Τσίπρας: «Είχα δώσει εντολή για εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης»

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης από το εξωτερικό διαδικασιών εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, και όχι «σχέδιο Grexit», επεξεργαζόταν το υπουργείο Οικονομικών επί των ημερών του κ. Γ. Βαρουφάκη, μετά από σχετική εντολή του πρωθυπουργού.

Αυτό ανέφερε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο κ. Αλ. Τσίπρας, προσφέροντας πλήρη πολιτική κάλυψη στον πρώην υπουργό έναντι των συνεχών επιθέσεων που δέχεται ο κ. Βαρουφάκης, ενώ παράλληλα αφού επιτέθηκε με οξύτητα στους επικριτές συνολικά των κυβερνητικών επιλογών στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε με έμφαση ότι ποτέ δεν ήταν επιλογή δική του ή και της κυβέρνησης, η έξοδος από το ευρώ.

«Παρακολουθώ και δεν σιωπώ, μια προσπάθεια περίεργη και πρωτοφανή να στοχοποιηθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από την διαπραγματευτική διαδικασία», είπε ο κ. Τσίπρας με αφορμή σχετική ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, τονίζοντας μάλιστα ότι «στοχοποίηση» αυτή γίνεται την ώρα που η «μάχη συνεχίζεται».

Ο πρωθυπουργός κάνοντας χρήση σκληρής γλώσσας, είπε ότι «με αφορμή δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη πως με δική μου εντολή ζήτησα σχέδιο αντιμετώπισης μιας ακραίας κατάστασης» και σημείωσε ότι καταγράφεται μια «συνειδητή διαστρέβλωση πράξεων και λόγων», την οποία, μάλιστα, χαρακτήρισε «επικίνδυνη», αφού «ποινικοποιεί την αυτονόητη προσπάθεια της κυβέρνησης να αμυνθεί από πιθανό ατύχημα, εξαιτίας ακραίων κύκλων που ήθελαν και θέλουν άτακτη χρεοκοπία».

Χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην αίθουσα της Ολομέλειας και από τον παρόντα στην διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου Γ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας συνέχισε: «Σχέδια εξόδου της χώρας από ευρώ δεν είχαμε και ποτέ δεν επεξεργαστήκαμε. Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης οφείλαμε να έχουμε και είχαμε. Να μας εγκαλούσατε αν δεν είχαμε». Και αφού αναφέρθηκε και σε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για προετοιμασία της Ευρωζώνης έναντι πιθανού Grexit, συμπλήρωσε: «Δεν καταλαβαίνω τί ακριβώς μέμφεστε; Υπάρχει μια χώρα η οποία τελεί υπό πολεμική απειλή και είναι ισχυρό ενδεχόμενο απόβασης εχθρικών δυνάμεων. Και μας μέμφεστε; Φυσικά και αυτονοήτως είχα δώσει εντολή προσωπικά στον υπουργός Οικονομικά για σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Θα ήμουν πολιτικά αφελής και ανεύθυνος. Είναι κωμικό να ανακαλύπτετε πολιτικό σκάνδαλο στην αυτονόητη επιλογή της κυβέρνησης για άμυνα σε μια ολοένα και πιο επιθετική στάση της άλλης πλευράς» τόνισε.

Της πρωθυπουργικής κατ’ αρχήν απάντησης προηγήθηκαν επισημάνσεις της κας Γεννηματά, περί «πολιτικού σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό, ο οποίος είπε ότι λειτούργησε με εντολή σας. Ομολόγησε παρακρατικό λαβύρινθο και είναι υποχρέωσή σας να φωτίσετε τους σκοτεινούς διαδρόμους. Φέρατε το Grexit στην αυλή μας» είχε πει η κα Γενημματά.

«Την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλα, να ψάξετε πρώτα στο κόμμα σας και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οχι σε αυτή την κυβέρνηση, ούτε στον Βαρουφάκη» απάντησε σε υψηλούς τόνους ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε σε σειρά υποθέσεων όπως η υπόθεση των υποβρυχίων, η λίστα Λαγκάντ, τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας.

«Ο πατριωτισμός του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αδυναμία. Επρεπε να αξιοποιήσετε το κλίμα της εθνικής συναίνεσης και αντ’ αυτού μας κουνάτε το δάχτυλο. Από τη μεγάλη πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί στο κοινοβούλιο, με αυτά που λέτε πόσοι βουλευτές νομίζετε ότι θα απομείνουν; Είστε όμηρος των συνιστωσών σας, αλλά δεν μπορεί να είναι η Ελλάδα όμηρος δικός σας» σχολίασε η κα  Γεννηματά, και κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να πει «καθαρά» αν υπάρχει στις σκέψεις της κυβέρνησης το σενάριο ενός Grexit.

«Μας κατηγορείτε ότι είχαμε μυστικό σχέδιο εξόδου από ευρώ, σε κάποια μπουντρούμια. Τότε, γιατί δεν το εφαρμόσαμε; Αν ο στόχος μας και τα μυστικά σχέδια, ήταν να βγούμε από το ευρώ, με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος γιατί δεν το κάναμε; Καταλαβαίνετε τι σαχλαμάρες μας λέτε μέσα στο Κοινοβούλιο; Να σοβαρευτούμε σε αυτή την αίθουσα» απάντησε ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας εντονότατες διαμαρτυρίες από τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ.

Οι διαμαρτυρίες έγιναν εντονότερες, όταν ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην υπόθεση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου, δεν είχε κάτι κάνει «παραπάνω από τον κ. Βενιζέλο».

Για «λάσπη στον ανεμιστήρα» και ανέντιμη επίθεσε στον κ. Βενιζέλο, έκανε λόγο αμέσως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπενθύμισε την πρωτοβουλία του κόμματός της να κληθεί στην εξεταστική για τα μνημόνια Επιτροπή της βουλής ο κ. Βαρουφάκης. «Εκεί θα μάθουμε, θα δούμε γιατί καλύπτετε σήμερα με αυτό τον τρόπο τον κ. Βαρουφάκη», πρόσθεσε.

«Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί όπως όλοι μας έχει κάνει λάθη, μπορεί να έχει ευθύνες, για το σχέδιό του, για τις διακοπές στην Αίγινα, για τα πουκάμισά του. Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο όμως, ή ότι ήθελε να πάει την Ελλάδα στα βράχια. Δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό ούτε έκρυβε λίστες στα συρτάρια», έκλεισε τον έντονο διάλογο ο πρωθυπουργός.

Οσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, για το οποίο ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα απηύθυνε ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρωθυπουργός προέβαλε το θέμα της σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις χώρες του Νότου και στις χώρες του Βορρά που κατεγράφη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως αντίδραση υπήρξε από «κάποια όψιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που θεωρούν ότι η αλληλεγγύη είναι μια α λα καρτ υπόθεση και δεν δέχονταν σε καμία περίπτωση ορισμένες εκατοντάδες προσφύγων στα δικά τους κράτη, αλλά ήθελαν να είναι εθελοντική η δυνατότητα συνεισφοράς».

Από την πλευρά του, ο κ. Κακλαμάνης έθεσε το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας πως η Ευρώπη με τυμπανοκρουσίες βγάζει ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία τα πετάει μετά στον κάλαθο των αχρήστων, υιοθετεί «τη ρομαντική κατ' αρχήν πρόταση του Έλληνα Επιτρόπου για την αντιμετώπιση του προβλήματος», αλλά αν ξεκίναγε να την υλοποιήσει, ήθελε χρόνο, διότι οι «χαρτογιακάδες» των Βρυξελλών μόνο από γραφειοκρατία ξέρουν και τίποτα παραπάνω.

«Άρα έπρεπε να δούμε τι κάνουμε εμείς εδώ μέσα και δεν κάναμε τίποτα» κατηγόρησε στην κυβέρνηση ο κ. Κακλαμάνης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ