Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός: Ποιοί μένουν-Ποιοί φεύγουν;

Η δράση μεταφέρεται στην Αθήνα - Οι αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο

Η πολύωρη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες μπορεί να ολοκληρώθηκε επιτέλους αλλά οι δυσκολίες για την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται και στην Αθήνα.

Ο ανασχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου είναι θέμα ωρών.

Το σοκ που υπέστη το Μαξίμου με τη διαφοροποίηση 17 κυβερνητικών βουλευτών στην ψήφιση της "εξουσιοδότησης για διαπραγμάτευση" την Παρασκευή και των υπολοίπων "15" που εξέδωσαν ανακοίνωση "ναι μεν ψήφισαν υπέρ αλλά πιθανώς και να εννοούν κατά" των νέων μέτρων που θα έρθουν ταχύτατα για ψήφιση στη Βουλή, πειθαναγκάζει το κυβερνητικό επιτελείο σε άμεσες αντικαταστάσεις.

Κυβερνητικές πηγές, παραδέχονται ότι υπάρχουν πλέον υπουργοί που είναι αδύνατο να παραμείνουν εντός κυβερνητικού νυμφώνος εξαιτίας της επιλογής τους να αγνοήσουν την έκκληση του Α. Τσίπρα να μην ρισκάρουν απώλεια της δεδηλωμένης δια της ψήφου τους.

Επ αυτού παραπέμπουν και στο "πολεμικό" κείμενο που ανήρτησε η Αριστερή Πτέρυγα στην ιστοσελίδα της, iskra, αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου.

Εν αρχή ην οι της Αριστερής Πτέρυγας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης.

Η απόφαση για αντικατάστασή τους είναι ειλημμένη, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες τους στα υπουργεία παραγωγικής ανασυγκρότησης και εργασίας, αντίστοιχα.

Προς την πόρτα εξόδου "κοιτάζει" και ο Κώστας Ήσυχος, ο οποίος συνυπογράφει την επιστολή των "15" παρότι στελεχώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην περίπτωση του, "ο πρωθυπουργός θα συζητήσει μαζί του εάν επιμένει στη δήλωση που υπέγραψε ή εάν προτίθεται να συνταχθεί εφεξής με την κυβερνητική προσπάθεια", αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη χρειαστεί τελικώς η αποπομπή του.


Στους "15" συγκαταλέγεται και ο Νίκος Χουντής, ο οποίος όμως προορίζεται να "εκδράμει" για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αντικαταστήσει τον Μανώλη Γλέζο στην ευρωβουλή.

Διευρυμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπό Α. Τσίπρα

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, εξηγούν στο Capital.gr " Μην περιμένετε ούτε παραίτηση Τσίπρα ούτε δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης εθνικού σκοπού όπως κυκλοφορεί ως σενάριο τις τελευταίες ημέρες. Η κυβέρνηση θα παραμείνει ΣΥΡΙΖΑ με "ενισχύσεις" από λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις αλλά όχι κόμματα".


Ούτως ειπείν, κατά τις ίδιες πηγές, θα "μπολιαστεί" το κυβερνητικό σχήμα με "κεντροαριστερά πρόσωπα", κατά το παράδειγμα των Γ. Πανούση και Ν. Παρασκευόπουλου, οι οποίοι δεν είναι κομματικοί. Με λόγια απλά, υπουργοποιήσεις βουλευτών άλλων κομμάτων, το Μαξίμου δεν προκρίνει.

Άλλου είδους ταραχή προκαλεί στο Μαξίμου ωστόσο το ζήτημα: "Ζωή Κωνσταντοπούλου".

Και τούτο, διότι η ίδια ξεκαθάρισε χθες δια κύκλων της ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ακόμη και εάν της ζητηθεί, επομένως ως πρόεδρος Βουλής, η καθαίρεσή της περνά αποκλειστικά και μόνον από την ίδια τη Βουλή.

Ήτοι, μόνον μια πρόταση μομφής μπορεί να απαλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ από την παρουσία της.

"Πρόθυμοι" κομματικοί σχηματισμοί να "εξυπηρετήσουν" σε αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν.

Η κ.Κωνσταντοπούλου έχει άλλωστε προκαλέσει πολλάκις τη μήνη των Ν.Δ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ ενώ προ καιρού ( Απρίλιος 2015), ο κ. Θεοδωράκης είχε δηλώσει ότι εξετάζει να της ασκήσει το Ποτάμι πρόταση δυσπιστίας.

Τούτων δοθέντων, προς ώρας, οι θέσεις που παραμένουν κενές για πλήρωση στο κυβερνητικό σχήμα είναι οι:

*Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (Π.Λαφαζάνης)

*Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων: (Δημήτρης Στρατούλης)

*Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Νίκος Χουντής

*Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων: Ευκλείδης Τσακαλώτος

*Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης: Κώστας Ήσυχος
 

Πηγή: capital.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ