Πάντοαν: Την Κυριακή βρεθήκαμε πολύ κοντά στο Grexit - Μόνο 3 χώρες στήριξαν την Ελλάδα

Δύο ημέρες μετά τις κοπιώδεις και μαραθώνιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες, ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δεν μπορεί να συνέλθει.

Με δυσκολία παραχώρησε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Sole24 Ore, στην οποία δίνει με το... σταγονόμετρο κάποια παρασκήνια από τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup του Σαββάτου, με πρωταγωνιστή τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους λοιπούς ΥΠΟΙΚ της ένωσης.

Ο κ. Πάντοαν, λέει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε. Θα βιώνατε μεγάλη έκπληξη αν βλέπαμε πόσο οι μικρές χώρες συντάχθηκαν με το πλάνο της Γερμανίας. Οι περισσότεροι δήλωναν αντίθετοι με ένα νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα. Στο τέλος μείναμε μόνο εμείς (Ιταλία), η Κύπρος και η Γαλλία που κάναμε λόγο για μια συμβιβαστική λύση. Νομίζω, τελικά, πως πετύχαμε γιατί επιστρέψαμε όλοι με μια συμφωνία. Ο ρόλος της Ιταλίας δεν αποσκοπούσε στο να προβληθεί στα ΜΜΕ και να γίνει πρωτοσέλιδο, αλλά να είναι ουσιαστικός στην πορεία για μια συμφωνία».

Ο Πάντοαν αναφέρει πως το Grexit εμφανίστηκε πάνω από το Eurogroup ως μια πραγματικότητα και λιγότερο ως μια πιθανότητα, αλλά εξηγεί πως τα προβλήματα παραμένουν: «Υπήρξε ένα ευρύ μέτωπο που τάχθηκε υπέρ του Grexit, αλλά τώρα έχουμε μια συμφωνία και αφού επιτευχθούν οι όροι που έχουν τεθεί, θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα».

Κατά τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ, τα προβλήματα δεν έχουν μειωθεί: «Γνωρίζουμε πως η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά από την άλλη είναι αναγκαίες κάποιες βασικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στο μέλλον θα διαχειριστεί μόνη της τα οικονομικά της και να μπορεί να βρει χρήματα από μόνη της για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της».

Και συνεχίζει: «Το συμπέρασμα είναι ότι αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά τώρα έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση και το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ακόμη σαφές. Έχουμε ανοιχτό το πρόγραμμα-γέφυρα, αλλά και την υπερψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Ακόμη και τα ποσά που χρειάζεται η Ελλάδα σε αυτό το πρόγραμμα-γέφυρα δεν είναι απολύτως καθορισμένα. Άλλοι μιλούν για έξι ή οκτώ δισεκατομμύρια. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις».

Όσο για το ρόλο της ΕΚΤ, ο κ. Πάντοαν τόνισε: «Η ΕΚΤ έχει λάβει εντολή να εξασφαλίσει το τρέχον επίπεδο του ELΑ, αλλά ακόμη δεν έχει την πολιτική δέσμευση για να δώσει περισσότερα χρήματα. Πρέπει να περιμένουμε τη ψήφιση των πρώτων μέτρων από την ελληνική Βουλή».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ