Good News: Χρυσό στην Ευρώπη για την Εθνική εφήβων - Ο Γκάλης τους αποθεώνει - φωτό & βίντεο‏

Τα χρυσά παιδιά του Ηλία Παπαθεοδώρου, αν και κυνηγούσαν στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς επέστρεψαν από το -14 (25-39) και εκθρόνισαν μετά από μια διετία την Τουρκία νικώντας τη στον συγκλονιστικό τελικό της Νέας Ιωνίας Βόλου με 64-61.

 

Ηγέτης και τέρας ψυχραιμίας με 4/4 βολές στο τέλος ο Χαραλαμπόπουλος (23π., 8 ριμπ., 4 ασιστ), σκέπασε ξανά τα καλάθια ο Παπαγιάννης (12π., 15 ριμπ., 3 τάπες), φοβερή δουλειά σε άμυνα κι επίθεση ο Σκουλίδας και υπερπροσπάθεια από όλα τα παιδιά που απέδειξαν πως πέρα από πλούσιο ταλέντο, έχουν και μεγάλη ψυχή.

Ο αγώνας

Η γνώριμη πεντάδα, Λούντζης, Φλιώνης, Σκουλίδας, Χαραλαμπόπουλος και Παπαγιάννης, άρχισε τον τελικό, ωστόσο η Εθνική ήταν νευρική στην επίθεση κι ευάλωτη στην άμυνα. Τα επιθετικά ριμπάουντ και τα μακρινά σουτ των Τούρκων είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεφύγουν νωρίς (5-10) και να φτάσουν ακόμη και στο +10 (9-19).

Η άμυνα των παικτών του Ντερίν είχε εγκλωβίσει τον Χαραλαμπόπουλο, δεν επέτρεπε να περάσει η μπάλα στον Παπαγιάννη και ρίσκαρε το σουτ στους Έλληνες διεθνείς με τα χαμηλότερα ποσοστά στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα η διαφορά να ανέβει και στους έντεκα (14-25) στις αρχές της δεύτερης περιόδου. Η… Εθνική άμυνα έγινε πιο επιθετική, οδήγησε σε λάθη και κακές επιλογές τους αντιπάλους και σε καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο από τον Χαραλαμπόπουλο, με αποτέλεσμα να πλησιάσει στους τέσσερις (21-25). Όμως η βιασύνη και η έλλειψη καθαρού μυαλού, μαζί με τον ασταμάτητο Κορκμάζ όχι απλώς σταμάτησαν την ελληνική αντεπίθεση, αλλά οδήγησαν την Τουρκία στα αποδυτήρια και με τη μέγιστη μέχρι τότε διαφορά στο ματς (25-37).

Οι γείτονες έφτασαν και στους 14 (25-39) στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, όμως η Εθνική με πρωτεργάτη τον Σκουλίδα άρχισε να αντιδρά και με σερί 10-0 πλησίασε στα μισά της τρίτης περιόδου στο -4 (35-39), ενώ βρίσκοντας για πρώτη φορά στο ματς σκορ από τον Παπαγιάννη έφτασε και σε απόσταση τριών πόντων (38-41). Και πάλι, ωστόσο, η ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την ανατροπή και είδε τους Τούρκους να αποκαθιστούν τη διψήφια διαφορά (38-48).

Όμως και πάλι η Εθνική δεν κατέθεσε τα όπλα και με μπροστάρη τον Μιλεντίγεβιτς ισοφάρισε με άλλους δέκα αναπάντητους πόντους (48-48), ενώ με τρίποντο του ίδιου παίκτη πέρασε μπροστά με 57-54. Ο Ουλκέρ ισοφάρισε με γκολ-φάουλ, ο Παπαγιάννης ξαναέβαλε μπροστά την Ελλάδα με κάρφωμα (59-57) και οι δύο ομάδες επιδόθηκαν σε ρεσιτάλ αστοχίας από μακριά. Ο Κορκμάζ αστόχησε ελεύθερος για τρεις, ο Χαραλαμπόπουλος δεν λάθεψε από τη γραμμή στα 17 δευτερόλεπτα (61-57), ωστόσο ο Τασκιράν μείωσε γρήγορα (61-59 στα 10 δευτερόλεπτα) και οι Τούρκοι έστειλαν στη γραμμή τον Δίπλαρο, που είχε 1/2 (62-59) στα 8,5 δευτερόλεπτα για το τέλος. Για να αποφευχθεί τρίποντο έγινε φάουλ στον Αλ, που με 2/2 έφερε την ομάδα του στον πόντο, με μόλις 5,9 δευτερόλεπτα να απομένουν. Ο Χαραλαμπόπουλος πήγε ξανά στη γραμμή με 4,7’’ για το τέλος και με περισσή ψυχραιμία έγραψε το 64-61. Ο Κορκμάζ πήρε φάουλ και με την πρώτη άστοχη βολή του όλα τέλειωσαν με το 64-61 φέρνει την Εθνική στην κορυφή της Ευρώπης.

Δεκάλεπτα: 12-19, 25-37, 41-48, 64-61.

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Λούντζης 3, Μιλεντίγεβιτς 8, Φλιώνης 2, Μουράτος 2, Σκουλίδας 8 (6 ριμπ.), Χρηστίδης, Δίπλαρος 6, Παπαγιάννης 12 (15 ριμπ., 3 τάπες), Χαραλαμπόπουλος 23 (8 ριμπ., 4 ασίστ).

Τουρκία (Ντερίν): Αλ 10, Οντσέλ, Τασκιράν 12, Ουλκέρ 13, Κορκμάζ 15, Ντουρμάζ 3, Γκαζί 2, Μπαϊράκ 4, Γιουρτσεβέν 2.

O Γκάλης αποθεώνει την Εθνική Εφήβων
Το μήνυμα του Νίκου Γκάλη για την Εθνική Εφήβων δεν θα μπορούσε παρά να έχει ξεχωριστή σημασία.

Μέσα από τη σελίδα του στο facebook, o Νίκος Γκάλης συνεχάρη την Εθνική Εφήβων για το χρυσό μετάλλιο κι ευχήθηκε ανάλογη συνέχεια στην Εθνική Ανδρών.

"Μπράβο στα νέα παιδιά του Ελληνικού μπάσκετ. Παίζοντας με ψυχή κέρδισαν πανάξια την πρωτιά στην Ευρώπη. Και έπεται και συνέχεια. Οι επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ δεν έχουν τελειωμό. Την σκυτάλη παίρνουν οι άντρες στο Eurobasket που πιστεύω θα έχουν πετυχημένη παρουσία" έγραψε χαρακτηριστικά.

Τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού στους πρωταθλητές
 
"Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Εθνική Εφήβων του μπάσκετ, τον προπονητή Ηλία Παπαθεοδώρου και τον πολυτιμότερο παίκτη της διοργάνωσης Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στον Βόλο"  δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ από την Εθνική Εφήβων.

"Συγχαρητήρια αξίζουν, επίσης, και στη φιναλίστ Τουρκία, καθώς και σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στη διοργάνωση. Η νέα μεγάλη επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ δίνει χαρά και συγκίνηση σε έναν ολόκληρο λαό, αποδεικνύοντας ότι η συλλογικότητα, η πίστη στον στόχο και η αυταπάρνηση είναι συστατικά που οδηγούν σε τέτοιες μεγάλες στιγμές. Η χαρά μας για την σημερινή επιτυχία, είναι ευχή για τη μεγάλη πρόκληση της Εθνικής μας Ομάδας Ανδρών, που τον προσεχή Σεπτέμβρη θα δώσει τη δική της μάχη στο Ευρωμπάσκετ" τόνισε ο Πρωθυπουργός.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ