Η αύξηση του ΦΠΑ που εκτοξεύει την καθημερινότητα μας στα ύψη – Ποια είδη γίνονται «απλησίαστα» από σήμερα

Η καθημερινότητα αλλάξει άρδην από σήμερα καθώς πολλά είδη της καθημερινότητα μας παίρνουν την ανιούσα μετά την ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου. 

 Ανατιμήσεις-φωτιά στα περισσότερα είδη διατροφής (είτε για τη λιανική είτε για τα εστιατόρια), στα αναψυκτικά, στους χυμούς, στους καφέδες και τα αφεψήματα, στο κόστος της αγροτικής παραγωγής, στα τιμολόγια των μέσων μεταφοράς, στα τιμολόγια επισκευής και συντήρησης σπιτιών, ρούχων, υποδημάτων και σε πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών είναι μερικά ενδεικτικά μέτρα από τις νέες ρυθμίσεις. Οι μεγάλες αλλαγές που θα ζήσει η χώρα από τη Δευτέρα, όπως αποτυπώνονται στον νόμο που ψηφίστηκε, είναι:

 

Νέος ΦΠΑ (για έσοδα 2 δισ. €)

Από σήμερα Δευτέρα, κιόλας, εκατοντάδες βασικά είδη διαβίωσης θα μεταφερθούν από το 13% στο 23%, με συνέπεια οι τιμές τους να αυξηθούν κατά 9%. Ο χαμηλός συντελεστής 6,5% μειώνεται πάντως σε 6% (για φάρμακα, εισιτήρια θεάτρων, εκδόσεις βιβλίων κ.λπ.).

 

Τρόφιμα: Στα είδη διατροφής που μετατάσσονται άμεσα από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23% περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

  • μοσχαρίσιο κρέας, ζάχαρη, ξίδι, αλάτι, ρίγανη, καφές, κακάο, αλλαντικά, ζαχαρώδη και ζαχαρωτά, πατατάκια, ποπ κορν, γαριδάκια, τσίχλες, κράκερ, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί τοστ, φρυγανιές-παξιμάδια, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, λιπαρές ουσίες (μαργαρίνες κ.λπ.), κονσέρβες, τοματοπολτοί, αναψυκτικά χυμοί και ποτά, όλα τα μαγειρεμένα φαγητά και λοιπά είδη που σερβίρονται σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, οινομαγειρεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, σνακ μπαρ, κυλικεία, φαστφουντάδικα και καντίνες.

 

  • Υπηρεσίες: Χιλιάδες επιχειρήσεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες μετατάσσονται ξαφνικά από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή 23%:

 

  • Υπηρεσίες μεταφοράς (ταξί, πούλμαν, φορτηγά Δ.Χ.), ανθοπωλεία, νοσηλεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, κινηματογράφοι, συναυλίες κ.λπ. (όχι τα θέατρα), συγγραφείς, καλλιτέχνες και συνθέτες, παροχή υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μαραγκοί, ελαιοχρωματιστές κ.ά.), παροχής υπηρεσιών επισκευής ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών, ενδυμάτων και υφασμάτων οικιακής χρήσης.

 

  • Εισιτήρια: Στο 23% μετατάσσονται τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς όπως υπεραστικών λεωφορείων, πλοίων, αεροπλάνων. Οι δραστηριότητες αυτές ασκούνται από ιδιώτες. Δεν αποκλείεται να σημειωθούν ανατιμήσεις και στα εισιτήρια των κρατικών αστικών λεωφορείων και τρένων.

 

  • Δίδακτρα φροντιστηρίων: Ιδιωτικά φροντιστήρια μαθημάτων και κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών-ηλεκτρονικών υπολογιστών θα επιβαρύνουν τα δίδακτρα με ΦΠΑ 23%, ενώ μέχρι τώρα απαλλάσσονταν.

 

  • Ξενοδοχεία: Από 1/10/2015 η διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις κ.λπ. θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13% αντί 6,5% που ήταν έως σήμερα.

 

  • Αγρότες: Σημαντική επιβάρυνση στο κόστος της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής καθώς από τις 20 Ιουλίου ακριβαίνουν κατά 9% (με ΦΠΑ 23% αντί 13%) λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόροι για καλλιέργειες, ζώντα ζώα (άλογα, βοοειδή, αιγοπρόβατα κ.λπ.).

 

  • Νησιά του Αιγαίου: Από 1/10/2015 οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται σε 6%, 13% και 23% (αντί 5%, 9% και 16% που ισχύει σήμερα) στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη κ.ά. Από 1/6/2016 θα αυξηθεί και στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά. Μέχρι 31/12/2016 δεν θα αλλάξουν οι συντελεστές για τα ακριτικά νησιά.

 

  • Επιχειρήσεις: Ξεκινά άμεσα η παρακράτηση του ΦΠΑ από τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Οι τράπεζες θα αποδίδουν απευθείας στο Δημόσιο τον ΦΠΑ.

 

Εκτακτες εισφορές (για έσοδα 820 εκατ. €)

  • Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης διατηρείται και αυξάνεται για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία αποκτώνται από 1/1/2015 και μετά, με βάση το ατομικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
  • Αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13%. Θα ισχύσει για τα εισοδήματα που δηλώνονται από φέτος. Για τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επαναπροσδιοριστεί και θα εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά. Η διαφορά που θα προκύψει θα καταβληθεί μέσα στις προβλεπόμενες τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος. Εξαιρούνται ιστιοφόρα και καΐκια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ