το μνημόνιο - Τώρα θα πληρώσουν και οι πλούσιοι».20:35 Συνεδριάζει αύριο η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στις 08.00 το πρωί.

Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει επί της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εταίρους.

20:31 Αλέξης Τσίπρας «Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό»

Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κυβερνητικό συμβούλιο, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ΜΝΙ.

20:30 Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

20:30 Οι δηλώσεις του Γιώργος Σταθάκης

«Φυσικά και θα περάσει, είναι υπό συζήτηση όλα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος, εξερχόμενος της σύσκεψης του κυβερνητικού συμβουλίου, που έχει ολοκληρωθεί, ρωτήθηκε εάν η ελληνική πρόταση θα «περάσει» από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

19:38 Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η συγκέντρωση με σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη» στο Σύνταγμα.

19:36 Πράσινοι: Να συγκληθεί εκτάκτως η Bundestag για την Ελλάδα

Την έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας του γερμανικού κοινοβουλίου για την Ελλάδα ζήτησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Πρασίνων 'Αντον Χοφράιτερ.

Όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά, αν την Κυριακή έχουμε ακόμη μια νέα συμφωνία, τότε χρειαζόμαστε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής προκειμένου να δοθεί εξουσιοδότηση για τις διαπραγματεύσεις.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, εξέλιξη που θα αποτελούσε την δραματικότερη περίπτωση, πρέπει η γερμανική Βουλή να συζητήσει για τις επιπτώσεις» κατέληξε ο κ. Χοφράιτερ.

 

19:26 Το μερίδιο ευθύνης για την επίτευξη συμφωνίας κατανέμεται μεταξύ της Ελλάδας και των υπόλοιπων 18 κρατών της Ευρωζώνης, υποστήριξε ο επικεφαλής της Bundesbank, Τζενς Βάιντμαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

 

19:13 Οι δηλώσεις του πρόεδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου

«Οι ελληνικές προτάσεις θα κατατεθούν σύντομα στους δανειστές» 

18:50 Συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη και Κ. Χατζηδάκη με τον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

Η ελληνική Βουλή έχει την πλειοψηφία να στηρίξει μια συμφωνία, υποστήριξαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη και Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Η συνάντηση των Ελλήνων βουλευτών με τον κ. Γιούνκερ διήρκεσε 50 λεπτά και πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες.

«Μεταφέραμε το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη ότι η ΝΔ είναι το βαθιά ευρωπαϊκό κόμμα που στήριξε την προοπτική της χώρας μέσα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη και βεβαιώνει ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και ότι αυτή η Βουλή έχει την ευρωπαϊκή πλειοψηφία να στηρίξει μια συμφωνία» ανέφερε κατόπιν της συνάντησης η κ. Μπακογιάννη.

18:42 Οι δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά στο Προεδρικό Μέγαρο

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την εθνική προσπάθεια, αλλά δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν - Ο Πρωθυπουργός πρέπει να σεβαστεί την εντολή για συμφωνία - Όχι στην ρήξη - Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες δίχως συμφωνία

18:35 Το tweet του Κωστή Χατζηδάκη από την συνάντηση που είχε με την  Ντόρα Μπακογιάννη με τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ

18:11 Ισπανίδα πολιτικός παραιτήθηκε από τους Σοσιαλιστές λόγω της 'αναλγησίας τους για την Ελλάδα

Η Μπεατρίθ Ταλεγόν, στέλεχος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Psoe (μέχρι πρότινος), και πρώην πρόεδρος της Νεολαίας των Σοσιαλιστών, ανακοίνωσε την αποχώρηση της από το κόμμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας "για την αναλγησία" που όπως δήλωσε, "επιδεικνύει η παράταξη αυτή απέναντι στον δοκιμαζόμενο από την κρίση και την οικονομική στενότητα ελληνικό λαό".

7:30  Ψηφοφορία μέσα στο Σαββατοκύριακο ενόψει συμφωνίας

Το αίτημα των δανειστών για κατεπείγουσα ψήφιση των μέτρων είχε διαφανεί και στην επιστολή - αίτημα που απέστειλε προς τον ESM ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και δια της οποίας δεσμευόταν να ψηφιστούν τα πρώτα μέτρα από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.

15: 58 Θεοδωράκης: Είναι η τελευταία προσπάθεια, γι΄ αυτό παρά τις διαφορές στηρίζω Τσίπρα

«Αυτή είναι πράγματι η τελευταία προσπάθεια. Γι’ αυτό και εμείς παρά τις πολλές διαφορές που έχουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Αλέξη Τσίπρα αποφασίσαμε να τον στηρίξουμε στην προσπάθεια του να ζητήσει βοήθεια στις Βρυξέλλες. Τον στηρίζουμε για να φέρει πίσω μία πραγματική συμφωνία, για να κάνει έναν ειλικρινή συμβιβασμό. Όσο πιο πολύ καθυστερεί τόσο χειροτερεύουν οι συνθήκες για εμάς». Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt ο Σταύρος Θεοδωράκης εξηγώντας με σαφήνεια πως «επιστροφή στη δραχμή θα σήμαινε πως μπαίνουμε στον τρίτο κόσμο».

«Πολλοί Έλληνες πίστεψαν ότι ο Τσίπρας στρίμωξε στη γωνία τους Ευρωπαίους και θα μπορούσε με ένα "όχι" να επιτύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα» συνεχίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Αυτό δεν ήταν μόνο ένα ψέμα. Αυτό είναι ένα βαρύ πολιτικό ατόπημα, έναν ολόκληρο λαό να τον μετατρέπει σε εκβιαστή» προσθέτει.

 

13: 35 Τουσκ: Ελπίζουμε να λάβουμε ρεαλιστικές προτάσεις σήμερα 

Την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιβεβαίωσε προ ολίγου με ανάρτησή του στο Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Μόλις μίλησα με τον Αλέξη Τσίπρα. Ελπίζουμε να λάβουμε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις σήμερα», έγραψε στο Twitter ο Τουσκ.

Μάλιστα, με μία δεύτερη ανάρτηση συμπλήρωσε ότι «οι ρεαλιστικές προτάσεις της Αθήνας θα πρέπει να συνδυαστούν με μία ρεαλιστική πρόταση των δανειστών για τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να βγουν όλοι κερδισμένοι».

Ωστόσο, όπως επισήμανε με ένα τρίτο tweet o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ό,τι κι αν συμβεί τελικά, η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα δεν δικαιολογεί τη λανθασμένη οικονομική φιλοσοφία που προκάλεσε την κρίση»

13: 28 Στους πολιτικούς αρχηγούς σήμερα το κείμενο των ελληνικών προτάσεων

Στα χέρια των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να φτάσει το μεσημέρι της Πέμπτης το κείμενο με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς. 

Στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν ότι στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε συμφωνία με τους εταίρους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Την Τετάρτη, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Στρασβούργο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον Προκόπη Παυλόπουλο. 

Παράλληλα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Σταύρο Θεοδωράκη, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα. Δεν αποκλείεται, δε, να συγκληθεί εκ νέου το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Αν και ο κ. Τσίπρας εκφράζει σε συνομιλητές του αισιοδοξία για θετική έκβαση των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, εντούτοις πληροφορίες αναφέρουν πως δεν κρύβει και την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η σκληρή στάση που τηρεί το Βερολίνο, τη στιγμή που -κατά το Μαξίμου- σύμμαχοι της ελληνικής προσπάθειας είναι οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Φρανσουά Ολάντ. 

11: 53 Λαφαζάνης: Λέω ΟΧΙ σε τρίτο πρόγραμμα λιτότητας

 

Αντίθετος προς ένα τρίτο πακέτο διάσωσης δηλώνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι η Αθήνα και οι δανειστές θα έρθουν σύντομα σε συμφωνία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε την αντίθεσή του προς οποιοδήποτε πακέτο μέτρων περιλαμβάνει σκληρά μέτρα λιτότητας, τα οποία θα εξαφανίσουν κάθε προοπτική ανάπτυξης.

"Δεν θέλουμε ένα τρίτο πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, το οποίο δεν δίνει καμμία προοπτική ανάπτυξης στην χώρα..." δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Η Αθήνα έστειλε χθες αίτημα για νέο τριετές πρόγραμμα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως είχε δεσμευτεί ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Τρίτης, ξεκινώντας επίσημα τη διαδικασία που θα κρίνει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

11: 50 Κλειστό το Χ.Α. έως και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου - όλη η ανακοίνωση‏

Μέχρι και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου θα παραμείνει κλειστή η οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς και η ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά τίτλων, κατόπιν σχετικής απόφασης της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι, σε συνέχεια της από 8.7.2015 απόφασης του υπουργού Οικονομικών, με την οποία παρατείνεται η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (ΦΕΚ Α' 65/28.06.2015), παρατείνεται αντίστοιχα η από 29.6.2015 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ως προς τα ακόλουθα:

α) να παραμείνει κλειστή η οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά,
β) να παραμείνει κλειστή η ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά τίτλων,
γ) να εξακολουθήσει η αναστολή εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων,
δ) να εξακολουθήσει η αναστολή της λειτουργίας εκκαθάρισης από την Εταιρία Εκκαθάρισης για τους τίτλους και τα παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην Αγορά Αξιών και στην Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών όσο και στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ),
ε) να εξακολουθήσει η αναστολή της λειτουργίας του χρηματικού διακανονισμού πράξεων σε τίτλους της ελληνικής αγοράς που διενεργείται από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ).

Η παράταση ισχύει μέχρι και την 13η Ιουλίου 2015.

11: 45 Ντράγκι: Πραγματικά δύσκολο να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα

Απαισιόδοξος για το ελληνικό ζήτημα εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Δεν γνωρίζω πώς μπορεί να κλείσει το ζήτημα, αυτή τη φορά είναι πραγματικά δύσκολο» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν αναμένει ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, να βοηθήσει την Ελλάδα, ο κ. Ντράγκι είπε πως «δεν το πιστεύω, δεν το βλέπω ως πραγματικό ρίσκο... και από την άλλη, ούτε και αυτοί έχουν λεφτά».

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ