Πρωτοπόρος η εφημερίδα

Συγχαρητήρια στο Σάκη Δημητρακόπουλο για την «πρωτοπόρο» πρωτοβουλία του και την έκδοση  της εφημερίδας γιά την ενημέρωση της κοινότητας των Ελλήνων του Βελγίου.

Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις των Βρυξελλών
Κάθε χρόνο, η πόλη των Βρυξελλών διοργανώνει μεγάλες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με την επωνυμία ¨Plaisirs d’ hiver¨. Φέτος στις εκδηλώσεις αυτές η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα. Η εναρκτήρια εκδήλωση έγινε στις 25 Nοεμβρίου 2011 στην χριστουγεννιάτικα φωταγωγημένη Χρυσή Πλατεία. Η εναρκτήρια εκδήλωση ξεκίνησε με το τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου Την Εικόνα Σου, που ερμήνευσε ο Αλέξανδρος Μπελλές, στην κατάμεστη από κόσμο και διάσημη Χρυσή Πλατεία των Βρυξελλών. Ο Δήμαρχος της Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας κ. Freddy Thielemans υποδέχτηκε, με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα, την ελληνική συμμετοχή στις εκδηλώσεις και μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΟΤ, κ. Κωνσταντίνο Ζήκο, πάτησαν το κουμπί έναρξης του φαντασμαγορικού light show που επακολούθησε. Παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, η Ελληνίδα επίτροπος στην ΕΕ κ. Μαρία Δαμανάκη, ο ελληνικής καταγωγής Υπουργός Τουρισμού της Γαλλόφωνης Κοινότητας Βρυξελλών κ. Χρήστος Δουλκερίδης, ο Έλληνας Πρέσβυς, κ.Αλέξιος Χατζημιχάλης, όλοι σχεδόν οι Ελληνικοί φορείς των Βρυξελλών, διάφοροι αξιωματούχοι και πλήθος κόσμου.

Το κρητικό μουσικό συγκρότημα «τα Βλαμάκια» που έφερε από την Κρήτη ο Σύλλογος Κρητών, οι μουσικοί του Συλλόγου Ποντίων και τα μέλη των Ελληνικών πολιτιστικών συλλόγων με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, ηγήθηκαν της πορείας των επισήμων από τη Χρυσή Πλατεία (Grand-Place) μέχρι την πλατεία St. Catherine, όπου λειτουργούν οκτώ ελληνικά περίπτερα (chalets) προβάλλοντας ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς και προϊόντα από τα οποία πολλά έχουν ονομασία προέλευσης. Τα χορευτικά συγκροτήματα φθάνοντας στο χώρο των ελληνικών περιπτέρων, χόρεψαν όλα μαζί δύο ελληνικούς χορούς τονίζοντας το ελληνικό χρώμα της μεγάλης χριστουγεννιάτικης αγοράς των Βρυξελλών, η οποία φιλοξενεί περίπου 300 εκθέτες και υποδέχεται κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Κωνσταντίνος Ζήκος, στο μήνυμά του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η συμμετοχή μας στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις ως «τιμώμενη χώρα», δίνοντάς μας την ευκαιρία να προβάλλουμε τις ομορφιές της χώρας μας αλλά και να προσεγγίσουμε με αμεσότητα το βελγικό κοινό, ενισχύοντας την εικόνα της Ελλάδας στη βελγική αγορά και αναδεικνύοντας εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς και παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα.

ο Δήμαρχος Βρυξελλών κ. Freddy Thielemans αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό των καθιερωμένων πλέον χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό και στη συνέχεια κήρυξε την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων, ταυτόχρονα με την παρουσίαση ενός όμορφου καλλιτεχνικού προγράμματος πατινάζ από τη Βελγίδα πρωταθλήτρια κ. Kaat Van Daele. Την επόμενη μέρα, στις 26 Νοεμβρίου, ο ελληνικής καταγωγής Υπουργός Τουρισμού της Γαλλόφωνης Κοινότητας Βρυξελλών (COCOF), κ. Χρήστος Δουλκερίδης, πραγματοποίησε «εκδήλωση αποκαλυπτηρίων» του εμβληματικού Manneken-Pis με ελληνική φορεσιά Μία εκδήλωση η οποία έλκυσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών της βελγικής πρωτεύουσας.

Ο κ. Δουλκερίδης, σε σχετική ομιλία του, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό», τον συμβολισμό αυτό «Στη δύσκολη αυτή περίοδο για την Ελλάδα, όπου πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι να δείξουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας». Το Γραφείο ΕΟΤ Βελγίου-Λουξεμβούργου, με την δυναμική διευθύντριά του κα Σκαρβέλη, προγραμμάτισε έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων, κατά το διάστημα των 37 ημερών της διάρκειας των εκδηλώσεων «Plaisirs d’Hiver», με διαρκείς παρουσιάσεις ελληνικών τουριστικών προορισμών και προϊόντων, εκθέσεις: ψηφιακής ζωγραφικής, φωτογραφιών, παραδοσιακές φορεσιές και κοσμήματα, ελληνική μουσική και κάλαντα. Συμμετείχαν επίσης με ιδιαίτερο δυναμισμό και όλοι οι ελληνικοί Σύλλογοι με τα χορευτικά τους συγκροτήματα όσοι διαθέτουν, όπως: η Ελληνική Κοινότητα, οι Πόντιοι, οι Θρακιώτες, Κρήτες, Λύκειο Ελληνίδων, Ηπειρώτες, Πελοποννήσιοι, Ελληνικό Κέντρο, Ελληνικά Σχολεία, TRADI DANCE, ΑΚΑΝΘΟΣ, Ελληνικός Κύκλος με ομιλία του Γεώργιου Στασινάκη. Υπήρχαν επίσης και οι γευστικές απολαύσεις, όπως παραδοσιακά γλυκίσματα αλλά και οι παραδοσιακές γεύσεις της Πελοποννήσου όπως η ετοιμασία και η διάθεση του παραδοσιακού τραχανά. Το Ελληνικό κέντρο, πέρα από τη συμμετοχή του χορευτικού του συγκροτήματος και τα μαθήματα ελληνικών σε ξένους, κινητοποίησε και πολλούς Φιλέλληνες, μαθητές και άλλους, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν σε πολλές εκδηλώσεις.

Ήταν μία πολύ θετική πρωτοβουλία, που θα ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου 2012, στην οποία είχαμε την ευκαιρία και την δυνατότητα να προβάλλουμε τα θετικά της χώρας μας, την παράδοση, τα εξαιρετικά προϊόντα, τις ομορφιές της και τους τουριστικούς της προορισμούς. Ελπίζουμε με τη συμμετοχή όλων μας να συμβάλαμε, έστω και λίγο, στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος που δυστυχώς αυτή την περίοδο υπάρχει απέναντι στην πατρίδα μας.

Συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια πάντα των εκδηλώσεων ¨Plaisirs d’ hiver¨ όπου η Ελλάδα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Λέσχη Αρχιμαγείρων, η Ένωση Πελοποννησίων Βελγίου και το Λύκειο Ελληνίδων Βρυξελλών, παρουσίασαν ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πελοποννησίων Βελγίου Σάκης Δημητρακόπουλος, σε σύντομη ομιλία του, παρουσίασε τους στόχους και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και ευχαρίστησε τους συντελεστές. Το Λύκειο Ελληνίδων Βρυξελλών στη συνέχεια παρουσίασε όμορφους και λεβέντικούς πελοποννησιακούς χορούς. Στο τέλος του χορευτικού προγράμματος, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προσέφεραν στους συντελεστές της εκδήλωσης υπέροχες αναμνηστικές γκραβούρες διαφόρων τοπίων και πόλεων της Πελοποννήσου.

Στη συνέχεια η Λέσχη Αρχιμαγείρων με τη συμμετοχή τριών διακεκριμένων σεφ, του Νίκου Τσικνάκου που μένει πλέον Βρυξέλλες και είναι υπεύθυνος στο beManos και των Γκουλίνα Γιάννη και Ιωάννη Παινέση που ήρθαν ειδικά από την Ελλάδα, ετοίμασαν έναν υπέροχο παραδοσιακό πελοποννησιακό τραχανά τον οποίο προσέφεραν στους παρευρισκόμενους, υπό μορφή «πελοποννησιακής σούπας» και συνοδεύοντάς τον με παραδοσιακό σύγλινο και λουκάνικο με πορτοκάλι. Πάνω από 1000 άτομα, στην μέγιστη πλειοψηφία τους ξένοι, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να εκτιμήσουν το ταπεινό αυτό παραδοσιακό μας χειμερινό γεύμα το οποίο, πέρα από την ευχάριστη ζεστασιά που μας προσφέρει στις κρύες χειμερινές ημέρες, έχει επίσης και μία υπέροχη γεύση, η οποία, στην περίπτωσή μας, ήταν ιδιαίτερα λεπτή χάρη στη συμβολή των τριών διακεκριμένων σεφ. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και ιδιαίτερα στον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων, αλλά και στο beManos για την αμέριστη συμπαράστασή του.

Δείτε όλο το 4 σέλιδο του ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥ
/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ