Όλα όσα έγιναν στη πρωινή συνεδρίαση της Βουλής – Βίντεο και εικόνες

Στις 10 το πρωί, θα ξεκινήσει  η συνεδρίαση των τεσσάρων επιτροπών και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Το πολυνομοσχέδιο με τα άρθρα πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως την Πέμπτη το πρωί, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν ότι οι υπογραφές των αρμόδιων για το πολυνομοσχέδιο υπουργών έχουν ήδη μπει.

Εκτιμούν ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα (ανασχηματισμός) θα πραγματοποιηθούν μετά την ψήφιση, πιθανόν την Πέμπτη. Ως προς τον ανασχηματισμό η εκτίμηση είναι ότι δεν θα πρόκειται μόνο για αλλαγές που θα αφορούν υπουργούς που διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά θα είναι ένας πιο ευρύς ανασχηματισμός που θα αφορά την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.

 Live: Όλη η συνεδρίαση στην Βουλή για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου 

 

Στο Μαξίμου απορρίπτουν το ενδεχόμενο να αλλάξει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης, και σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θεωρεί ηθική και υπεύθυνη στάση να αφήσει τη θέση του από τη στιγμή που έφερε τη συμφωνία. Ένας επιπρόσθετος λόγος ως προς αυτό, όπως αναφέρουν, είναι και το γεγονός πως ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος δεν θέλει να δει να εμπλέκονται στην κυβέρνηση δυνάμεις και πρόσωπα του παλαιού πολιτικού συστήματος. Συνεπώς, υπογραμμίζουν, η κυβέρνηση προχωρά με την υπάρχουσα μορφή της (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και δεν θα υπάρξει αλλαγή του χαρακτήρα της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ως προς το ζήτημα, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

 

13:15 Παραιτήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη

Με μια επιστολή προς τον πρωθυπουργό θέλησε η Νάντια Βαλαβάνη να παραιτηθεί από την Κυβέρνηση. Μέσα σε αυτή επιθυμεί να δώσει και ένα τέλος στις φημολογίες ότι είναι η βουλευτής που είχε κάνει ανάληψη το ποσό των 200.000 ευρώ πριν την επιβολή των Capital Controls.

13:00 Οι δηλώσεις του πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάννη Βαρουφάκη

«Είμαστε εδώ για ένα απλό λόγο. Γιατί απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις. Γιατί οι δανειστές μας αρνήθηκαν να συζητήσουν το μόνο ζητούμενο που ήταν η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Και συνέχισε:  «Καλούμαστε να υπογράψουμε μια νέα συνθήκη τωνΒερσαλλιών με αυτά που έχουμε μπροστά μας. Εμείς προτείναμε μια έντιμη συμφωνία που από κοινού με την Καγκελαρία ετοιμάζαμε να κάνουμε για να απομονώσουμε τον κ. Σόϊμπλε. Ο κ. Σόϊμπλε εργάστηκε σκληρά για να επιστρέψει η τιμωρητική συμφωνία απέναντι στον ελληνικό λαό που τόλμησε. Είμασταν και είμαστε ενωμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει πως αποδομήθηκε το μέλλον αυτού του λαού», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

 

 

12:45 Οι δηλώσεις του Αλέκου Φλαμπουράρη

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης προσερχόμενος στη Βουλή δήλωσε:

«Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η απόκρουση της επίθεσης που γίνεται από αντιδραστικούς κύκλους να οδηγήσουν τη χώρα μας, ουσιαστικά, και σε ηθική απομείωση και σε οικονομική εξαθλίωση και αυτή την υποχρέωση την έχουμε όλοι, όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, που πρέπει να συμβάλουν σε αυτή τη προσπάθεια του πρωθυπουργού. Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες να αρχίσουν να αναλογίζονται αν πρέπει πραγματικά να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε σε ένα βαθμό και όσο μπορούμε αυτή την Ευρώπη η οποία δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη που όλοι ονειρευτήκαμε».
 

12:40 Σόιμπλε: «Πολλοί στο Βερολίνο συμφωνούν μαζί μου σε ένα Grexit»

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε επέμεινε πως αρκετοί στο Βερολίνο, και μέσα στη γερμανική κυβέρνηση, θεωρούν πως ένα «προσωρινό» Grexit θα ήταν η καλύτερη επιλογή -έστω κι αν απέφυγε να διευκρινίσει εάν ο ίδιος συγκαταλέγεται σε αυτούς. Η επιμονή Σόιμπλε στρέφεται ιδιαίτερα στο εσωτερικό, και στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) - ο υπουργός έριξε με ελάχιστα προσχήματα τα βέλη του στο SPD. 

Το SPD επανέρχεται, με κορυφαία στελέχη να καλούν την καγκελάριο να «επιληφθεί», ενώ κριτική έρχεται και από την αντιπολίτευση.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως «υπάρχουν ορισμένοι στη γερμανική κυβέρνηση που είναι απολύτως της άποψης ότι μία τέτοια λύση θα ήταν η καλύτερη για τους Έλληνες», είπε σχετικά με την πρόταση που τελικά έφυγε από το κείμενο της Συνόδου. 

Αναφερόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ είπε,  «είναι άσκοπο να προσπαθεί κανείς να το χρησιμοποιήσει για προσωπικές κατηγορίες». «Εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ, έχει και ο πρόεδρος ενός άλλου μεγάλου κόμματος το πρόβλημα του ότι δρα διαφορετικά ως μέλος της κυβέρνησης» είπε με νόημα και δείχνοντας, μόνο με το ελάχιστο των προσχημάτων, στον Γκάμπριελ

 

12:30 Η επίσημη πρόταση της Κομισιόν για το δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα

Η επίσημη πρόταση, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, που αφορά χρήση των κεφαλαίων του μηχανισμού EFSM κατατέθηκε και επίσημα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, η Επιτροπή υπέβαλε την πρόταση αργά την Τρίτη,. «Είναι η πιο ευρωπαϊκή και οικονομικά υγιής, άμεσα διαθέσιμη επιλογή», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ. «Χωρίς αυτή, υπάρχει ο κίνδυνος η συμφωνία της Συνόδου να μην λειτουργήσει».

12:00 Η ομιλία της Ζωής Κωνσταντόπουλου στην Βουλή

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο σύντομης εισαγωγής και ψήφισης εάν υλοποιηθεί το ζητούμενο κατεπείγον.

«Επιδιώκεται μέσα από έναν εκβιασμό που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τη Βουλή να υλοποιηθεί μια πολιτική που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός -τον οποίο τιμώ αφάνταστα και θέλω να επισημάνω ότι η στάση του σήμερα έχει τη διάσταση της υπερτατης ανιδιοτέλειας- ωστόσο η Βουλή αυτή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό, δεν πρέπει να αποδεχθεί το εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση» σημείωσε.

11:55 Η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Βουλή

 Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι στη συμφωνία υπάρχουν μέτρα με υφεσιακή επίδραση και μεταρρυθμίσεις σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση

 Αναφερόμενος στο χρέος ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος.

«Έχουμε μια υπόσχεση για το χρέος το 2022, πριν από λίγους μήνες δεν υπήρχε καμία τέτοια υπόσχεση» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσακάλωτος κάνοντας μία συνολική εκτίμηση ανέφερε ότι πρόκειται για μια δύσκολη συμφωνία και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είναι οικονομικά βιώσιμη.

 «Αυτή τη συμφωνία θα τη δούμε μετά τη διαπραγμάτευση σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες που θα ολοκληρωθεί και θα έχουμε το τελικό κείμενο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι, «τότε, με νηφαλιότητα, θα μπορούμε να την κρίνουμε και

προπάντων με γνώμονα τη μεσαία τάξη που έχει υποφέρει πολύ» τόνισε στην ομιλία του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ