LIVE:Έληξε το Eurogroup – Συνεχίζεται αύριο στις 11

Το κρισιμότερο Eurogroup για την τύχη της Ελλάδας μόλις ξεκίνησε με τους περισσότερους εκ των προσερχόμενων ΥΠΟΙ της Ευρωζώνης να δείχνουν πιο αισιόδοξοι για το μέλλον μας σε αντίθεση με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος μας προσγείωσε ξανά απότομα και μας έβαλε πάλι σε αναμμένα κάρβουνα - κατά το κοινώς λεγόμενο.

23:11 Η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει, πέρα από τις αρχικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο διάσωσης. Αυτή είναι η απαίτηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προς τον Έλληνα ομόλογό τους Ευκλείδη Τσακαλώτο  όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές της Ε.Ε.

23:10

23:00 Οι δηλώσεις του  Βέρνερ Φάιμαν στην εφημερίδα Osterreich

"Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε (τώρα) πιο κοντά σε μία συμφωνία, από ό,τι προηγουμένως. Θα έλεγα ακόμη και ότι οι πιθανότητες για μία συμφωνία για την Ελλάδα δεν ήσαν ποτέ τόσο θετικές όσο είναι τώρα"

"Ωστόσο, απέχουμε ακόμη από ένα τελικό 'ναι' για τη συμφωνία διότι ορισμένες χώρες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα", τονίζει ο Αυστριακός καγκελάριος.

22:50

22:48

22:31 Έτοιμη να πει «όχι» στην Ελλάδα φέρεται να είναι η κυβέρνηση της Φινλανδίας, μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της χώρας.

22:10

22:01

22:00

21:58

21:36

21:22

21:21Ο Κάρστεν Σνάιντερ σχολιάζει το δημοσίευμα της FAZ

Iδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήταν ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Κάρστεν Σνάιντερ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της FAZ.

«Υπερβολικά πολλοί νομικοί και υπερβολικά λίγοι οικονομολόγοι στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών. Τραγικό να "πατάς το πόδι κάτω (ενν. με πείσμα) και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο"» έγραψε ο Σνάιντερ στον λογαριασμό του στο Twitter. «Ένα προσωρινό Grexit δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση, είναι απειλή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

20:55 Οι πιθανότητες για μια συμφωνία με την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόσο θετικές όσο είναι σήμερα, υποστηρίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται αύριο στην εφημερίδα Osterreich.

 

20:55 Γ. Σταθάκης: Η γνώμη μου είναι ότι λογικά θα υπάρξουν κάποιες αντικαταστάσεις υπουργών.

20:53 Γ. Σταθάκης: Θεωρώ ότι δεν υπήρξε ποτέ κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων.

20:00 Ο Σόιμπλε προτείνει 5ετες Grexit

Πενταετές Grexit και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα προτείνει για την χώρα μας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το δημοσίευμα-βόμβα της γερμανικής εφημερίδας FAS.

19:57 Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού SPD, Kάρστεν Σνάιντερ, υποστήριξε ότι η φερόμενη ως πρόταση Σόιμπλε δεν αποτελεί θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

19:45 «Θα πάνε όλα καλά», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν υπάρχει πρόταση Σόιμπλε για πενταετές Grexit απάντησε: «Δεν υπάρχει».

19:29 Άνοιγμα των τραπεζών εντός της εβδομάδας βλέπει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, όπως αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο δημοσιογράφος του BBC Γκάβιν Χιούιτ.

O Χιούιτ μεταφέρει δηλώσεις του κ. Σταθάκη, σύμφωνα με τις οποίες «θα χρειαστούν μερικοί μήνες μέχρι τα capital controls να αρθούν πλήρως –ωστόσο θα είναι μια γρήγορη διαδικασία όσο υπάρχει μια συμφωνία».

17:24 Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Βέλγος πρωθυπουργός

Συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στο ελληνικό ζήτημα απόψε ή αύριο, εξέφρασε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία τις τελευταίες ώρες για την Ελλάδα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Ν» στις Βρυξέλλες, Νίκος Μπέλλος.

Όπως είπε, έχει γίνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν καταλήξαμε  ακόμη, ενώ πρόσθεσε ότι οι επόμενες ώρες θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους να συνεχίσουν την προσπάθεια για προσέγγιση των απόψεών τους, ώστε να υπάρξει συμφωνία και σταθερότητα.

«Δεν πρέπει να πανηγυρίσουμε πρόωρα, υπάρχει ακόμη δουλειά τις επόμενες ώρες το απόγευμα και, πιθανώς, αύριο Κυριακή, ώστε να καθορίσουμε μια πορεία, η οποία - το ελπίζω - θα μπορέσει να είναι θετική για το μέλλον», κατέληξε.

 

17:19

17:06

Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Όλοι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά πρέπει να συζητήσουμε την αξιολόγηση των θεσμών για τις ελληνικές προτάσεις, δήλωσε ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ.

16:40

16:34

16:30

16:23 Οι δηλώσεις  Σόιμπλε: «Δεν μπορεί να γίνει κουρεμα σύμφωνα με τις συνθήκες»

«Έχουμε να κάνουμε με χρηματοδοτικά κενά, τώρα μιλάμε για νέο, τριετές πρόγραμμα.  Πρέπει να μιλήσουμε για τα θέματα που πάνε πέρα από τις συζητήσεις που κάναμε για το πρόγραμμα που δεν εξαντλήθηκε - Δεν μπορεί να γίνει κούρεμα σύμφωνα με τις συνθήκες».

16:11 Καζίμιρ: Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του χρέους

Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζίμιρ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Θεωρώ ότι οι θεσμοί θα φέρουν το ζήτημα του χρέους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» εξήγησε εν συνεχεία.

Παράλληλα, ο Σλοβάκος υπουργός έθεσε ζήτημα εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν επαρκούν για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

«Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, αλλά είναι ανεπαρκείς για την έναρξη ενός τρίτου» κατέληξε.

 

16:04 Ντέισελμπλουμ: Θα έχουμε μία δύσκολη συνάντηση

Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία, υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Θα έχουμε μία δύσκολη συνάντηση, καθώς πρέπει να διευθετήσουμε πολλές λεπτομέρειες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντέισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι πρέπει να δούμε ποιες βελτιώσεις  θα χρειαστούν.

«Υπάρχει πραγματικό έλλειμμα εμπιστοσύνης, το οποίο πρέπει να αποκαταστήσουμε» εξήγησε εν συνεχεία. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι δεν ξέρουμε εάν η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει όσα υποσχέθηκε.

 

 15:57 Σαπέν: Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη

Η ελληνική κυβέρνηση κατέδειξε πολιτική βούληση, που είναι πολύ σημαντική, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις, οι οποίες όμως θα είναι απαιτητικές» τόνισε εν συνεχεία ο Γάλλος υπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

«Η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί όχι μόνο με αυτή την κυβέρνηση, αλλά και με τις προηγούμενες» σημείωσε παράλληλα.

«Θέλουμε μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι το Eurogroup θα απαιτήσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμά για την εφαρμογή των μέτρων.

«Το χρέος δεν είναι ταμπού» επανέλαβε ο κ. Σαπέν, διευκρινίζοντας ότι εξετάζουμε άλλες επιλογές, πέραν του ονομαστικού κουρέματος, το οποίο προσκρούει στην άρνηση αρκετών χωρών.

 

15:20: Χάρης Γεωργιάδης 
Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου ενόψη του σημερινού Eurogroup δηλώνει: ''Οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα. 
Σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. 
Είμαστε έτοιμοι βοηθήσουμε και να  στηρίξουμε το αίτημα της Ελλάδας.''

15:15: Μάικλ Νούναν 
Ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας αναφέρει: Υπάρχουν αρκετά ζητήματα για τα οποία χρειάζομαι περισσότερες πληροφορίες. 
Νομίζω ότι μπορεί να χρειάζονται επιπλέον μέτρα. Περισσότερες μεταρρυθμίσεις. 
Χαίρομαι για τη συντριπτική πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Κάποιοι λένε ότι οι Ελληνες πρέπει να κινηθούν γρήγορα στην εφαρμογή μέτρων γιατί αν διαβρωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία θα υπάρχει ζήτημα στην εφαρμογή. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει. 
Είναι δύσκολο να αποδώσεις όταν μειώνεται η κυβερνητική πλειοψηφία. 
Για αυτό πρέπει να κινηθούν γρήγορα και να φέρουν τις νομοθετικές αλλαγές που χρειάζονται. 
Η βιωσιμότητα του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν το πρόγραμμα είναι αρκετό για να προκαλέσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Θα ήταν καλύτερο αν ό,τι συμβαίνει τώρα, είχε γίνει το Φεβρουάριο. Στο μεσοδιάστημα υπήρξε μεγάλη ζημιά. 
Το δημοψήφισμα ήταν πολιτική νίκη για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά οικονομικά και κοινωνικά ήταν καταστροφικό.

15:10: Ντομπρόβσκις
Υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα έδειξε προθυμία για συμφωνία, υπάρχουν ζητήματα και ανησυχίες, αλλά σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα μέσω του ESM

14:50: Figaro - Συνάντηση Τσακαλώτου - Σαπέν πριν τη συνεδρίαση 

Ενδιάμεσο Eurogroup 15:00 με 16:00, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ

14: 40: Αλέξης Τσίπρας 
Πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου λίγο μετά τις 2.30μμ ο πρωθυπουργός.

14:35: Σβεν Σέστερ 

Ο Υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας σε twitt του: ''Αρκετά ερωτήματα παραμένουν άλυτα''

14:30: Deutsche Welle
Σκληρή στάση στο Eurogroup θα κρατήσει ο  Schaeuble 

14:20: Κριστίν Λαγκάρντ


''Ελπίζω να υπάρξει μεγάλη πρόοδος στο Eurogroup''

14:00: Προσέλευση σε Συνεδρίαση 
Στις 4μμ ώρα Ελλάδος ξεκινά η κρίσιμη συνεδρίαση - Αρχισαν να προσέρχονται τα μέλη του Eurogroup
Καμία δήλωση δεν έκανε ο νέος ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος

12:50: Φρανκ Πολ Βέμπερ

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε πως το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup, θα είναι απόλυτα ανοιχτό 
Αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της Bild, το οποίο θέλει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να θεωρεί ανεπαρκείς τις ελληνικές προτάσεις και να είναι αντίθετος σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το Reuters η απάντηση του ήταν :''Αυτό το απόγευμα ο υπουργός θα συζητήσει την αξιολόγηση των Θεσμών με τους ομολόγους του στο Eurogroup. Το αποτέλεσμα της συζήτησης είναι απόλυτα ανοιχτό''. 

12:20: Βέρνερ Φάιμαν


Πιο πιθανή η επέκταση των ελληνικών δανείων από ένα κούρεμα δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος 
Υπάρχει δυσπιστία εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα αναφέρει ο ίδιος, ενώ συμπληρώνει  ότι πλέον η απόφαση είναι ζήτημα εμπιστοσύνης  

12:04: FAZ
Σε δημοσίευμα της κάνει λόγο για θετική αντίδραση από τους Θεσμούς για τις ελληνικές προτάσεις. 
Ναι με οι προτάσεις αυτές είναι η βάση για συζήτηση, σημειώνεται ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα.

12.00: Welt -   Η Ελλάδα έκανε τον "ζελεδάκι" Oλάντ ισχυρό άνδρα της Ευρώπης 

Στον τρόπο που χειρίζεται την κρίση στην Ελλάδα προσδίδει η γερμανική εφημερίδα Die Welt τον χαρακτηρισμό ‘’Ο νέος ισχυρός άνδρας της Ευρώπης’’, στον Ολάντ

Τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ έπαιρναν τηλέφωνο μέχρι τώρα, όταν παρατηρητές εκτός ευρωζώνης αναζητούσαν μια λύση για την κρίση στην Ελλάδα, όχι τον Ολάντ, σημειώνει η Welt.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι αυτό ενδέχεται να αλλάξει. Διότι αιφνιδιαστικά ο Γάλλος πρόεδρος άρχισε να αναμειγνύεται ενεργά στην ελληνική κρίση χρέους. 

11:51: Νίκος Χριστοδουλίδης

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνει η αυριανή Σύνοδος κορυφής ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, σε ανάρτησή του στο Twitter.

11:40: EuroWorking Group- Ξεκίνησε η συνεδρίαση του - Η ελληνική πρόταση στο επίκεντρο

Το Reuters μετέδωσε αργά τη νύχτα ότι Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιολόγησαν θετικά τις προτάσεις της Ελλάδας, με στόχο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Σημειώνεται ότι βάσει της εισήγησης των τριών θεσμών, το Eurogroup θα αποφασίσει εάν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Είναι πιθανό λοιπόν την Κυριακή στις 17.00 ώρα Ελλάδας να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης. Αύριο επίσης  στις 19.00 αναμένεται και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε με το Ελληνικό ζήτημα στο κύριο πιάτο του μενού . 

Την ώρα που στην ελληνική Βουλή ψηφιζόταν η εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης στον πρωθυπουργό επί της προτάσεως της Αθήνας, στο ΔΝΤ  γίνονταν  διαδοχικές συσκέψεις, σύμφωνα με το MEGA.

Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, τουλάχιστον επισήμως δεν έχουν εκφράσει γνώμη για την ελληνική πρόταση ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν αναχώρησαν για τις Βρυξέλλες ώστε να λάβουν μέρος στη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα.

Παραμένει, πάντως, θολό το τοπίο σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ απέναντι στην ελληνική πρόταση και όλα φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσουν το απόγευμα.

Το ΔΝΤ διέψευσε ότι ο Πολ Τόμσεν συνέβαλε στη σύνταξη της ελληνικής πρότασης.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ