Ανοίγουν αύριο οι τράπεζες - Ανάληψη ή €60 κάθε μέρα ή €420 τη βδομάδα - Τι πρέπει να ξέρετε;

Επειτα από τρεις εβδομάδες η λεγόμενη τραπεζική αργία τερματίζεται, εξέλιξη που έγινε δυνατή λόγω της πρόσφατης απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω του μηχανισμού ELA κατά 900 εκατ.ευρώ.

Το ημερήσιο όριο αναλήψεων παραμένει στα 60 ευρώ, όμως δίδεται η δυνατότητα στους καταθέτες να κάνουν ανάληψη μέχρι του ποσού των 420 ευρώ αθροιστικά για μια βδομάδα σε περίπτωση που επιλέξουν να μην κάνουν ανάληψη των 60 ευρώ για επτά συνεχείς ημέρες. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις μετρητών με πιστωτική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ειδικά για φέτος, μετά και την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 26 Αυγούστου, παρατείνεται και η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του βεβαιωμένου φόρου μέχρι τις 31 Αυγούστου. 

Διαβάστε τις βασικές προβλέψεις για την επαναλειτουργία των τραπεζών: 

1. Από την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015 λήγει η τραπεζική αργία η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 

2. Επιβάλλεται περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων κατά τα προβλεπόμενα στην παρούσα ΠΝΠ. 

3. Από την ΔΕΥΤΕΡΑ δεν επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) που υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα (60) ευρώ ανά καταθέτη (CustomerID), ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανά ημέρα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

4. Μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι ευρώ (420) ανά εβδομάδα. 

5. Η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών από τα ιδρύματα, ανεξαρτή− τως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών, οι οποίες κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό, για τις αναλήψεις από τον οποίο ισχύουν οι περιορισμοί της προηγούμενης παραγράφου. 

6. Επίσης, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

7. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2014, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου του 2015.

Τι θα γίνει με τις θυρίδες

Παρά το γεγονός ότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την λήξη της τραπεζικής αργίας δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις θυρίδες, τραπεζικά στελέχη λένε ότι οι πελάτες των τραπεζών από την Δευτέρα θα μπορούν να έχουν πλήρη πρόσβαση στις θυρίδες τους. Στη νομοθετική ρύθμιση για το άνοιγμα των τραπεζικών καταστημάτων δεν χρειάστηκε να συμπεριληφθεί πρόβλεψη για τις θυρίδες επειδή δεν θεωρείται τραπεζική εργασία. Ο λόγος για τον οποίο οι θυρίδες δεν ήταν επισκέψιμες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ήταν επειδή οι τράπεζες ήταν κλειστές. Με το άνοιγμα των τραπεζών την Δευτέρα εκλείπουν οι λόγοι που δεν επέτρεπαν στους δικαιούχους να επισκεφθούν τις θυρίδες τους. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ