1o Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου έξω από το νέο ανοικτό θέατρο της Χώρας - Ένας πολιτιστικός θεσμός ξεκινά

Ένας θεσμός που βαθμηδόν θα βγει και έξω από το νέο ανοικτό θέατρο της Χώρας, αγκαλιάζοντας το νησί και τις τέχνες,διευκρίνισε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Παντελής Βούλγαρης.

Η νέα διοργάνωση του Δήμου Ανδρου, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, ξεκινά φέτος το καλοκαίρι (1-30 Αυγούστου) με παραστάσεις αρχαίου δράματος από την Επίδαυρο, συναυλίες καταξιωμένων τραγουδιστών και σχημάτων αλλά και με τη γενναία εκπροσώπηση ανδρεώτικων καλλιτεχνικών ομάδων. Τόπος διεξαγωγής του είναι το νεότευκτο υπερσύγχρονο ανοικτό θέατρο, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα με την υπογραφή της Κυριακής Κονδυλάτου και του Κωνσταντίνου Λούκου, μέσα στον ιστορικό οικισμό της Χώρας, χωρητικότητας 900 θέσεων.

«Ο πολιτισμός στην Ανδρο μάς ενδιαφέρει όχι μόνο κατά τη διάρκεια του Αυγούστου αλλά σε όλη τη χρονιά και κυρίως το χειμώνα», τονίζει ο Παντελής Βούλγαρης.

Η Ανδρος άλλωστε τροφοδοτεί, όπως εξομολογήθηκε, την οικογένειά του και τον ίδιο επί 25 χρόνια: «Απ’ τα υπέροχα καλοκαίρια, το αεράκι, τα τζιτζίκια, τα σύκα, τις μικρές παραλίες κι ένα υπόγειο πολιτισμό αναγνωρισμένο: από τον Εμπειρίκο, την Καραγάτση, τον Πολέμη. Επειτα όλα αυτά τα χρόνια συνάντησα τον πολιτισμό κι από τους ίδιους τους ντόπιους κατοίκους. Kι όλα αυτά τα χρόνια  όλος αυτός ο πολιτισμός έδωσε  καρπούς. Εδωσε τη «Μικρά Αγγλία», το βιβλίο της Ιωάννας (Καρυστιάνη), και μετά την ταινία που έκανα. Και τώρα πια οφείλω να βοηθήσω σε κάτι μοναδικό:στο όνειρο ενός ανθρώπου, του Ανδρεώτη Αλκιβιάδη Τάττου, που σε αυτές τις δύσκολες εποχές –και  δεν είναι δύσκολες μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης  αλλά και λόγω της πολιτιστικής κρίσης- πρόσφερε στο τόπο του ένα μοναδικό θέατρο».

«Ολος ο κόσμος της Ανδρου περιμένει από μας. Τι περιμένει από μας;», αναρωτήθηκε φωναχτά ο σκηνοθέτης. «Εμείς αυτή την εποχή προλάβαμε ό,τι καλύτερο από τις παραστάσεις της Επιδαύρου, σημαντικούς καλλιτέχνες της μουσικής και νεότερους, για να καλύψουμε τον Αύγουστο».

Φιλοδοξία του θεσμού ωστόσο από την επόμενη χρονιά είναι «αυτός ο χώρος  να είναι ένας ανοιχτός τόπος συνεργασίας και φιλοξενίας των πιο ενδιαφερόντων καλλιτεχνικών προτάσεων, όχι μόνο στη μουσική και στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο και στη λογοτεχνία . Και ποιος ξέρει; Αργότερα κι άλλοι χώροι μοναδικοί, που έχει η Ανδρος, παλιά σχολεία, πλατείες, μπορούν να συμβάλλουν ώστε να είναι  όλο το καλοκαίρι στην Ανδρο ένα καλοκαίρι πολιτισμού».

Στις ιδέες που έχει  για τις μελλοντικές εκδηλώσεις του θεσμού ανέφερε, μεταξύ άλλων, μια εκδήλωση για τον Νίνο Ρότα και τον Μάνο Χατζιδάκι με τον Νικόλα Πιοβάνι, αλλά και ένα αφιέρωμα στον Κώστα Γαβρά. «Νομίζω οφείλουμε να τιμήσουμε και τον Γαβρά», υπογράμμισε ο Παντελής Βούλγαρης. «Η συνέχεια βεβαίως θα κριθεί από την εμπειρία που θα αποκτήσουμε. Από την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει πάντως η δουλειά μας για το επόμενο φεστιβάλ», κατέληξε.

«Η Ανδρος δεν διαθέτει μόνο ακαταμάχητες φυσικές ομορφιές, έχει ταυτιστεί και με την διεθνή εικαστική σκηνή . Φέτος όμως η Ανδρος κάνει ένα μεγάλο βήμα και σχεδόν ολοκληρώνεται στο κομμάτι πολιτισμός, χάρη στο φεστιβάλ Ανδρου που ο Δήμος διοργανώνει κι υποστηρίζει με όλες τις δυνάμεις του φιλοδοξώντας να αναδειχτεί σε σημείο αναφοράς για τη χώρα αλλά και πόλος έλξης για το εξωτερικό», επεσήμανε ο δήμαρχος Ανδρου Θεοδόσης Σουσούδης.


Το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου με συναυλία των Φίλιππου Πλιάτσικα - Γιάννη Μηλιώκα. Μια μουσική αναδρομή των δυο καλλιτεχνών γεμάτη επιτυχίες απ΄το 1989 μέχρι το 2015.

Στις 4 Αυγούστου μια δυναμική jazz session επιφυλάσσει η Τrilogia Jazz των Γιώργου Τρανταλίδη, Γιώργου Κοντραφούρη και Γιώργου Σαμαρά. Εκτός από δικές του συνθέσεις θα ερμηνεύσουν έργα μεγάλων δημιουργών της jazz, όπως οι Thelonius Monk, Duke Ellington, John Coltrane, Charlie Parker μαζί με διασκευασμένα κομμάτια των Beatles, Gimy Hendrix και Doors.

Στις 9 Αυγούστου ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει για πρώτη φορά ολόκληρη την “Απολογία του Σωκράτη“ του Πλάτωνα στα αρχαία ελληνικά (με υπότιτλους). Η παράσταση , μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, με την υποστήριξη του “Διαζώματος”, θα πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Στις 12 Αυγούστου θα παρουσιαστούν οι "Τρωάδες" του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Μια τραγωδία δριμύ “κατηγορώ” στις φρικαλεότητες του πολέμου, με ένα θίασο πρωταγωνιστών: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Εκάβη), Μαρία Κίτσου (Ανδρομάχη), Κόρα Καρβούνη (Κασσάνδρα), Νίκο Ψαρρά (Ταλθίβιος) κ.ά. Η παράσταση θα ανοίξει τα φετινά Επιδαύρια στις 3 και 4 Αυγούστου.

Στις 17 Αυγούστου τη "σκυτάλη" θα πάρουν οι "Αχαρνής" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία και απόδοση Γιάννη Κακλέα, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, τον Άρη Σερβετάλη και τον Φάνη Μουρατίδη. Μετά την περσινή θριαμβευτική ανάγνωση των “Βατράχων”, ο γνωστός σκηνοθέτης θα μιλήσει για τη σύγχρονη διαφθορά μέσα από το διαχρονικό λόγο του αττικού κωμωδιογράφου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Επιδαύρου στις 10 και 11 Ιουλίου.

Στις 20 Αυγούστου η διαρκώς ανερχόμενη Κατερίνα Πολέμη θα παρουσιάσει μαζί με το συγκρότημά της (τους σολίστες Δημήτρη Παπαδόπουλο, Πέτρο Βαρθακούρη και Δημήτρη Κλώνη), δικές της επιτυχίες αλλά και μουσικές άλλων συνθετών διασκευασμένες α λα βραζιλιάνικα, ελληνικά, αμερικανικά, τσιγγάνικα, αφρικάνικα, καραβαϊκάνικα και ιταλικά, φτάνοντας μέχρι και τη Disneyland. Special guest o Massimo Dono από την Κάτω Ιταλία.

Στις 22 Αυγούστου ο Γεράσιμος Τσαγκαράκης θα παρουσιάσει την interactive οπτικοακουστική παράστασή του «Η Γοητεία του Θορύβου». Θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, έργα των Masson, Gerassimez, Bach, Ξενάκη και Skubala.

Στις 25 Αυγούστου η Δήμητρα Γαλάνη θα διατρέξει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού μαζί με το κουαρτέτο Chronos (Θωμάς Κωνσταντίνου, Σπύρος Μάνεσης και Χρήστος Ραφαηλίδης), ερμηνεύoντας την “Ξανθούλα” του Μάντζαρου, κλασικές επιτυχίες του Τσιτσάνη, του  Χατζιδάκι κ.ά.

H ανδριώτικη καλλιτεχνική δημιουργία θα έχει στο 1o Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου ισχυρή εκπροσώπηση:

Στις 2 Αυγούστου ο Θεατρικός Οργανισμός Ανδρου θα παρουσιάσει τις αριστοφανικές «Εκκλησιάζουσες». Στις 7 Αυγούστου η θεατρική ομάδα 25η ΩΡΑ θα εμφανιστεί με τη «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά. Στις 16 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει συναυλία η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μουσικού Συλλόγου Ανδρου Δημήτρης Σιδέρης.

Στις 21 Αυγούστου, επ’ευκαιρία της συμπλήρωσης μιας δεκαετίας από το θάνατο του ιστορικού, εμπνευστή και πρωτεργάτη της Καϊρείου Βιβλιοθήκης Δημητρίου Ι. Πολέμη η Καϊρειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει προς τιμή  του εκδήλωση, με ομιλητή τον Ακαδημαϊκό, καθ. Μιχάλη Τιβέριο, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Καϊρείου Βιβλιοθήκης. Θα προβληθεί η ταινία του Γιώργου Δάμπαση για τη ζωή και το έργο του Δημητρίου Ι. Πολέμη. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μουσική βραδιά με την ευγενική συμμετοχή της Ελίνας Ακομίβα, από την Εθνική Οπερα των Παρισίων και της Κατερίνας Πολέμη.

Τέλος, στις 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ο 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός Διηγήματος και Ποίησης «Ανδρέας Εμπειρίκος», με θέμα «Μεσόγειος η Θάλασσά μας». Θα πλαισιωθεί από Τραγούδια της Μεσογείου, με ερμηνεύτρια την Κλεονίκη Δεμίρη. Στο πιάνο ο σολίστ Νεοκλής Νεοφυτίδης. 

Πηγή: culturenow.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ