Με υπογραφές δυο Υπουργών, ο Ρωμανός αρχίζει να φοιτά με βραχιολάκι

Χθες, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Παιδείας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπέγραψαν τη σχετική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε νόμος που έδινε τη δυνατότητα στον Ρωμανό και σε άλλους κρατούμενους να παρακολουθούν τα μαθήματά τους στα ΑΕΙ, ΤΕΙ και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ο ίδιος νόμος προέβλεπε την έκδοση σχετικής απόφασης των υπουργών Παιδείας και Δικαιοσύνης που θα καθόριζε τις λεπτομέρειες χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών στους κρατούμενους φοιτητές που θα φορούν υποχρεωτικά βραχιολάκι. Αυτή έγινε τώρα.

Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται ότι οι κρατούμενοι, υπόδικοί και κατάδικοι που είναι φοιτητές ή σπουδαστές Α.Ε.Ι., κ.λπ. «δικαιούνται την παρακολούθηση των μαθημάτων τους, εργαστηρίων, καθώς και τη συμμετοχή στις εξετάσεις και εξ αποστάσεως, εφόσον το επιθυμούν ή έχει απορριφθεί το αίτημα τους για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας από το συμβούλιο του άρθρου 70 παράγραφος 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα». Σημειώνεται ότι την ευθύνη εφαρμογής και υλοποίησης της επίμαχης υπουργικής απόφασης έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ στο έργο του θα συνδράμει και το υπουργείο Παιδείας.

Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο Νίκος Ρωμανός, με αφορμή την περίπτωση του οποίου ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, όσο και άλλοι κρατούμενοι που είναι φοιτητές μπορούν πλέον να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια με ηλεκτρονική  επιτήρηση (βραχιολάκι) για να παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε Α.Ε.Ι. ή ΤΕΙ στα οποία πέρασαν μετά τις σχετικές εξετάσεις .

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι αιτήσεις για παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως θα υποβάλλεται στο συμβούλιο της φυλακής και μαζί θα προσκομίζονται τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν την εγγραφή του κρατούμενου στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Το συμβούλιο της φυλακής «οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης επικοινωνίας του κρατούμενου με το εκπαιδευτικό προσωπικό του τμήματος φοίτησης και την πρόσβαση σε τεχνικά μέσα για την  εξ αποστάσεως παρακολούθηση καθώς και για την μελέτη και τη συμμετοχή στις εξετάσεις».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ