Αντίβαρο στον καύσωνα η σωστή ενυδάτωση! Πόσα υγρά χρειάζεται ένας άνδρας & πόσα μια γυναίκα

Μπορεί ο πολιτικός καύσωνας στην Ελλάδα να επισκιάζει τον κανονικό, ωστόσο, με τον υδράργυρο να φλερτάρει με τις υψηλότερες θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού, ο οργανισμός εκπέμπει ήδη το δικό του SOS. 

Καθώς ο υδράργυρος σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, θυμίζοντας στους πολίτες ότι το καλύτερο αντίδοτο στον καύσωνα είναι η σωστή ενυδάτωση.

Η κατακόρυφη αύξηση του υδραργύρου και η άνοδος της θερμοκρασίας του ανθρώπινου οργανισμού που αυτή φέρνει, οδηγεί σε αυξημένη εφίδρωση και καθιστά την αφυδάτωση ορατή για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών, η απώλεια υγρών είναι πιο αυξημένη και η αναπλήρωσή τους ακόμη πιο απαιτητική. Συμβουλεύουν δε να αναπληρώνουμε κάθε σταγόνα νερού που χάνεται από το σώμα στη διάρκεια της ημέρας.

Πώς; Την απάντηση σε αυτή εξίσωση δίνει η σωστή και επαρκής ενυδάτωση, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» προστασίας απέναντι στην αφυδάτωση και τις παρενέργειές της. Οι ειδικοί του κλάδου της υγείας αναγορεύουν τη συστηματική κατανάλωση υγρών και ροφημάτων σε βασικό όπλο του ανθρώπινου οργανισμού ενάντια στον καύσωνα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), σε περιόδους μέτριας περιβαλλοντικής θερμοκρασίας η πρόσληψη 2 και 2,5 λίτρων υγρών για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, με μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, θεωρείται επαρκής.

Το καλοκαίρι, ωστόσο, με τις υψηλές θερμοκρασίες οι συστάσεις τροποποιούνται και επιβάλλεται ακόμα μεγαλύτερη πρόσληψη υγρών (περίπου 1 λίτρο περισσότερο, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία ή τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας).
Το καμπανάκι του κινδύνου για τις ημέρες του καύσωνα οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους και όσοι σκοπεύουν να διανύσουν μακρινές αποστάσεις, οδηγώντας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οδήγηση σε ένα ζεστό αυτοκίνητο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απώλεια υγρών και διατάραξη της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Οι ίδιοι προειδοποιούν ότι η πολύωρη οδήγηση ακόμη και σε ένα κλιματιζόμενο αυτοκίνητο μπορεί να επιφέρει μεγάλη απώλεια υγρών, των οποίων η αναπλήρωση είναι εξόχως σημαντική. Και αυτό καθώς, σύμφωνα με έρευνες, οι οδηγοί, που διανύουν πολύωρες αποστάσεις, χωρίς να έχουν ενυδατωθεί σωστά, κάνουν τον ίδιο αριθμό σφαλμάτων, που κάνει κάποιος όταν οδηγεί υπό την επήρεια μέθης ή ναρκωτικών.

Μάλιστα, ακόμη και η μέτρια αφυδάτωση των οδηγών μπορεί να οδηγήσει σε μια συμπεριφορά αντίστοιχη αυτής, που έχει ένας μεθυσμένος οδηγός.

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της αφυδάτωσης είναι και όσοι επιλέγουν να μετακινηθούν με αεροπλάνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αφυδάτωση είναι ένας υπολογίσιμος παράγοντας ακόμη και σε μια πτήση μικρής ή μεσαίας διάρκειας, καθώς ο αέρας εντός του αεροπλάνου είναι πιο ξηρός από το κανονικό.

Συμβουλές

Οι ειδικοί θυμίζουν ότι,  το 20-30% του προσλαμβανόμενου νερού προέρχεται από τα τρόφιμα και το 70-80% από διάφορα ροφήματα. Συγκεκριμένα, εκτός από το νερό που αποτελεί την πρώτη επιλογή ενυδάτωσης, ενυδατική δράση, σύμφωνα με τις έρευνες, έχουν όλα τα μη-αλκοολούχα ποτά και ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά.

Πηγή: ygeiaonline.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ