Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος World Class Bartender of the Year 2015! Φώτο - Όλη η μαγευτική τελετή

Ολοκληρώθηκε ο ελληνικός τελικός του παγκόσμιου διαγωνισμού cocktail.

To World Class δεν είναι διαγωνισμός cocktail. Είναι διαγωνισμός για bartender”, είπε ο Χάρης Ψαρούδας, head manager των Reserve Brand για την Diageo Hellas, λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί ο μεγάλος νικητής για το 2015.

Και πόσο δίκιο έχει. Η πλατφόρμα του World Class από το 2009, βλέπετε, έχει φροντίσει ώστε να εκπαιδεύσει, να αναδείξει και τελικά να κάνει την εξέλιξη των bartender τόσο έντονη και αναγκαία που εμείς πλέον, οι πελάτες των μπαρ, να “απαιτούμε” σταδιακά ό, τι πιο premium, ό, τι πιο εξεζητημένο, ό, τι πιο φανταχτερό.

Ζητάμε από τον bartender να χρησιμοποιεί τα καλύτερα συστατικά και να τα μπλέκει αρμονικά μεταξύ τους, γιατί κάπου διαβάσαμε ότι “O Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, το 2009 ανακηρύχθηκε παγκόσμιος νικητής του World Class”. Θέλουμε ο bartender που έχουμε μπροστά μας να αξιοποιεί τις πρώτες ύλες στο μέγιστο βαθμό γιατί “Ο Ηλίας Μαρινάκης το 2010 κέρδισε το ελληνικό world class χρησιμοποιώντας στο ποτό του φύλλα shiso και και Rooibos τσάι”. Ζητάμε ελληνικό στοιχείο στα ποτά μας γιατί “το 2011 ο Νίκος Μπάκουλης στέφθηκε νικητής παρουσιάζοντας ένα ποτό με γιαούρτι και καρύδια”.  

Απαιτούμε ο bartender μας να έχει και ένα στοιχείο θεατρικότητας γιατί άλλωστε ποιος θα ξεχάσει ότι το 2012 ο Βασίλης Κυρίτσης πήρε το σπαθί του και άνοιξε τη σαμπάνια με sabrage; Μάθαμε να αγαπάμε τα straight up ποτά στα πανέμορφα κουπέ ποτήρια γιατί είδαμε πως ο Θοδωρής Πύριλλος το 2013 έτσι παρουσίασε την συνταγή του, την ονόμασε Above the Clouds και μαζί του/της ταξιδέψαμε κι εμείς σε νέα γευστικά μονοπάτια. Και πλέον λατρεύουμε και τα Martini και βλέπουμε πως τα αγαπούν ιδιαιτέρως και οι πιο πρόσφατοι νικητές του World Class μιας και το 2014 ο Τεό Σπυρόπουλος αποφάσισε να βάλει όλες τις αισθήσεις μας μέσα στο εικονικό αυτό ποτό και να χρησιμοποιήσει τον πάγο ως “τα μάτια” όπως εντυπωσιακά μας είχε αναφέρει λίγο πριν κερδίσει.

Μα και ο φετινός νικητής, ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος για το Martini του μέλλοντος μας μίλησε. Έκανε μια αναδρομή στην αρχαία Ελλάδα, μας είπε πως δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν δεν κοιτάξουμε πίσω και τελικά μας πρότεινε να πιούμε το ποτό μας με τσάι από τη Νότια Αφρική στην οποία σχεδόν προφητικά θα βρεθεί τελικά στα τέλη του Αυγούστου για να μας εκπροσωπήσει στον παγκόσμιο τελικό του World Class 2015.

Ο φετινός τελικός ήταν ό, τι πιο ώριμο έχει να επιδείξει η ελληνική bartending κοινότητα. Το ταλέντο φέτος ήταν δεδομένο και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που και οι 12 φιναλίστ δεν ξέφευγαν από τον χρόνο. Δεν έκαναν λάθη. Είχαν φαντασία. Ήταν ο ένας καλύτερος από τον άλλο και παρουσίασαν στο σύνολό τους ποτά “φαντασμαγορικά”.

Στην δοκιμασία του Speed & Balance έπρεπε να παρουσιάσουν 6 ποτά σε 8 λεπτά και ήταν τόσο εντυπωσιακό να παρατηρεί κανείς πως όχι μόνο τα κατάφεραν όλοι αλλά επιπλέον οι περισσότεροι επέλεξαν να παρουσιάσουν twist συνταγών και όχι κλασικές εκτελέσεις που θεωρητικά θα έβγαιναν πιο εύκολα και χωρίς ρίσκο. Όσο για την συνέχεια, στο sips & bites είδαμε τους 12 να ταιριάζουν αρμονικά το φαγητό με το ποτό σε ένα πρωτόγνωρο food & cocktail pairing για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα εδώ.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ είχε έρθει όμως η ώρα οι 12 να γίνουν 4 και αυτό ήταν σίγουρα πιο δύσκολο από κάθε άλλη χρονιά. Οι περισσότεροι ήταν φαβορί, όπως και οι περισσότεροι ήξεραν πως η πρόκριση θα κριθεί τόσο πολύ στις λεπτομέρειες που το παραμικρό λάθος κι αν είχαν κάνει θα τους κόστιζε την θέση τους στο τελικό.
Κάπως έτσι, στην σκηνή ανέβηκαν οι Νίκος Μπάκουλης (The Clumsies), Νίκος Αρσλάνογλου (Soulshaker Bar Services), Δήμητρα Αντωνακοπούλου (360 Cocktail Bar) και Μανώλης Λυκιαρδόπουλος (Theory Bar). 


Ο Νίκος Μπάκουλης, ως νικητής προηγούμενης χρονιάς, άφησε την εμπειρία του να ξεχειλίσει από την σκηνή και μας παρουσίασε ένα Martini μέσα από το οποίο παρουσιάζονταν το άπειρο και ο κύκλος της ζωής. Πάγωσε το σκεύος του με υγρό άζωτο, προσέθεσε Tanqueray No. Ten, λίγο νερό και κρασί Tokaji το οποίο είχε αφήσει να ξεκουραστεί σε ένα μικρό βαρέλι απ’ όπου πρώτα είχε περάσει Tanqueray Rangpur.
Η Δήμητρα Αντωνακοπούλου είδε το κόκκινο ως το χρώμα του φουτουρισμού. Το Fonto Rosso της είχε Tanqueray No. Ten και ένα σπιτικό ξηρό βερμούτ από Ασύρτικο, ενώ επιπλέον ψέκασε το ποτό της με χαμομήλι, γιασεμί και εσπεριδοειδή.
Ο Νίκος Αρσλάνογλου αποφάσισε να δείξει μία πιο fun πλευρά του εκλεπτυσμένου bartending του και έτσι μπορεί να χρησιμοποίησε για το Martini του το σύνολο των ετικετών του Tanqueray (No. Ten, Malacca, Rangpur και Old Tom) ωστόσο στο τέλος έδωσε στους κριτές μία τσάντα… της Nasa με μία πετσέτα βρεγμένη με ένα Tanqueray Solution, με άχνη ζάχαρη για να επέμβουν οι ίδιοι όσο επιθυμούσαν στο ποτό, με κάππαρη και ελιές για να τις δοκιμάσουν με το cocktail και με ένα spray από εσπεριδοειδή για να το αρωματίσουν.


Όσο για τον μεγάλο νικητή, τον πάντα down to earth Μανώλη Λυκιαρδόπουλο συνέδεσε το μέλλον με το παρελθόν. Μας πήγε πίσω στην αρχαία Ελλάδα και μας ζήτησε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στον χρόνο, σημειώνοντας πως για να καθορίσουμε το μέλλον μας πρέπει να βασιστούμε στο σήμερα, ακόμη και στην χρήση των συστατικών και των τεχνικών. Χρησιμοποίησε γενναίες ποσότητες από Tanqueray No. Ten τόσο σε θερμοκρασία δωματίου όσο και σε κατάψυξης. Παρουσίασε ένα ξηρό Martini αρωματισμένο με ελιές και αμύγδαλα ενώ ως επιπλέον συστατικά επέλεξε το παλαιωμένο Vinsanto της Σαντορίνης και το τσάι από τη Νότια Αφρική.
Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, σήκωσε τελικά το πολυπόθητο έπαθλο και πλέον θα τον αναζητάτε ως «τον καλύτερο bartender του 2015».

Θα τον συναντάτε πίσω από την μπάρα του Theory Bar στο Χαλάνδρι και θα τον εμψυχώνετε με όλη σας τη δύναμη γιατί στα τέλη Αυγούστου θα ταξιδέψει ως τη Νότια Αφρική εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό.

Συγχαρητήρια και στους 12 φιναλίστ για τις εξαιρετικές τους παρουσιάσεις και κυρίως για το ομαδικό τους πνεύμα το οποίο στον φετινό τελικό ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

Πηγή: fnl-guide.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ