Γιάννης Μεταξάς: Ο Σόιμπλε φιλοσοφικά αχαρακτήριστη μορφή κάθε μέρα κατεδαφίζει την Ευρώπη

Τα όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες, και τις νύχτες, τη μεν Ελλάδα κατέστησαν επισήμως χώρα υπό κηδεμονία, τη δε Ευρώπη ψευδεπίγραφη συμπολιτεία.

Κρίμα! Γιατί κι όταν ακόμα φαντασιώνεσαι ένα όνειρο, ζεις για να το δεις. Και τώρα; Πώς θα ζήσεις για να το ονειρευτείς;
Στην πραγματικότητα ό,τι αποφασίστηκε συνιστά μια εξελικτική διαδικασία αργόρυθμης κατεδάφισης της ΕΕ.

Γράφει ο Μεταξάς Γιάννης στο tovima.gr

Στο πολιτικό πεδίο, από εδώ και στο εξής τα παραφασιστικά μορφώματα - δήθεν πολιτικά κόμματα - θα παρίστανται ως προστάτες των αφελών. Και τα δημοκρατικά, κάποια κατ' όνομα, ήδη υιοθετούν τα ρατσιστικά απαιτήματα των παραπάνω. Για να μη χάσουν ψήφους από εκείνους που από χαμηλή παιδεία και αυτιστική ζωή αρνούνται τη συνύπαρξη.

Στο καθαρά ιδεολογικό επίπεδο η πρωταρχία της χρηματοπιστωτικής οικονομίας οδηγεί στην απροσχημάτιστη επιβολή μιας ιεραρχίας αξιών στην οποία η κοινωνία, ως κατώτερη διάσταση, υπόκειται σ' εκείνους για τους οποίους η αλληλεγγύη αποτελεί δυσάρεστη παραχώρηση.

Η χώρα μας γίνεται, και με τις δικές της ακέραιες ευθύνες, το πρώτο επίσημο θεσμικό θύμα αυτής της αντίληψης. Κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στον ακαριαίο θάνατο και σε μια βραδυπορούσα εκδοχή του. Μήπως και στη δεύτερη βρει τρόπο να διασωθεί και υπό τη δυσεύρετη προϋπόθεση ότι θα το θελήσει ως πολιτική, ως διοίκηση και κυρίως ως κοινωνία.

Παρά την αντίσταση της «λατινικής» Γαλλίας η Γερμανία ασκεί την επικυριαρχία της σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Χτίζοντας ένα σύστημα στρατηγικά προσβλητικό και για την ίδια. Ο Σόιμπλε, αυτή η φιλοσοφικά αχαρακτήριστη μορφή - και ό,τι εκπροσωπεί - και με ομόφρονες συνοδούς, κάθε μέρα κατεδαφίζει την Ευρώπη. Ισχυριζόμενος ότι τη διασώζει από τον... Νότο. Αυτός ο γεωγραφικός ρατσισμός όμως υποκρύπτει έναν αντίστοιχο πολιτισμικό ακόμα πιο ανιστόρητο. Το περιφρονητικό διώνυμο Βορράς - Νότος μπορεί να αναπαραχθεί μέσα σε κάθε χώρα και στη δική του και σε άλλες.

Το Finis Europae, ως προοπτική, παραμονεύει. Και ο Πιραντέλο - έχω κάποια επαφή - δηλώνει αδικημένος. Διεμήνυσε πως λυπάται επειδή δεν ζει αυτή την εποχή όπου για το «παράλογο» πολύ περισσότερα τώρα θα είχε να γράψει.

Ο κ. Γιάννης Μεταξάς, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι τακτικό μέλος της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ