Πόσο πάει το φιλί στη Δύση στην Ανατολή; Ο μισός πλανήτης το αποφεύγει ! Δείτε γιατί

Λιγότερες από τις μισές κοινωνίες φιλιούνται ερωτικά και επιπλέον κάποιες βρίσκουν το φιλί αποκρουστικό! 

 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Anthropologist, ανάμεσα σε 168 πολιτισμούς μόνο το 46% από αυτούς φιλιούνται ερωτικά. Έτσι, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φιλί είναι πιθανώς μία μαθημένη συμπεριφορά, κατασκευή του δυτικού πολιτισμού, και επίσης ότι οι πιο «περίπλοκες» κοινωνίες φιλιούνται συχνότερα.

Το ερωτικό φιλί είναι συνηθισμένο σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά στην Ευρώπη, οι 3 από τις 10 χώρες που μελετήθηκαν θεωρούν ότι δεν είναι αποδεκτό. Στη Βόρειο Αμερική στους 15 από τους 33 πολιτισμούς που μελετήθηκαν το φιλί δεν είχε καμία θέση. Στην Ασία αντίστοιχα οι κάτοικοι στις 10 από τις 27 χώρες δεν φιλιούνται ερωτικά.

Συγκεκριμένα, κανένας ανθρωπολόγος δεν έχει αναφέρει να έχει παρατηρήσει να φιλιούνται ερωτικά άνθρωποι στην Υποσαχάρια Αφρική, στον Αμαζόνιο ή τη Νέα Γουινέα. Μάλιστα υπάρχουν φυλές, όπως οι Μεχινάκου που ζουν στη ζούγκλα της Βραζιλίας που χαρακτηρίζουν το φιλί αηδιαστικό.

Το φιλί έχει βρεθεί ότι μειώνει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη και ότι αυξάνει την ωκυτοκίνη, που συμβάλλει στη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων και έτσι βοηθά στη χαλάρωση, την ευτυχία και την αγάπη. Πρόκειται για ένα μήνυμα που περνάει από τα χείλη που είναι γεμάτα νευρικές απολήξεις στον εγκέφαλο ώστε να τον πληροφορήσει για την επιθυμία και την ευχαρίστηση. Παρ’ όλα αυτά, από ό,τι φαίνεται το φιλί, έτσι όπως το απολαμβάνουμε στις μέρες μας είναι μία πρόσφατη ανακάλυψη και κατασκευή κυρίως του δυτικού κόσμου και των πιο περίπλοκων κοινωνιών.

Πηγή: vita.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ