Σε λίγο αρχίζει η «καυτή» ομιλία της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ: Διάσπαση ή ιστορικός συμβιβασμός

Παραμένει στο τραπέζι το Grexit ο λαός δεν ψήφισε  Όχι στο ευρώ όπως διαμηνύει ο Πρωθυπουργός τι τελευταίες μέρες

Σήμερα ξεκαθαρίζει πάντως ο Αλέξη Τσίπρας αν θα πάρει την μεγάλη απόφαση της διάσπασης με τους Λαφαζανικούς η θα χά´σει την παρτίδα με τους θεσμούς . 

 Χθες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» εξέφρασε την πεποίθησή του ότι εάν η κυβέρνηση δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

«Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο. Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές αυτό έχει να κάνει και με τις αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του κόμματος πρέπει να δώσουν απαντήσεις με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο και όχι με διαδικασία "άρπα-κόλλα". Να πάμε σύντομα σε έκτακτο συνέδριο, αρχές Σεπτέμβρη» σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας προτείνει την σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο, ενώ στον αντίποδα η Αριστερή Πλατφόρμα, πρότεινε την σύγκληση διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και το Σαββατοκύριακο.

Το μόνο στοιχείο που υπάρχει έως σήμερα είναι ότι 109 από τα 201 μέλη της ΚΕ έχουν διαφωνήσει ανοιχτά με την συμφωνία της 13ης Ιουλίου και μένει να αποδειχθεί αν ο συσχετισμός αυτός θα διατηρηθεί ή αν θα ανατραπεί υπέρ του κ. Τσίπρα.

Αυτό που θα έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι οι αριθμοί: αν δηλαδή θα περάσει η πρόταση της ηγεσίας για εσωκομματικό δημοψήφισμα με θέμα την υλοποίηση της συμφωνίας και την περαιτέρω διαπραγμάτευση, ή αν θα υπερισχύσει η θέση της αντιπολίτευσης, που απαιτεί διακοπή της διαπραγμάτευσης και δρομολόγηση της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Έτσι η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ καλείται σήμερα να λάβει αποφάσεις για την σύγκληση Συνεδρίου είτε έκτακτου, είτε διαρκούς, ενώ αν προκριθεί η λύση του δημοψηφίσματος θα καθορίσει τα ερωτήματά του.

Στόχος του κ. Τσίπρα είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να οδηγήσει τις εξελίξεις σε ένα έκτακτο συνέδριο, όπου ένα νέο κομματικό «σώμα» να πάρει την απόφαση για την γενική ανασύνταξη του κόμματος. Αντιθέτως, η πλευρά των δραχμιστών επιθυμεί λύσεις από τους υπάρχοντες συσχετισμούς, οι οποίοι θεωρούν ότι τους ευνοούν και ότι μπορούν να ελέγξουν το κόμμα.

Από εκεί κι έπειτα, ο Πρωθυπουργός - ακόμη κι αν περάσει η δική του πρόταση για το εσωκομματικό δημοψήφισμα - θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία μεγάλη αντίφαση. 

Στο δημοψήφισμα αυτό θα υποστηρίζει το «Ναι», την εφαρμογή της συμφωνίας και του Μνημονίου, την οποία προ τριών εβδομάδων απέρριπτε εν όψει του δημοψηφίσματος στο οποίο οι πολίτες ψήφισαν μαζικά «Οχι». 

«Αν υπάρχει η απαίτηση να τοποθετηθεί το κόμμα πριν υπογραφεί συμφωνία δεν μπορεί να πάρει την απόφαση αυτή η ΠΓ ή η Κεντρική Επιτροπή. Θα χρειαστεί να γίνει δημοψήφισμα, ώστε να λάβουν την απόφαση όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ», είπε την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας μιλώντας «Στο Κόκκινο».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ