«Ιφιγένεια» με αίσιο τέλος στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με την κορυφαία ηθοποιό Αμαλία Μουτούση

Με ξυρισμένα κεφάλια, παραπέμποντας σε έγκλειστους στρατοπέδου συγκέντρωσης, εμφανίζονται τα μέλη του Χορού –σκλάβες και σκλάβοι από την Ελλάδα στην Ταυρίδα– στην επόμενη παράσταση των Επιδαυρίων. 

Το πόσο τρομακτικά επίκαιρος αλλά και πόσο ανέλπιστα παρηγορητικός είναι ο Ευριπίδης επιδιώκει να καταδείξει ο Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνοθετώντας την «Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» (414-413 π.Χ. ) με το θίασο του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 7-8/8. 

Πρωταγωνίστρια, στο ρόλο της πολυμήχανης αυτής Ιφιγένειας, είναι η Αμαλία Μουτούση, μια σπουδαία κι απέριττη ηθοποιός, η οποία, δίχως περιττά εκφραστικά στολίδια καταπιάνεται σ’ όλη της την καριέρα με τους μεγάλους τραγικούς ρόλους. Ένας εκλεκτός θίασος τη συντροφεύει: Γιώργος Χρυσοστόμου, Γιώργος Κολοβός, Άννα Καλαϊτζίδου κ.ά. 

Η παράξενη και αμφίσημη αυτή τραγωδία, αριστοτεχνικά δομημένη, μεστή λυρισμού και με ένα αναπάντεχα αίσιο τέλος, αστείρευτη πηγή έμπνευσης του ευρωπαϊκού ουμανισμού στα χρόνια του Διαφωτισμού, θέλει την Ιφιγένεια να έχει διαφύγει της θυσίας και να βρίσκεται στην Ταυρίδα, ως ιέρεια της Αρτέμιδος. 

Τα βάρβαρα έθιμα αυτού του τόπου απαιτούν να θυσιάζεται κάθε ξένος που φτάνει εκεί. Όταν, λοιπόν, εμφανίζεται ο Ορέστης, η Ιφιγένεια πρέπει να βρει έναν τρόπο να πείσει το βασιλιά Θόα να αποτρέψει τη θυσία του αδερφού της. Τελικά, η ευφυΐα και το ήθους νικούν κατά κράτος την άλογη βία και ο Ευριπίδης προασπίζεται την έννοια του ανθρωπισμού. 

Προπώληση από τα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσμαζόγλου 39, 2103272000 ) και από το www.greekfestival.gr  

Πηγή: athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ