Μεϊμαράκης: «Θα πάμε όλοι μαζί και θα στηρίζουμε την Κυβέρνηση»

O Ευάγγελος Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ μίλησε για ενότητα και στήριξη του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Πριν από την Ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.
«Πάμε όλοι μαζί και στηρίζουμε» είναι το μήνυμα κ.  Μεϊμαράκη που ζητεί από όλους τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης - και θα το κάνει και με ένταση στη 1.30 που θα συνεδριάσει η Κ.Ο. - παρά τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς τους, να ψηφίσουν θετικά επί των προαπαιτούμενων μέτρων που απορρέουν από τη συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών.

Έως και νωρίς το πρωί της Τετάρτης, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συζήτησης του πρώτου επίμαχου νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, γινόταν από την ηγεσία του κόμματος «πολιτικό μασάζ» για να καμφθούν οι αντιδράσεις αρκετών βουλευτών, κυρίως νέων και νεοεκλεγέντων, καθώς η συμφωνία δοκιμάζει και τις αντοχές της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Υπό το επιχείρημα ότι «εμείς δεν έχουμε ψηφίσει μνημόνιο και δεν θέλουμε να ψηφίσουμε μνημόνιο» αρκετοί βουλευτές ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών, σήμερα και την επόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, χθες διακινήθηκε και κείμενο νέων βουλευτών - περίπου δέκα - που τελικά δεν δημοσιοποιήθηκε, και στο οποίο υπήρχε λεπτομερής καταγραφή των επιχειρημάτων γιατί θα ψηφίσουν «παρών».

Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, αλλά και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Πλακιωτάκης, κ.α. τόνισαν στους βουλευτές την ανάγκη να εμφανιστεί συντεταγμένη η ΝΔ και να ψηφίσει τα μέτρα, καθώς αυτή ήταν και η δέσμευση του ίδιου του προέδρου του κόμματος στους κεντροδεξιούς ηγέτες την περασμένη Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Η ΝΔ έστειλε και μήνυμα στην κυβέρνηση να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο σε πέντε άρθρα, όπως ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου για να διευκολυνθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές να ψηφίσουν ορισμένα από αυτά, και να μειωθεί ο αντίκτυπος των απωλειών. Η ηγεσία της ΝΔ διεμήνυσε πως δεν εγγυάται για συντεταγμένη πορεία και ζήτησε να κατατεθεί το νομοσχέδιο σε ένα άρθρο, αν και τελικά κατατέθηκε σε δυο άρθρα.

Παράλληλα με το μείζον εθνικό θέμα, εξελίσσεται στο παρασκήνιο της κεντροδεξιάς και το έλασσον στην παρούσα φάση, δηλ. το θέμα της διαδοχής στην ηγεσία της ΝΔ.Ο κ. Μεϊμαράκης έχει δώσει εντολή στον γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού, παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονται και τον προβληματισμό που καταγράφεται ακόμα και από τους πρώην προέδρους, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Στη σκιά του προβληματισμού, ότι δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη φάση να εκκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού, αφού προέχει το θέμα της σωτηρίας της χώρας, υπάρχουν πολλοί που λένε ότι η εκλογική διαδικασία μπορεί να γίνει άνετα σε 15 μέρες και το οικονομικό κόστος δεν είναι μεγάλο.

Εάν δεν δοθεί πολιτική νομιμοποίηση από την Κ.Ο. και την Πολιτική Επιτροπή στον κ. Μεϊμαράκη για να παραμείνει πρόεδρος έως τα τέλη του Ιουνίου του 2016, οπότε και είναι προγραμματισμένο το τακτικό συνέδριο του κόμματος, τότε οι εκλογές για την αλλαγή ηγεσίας έχουν πολλές πιθανότητες. Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά για το θέμα με τον Νίκο Δένδια, την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ συναντήθηκε και με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ