Τα πρακτικά της οργής μεταξύ Ζωής - Παππά για το ΕΣΡ: Όλοι οι διάλογοι

Στη συνεδρίαση είχε κληθεί και ήταν παρών και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος εξαρχής πήρε αποστάσεις από την ερμηνεία που κατέθεσε η Πρόεδρος της Βουλής για το θέμα της πλήρωσης των θέσεων του ΕΣΡ .

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να μας πει ο υπουργός αν επιμένει στην ερμηνεία του    

«Άρα, ως Πρόεδρος της Βουλής παρακαλώ με βάση όσα εκτέθηκαν, τα οποία αφενός περιλαμβάνουν τη δική μου τοποθέτηση για λόγους αρχής και δεοντολογίας ότι δεν θα συμμετάσχω στη διαδικασία ανεύρεσης προσώπων και προτάσεων για τη συγκεκριμένη Ανεξάρτητη Αρχή, πράγμα που έχει για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ως μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων αναλάβει ο κ. Φίλης και αφετέρου, σε σχέση με την ανάλυση του νομικού πλαισίου εν σχέσει με την θητεία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, η άποψή μου είναι αυτή την οποία σας εξέθεσα, η οποία ερείδεται και στις ερμηνείες που έχουν μέχρι σήμερα γίνει του ν. 4055/2012, σε σχέση όχι μόνο με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αλλά και με όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Και ήταν ένας νόμος που, αν δεν κάνω λάθος, ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της περιόδου δεν είχε ψηφίσει, είχε καταψηφίσει και σε σχέση με αυτήν τη διάταξη.  Επειδή όμως διατυπώθηκε από τον κύριο Υπουργό, σε δημόσια συνεδρίαση -σε άλλο forum, όχι κοινοβουλευτικό- η άποψη ότι είναι ληγμένες όλες οι θητείες όλων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, γεγονός που, εάν επιμένει σε αυτήν την ερμηνεία ο κύριος Υπουργός, σημαίνει ότι η Διάσκεψη πρέπει να ανεύρει επτά μέλη και όχι τρία, πρέπει να εξηγηθεί πώς συνέβη αυτό και επί τη βάσει -θα μας πει ο κύριος Υπουργός- ποιας ερμηνείας. Και θα πρέπει, επίσης, να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες και να αναληφθούν και οι σχετικές ευθύνες. Άρα, είναι νομίζω ευθύνη όλων να πάρουν πολύ συγκεκριμένα θέση. Πρέπει να πάρουμε και θέση και να το λύσουμε αυτό το θέμα, διότι δεν μπορεί να έχουμε μια Ανεξάρτητη Αρχή η οποία νομίζει ότι λειτουργεί νόμιμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί νόμιμα, ούτε μπορεί να έχουμε κυρώσεις οι οποίες θα ακυρωθούν γιατί θα υιοθετήσουμε μια άλλη ερμηνεία.

Η δική μου άποψη είναι ότι ό,τι ισχύει για όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων θα πρέπει να ισχύσει και εν προκειμένω. Αλλά για όλους τους λόγους που σας εξέθεσα και λόγω της αποχής μου από τη διαδικασία ανεύρεσης, εκείνο το οποίο θεωρώ υποχρέωσή μου να αναλάβω ως ευθύνη στο στάδιο αυτό είναι να αποσαφηνιστεί πλήρως ποια είναι η θέση της Διάσκεψης, εάν αναζητούμε τρία πρόσωπα ή επτά και πώς κινούμαστε φυσικά σε σχέση με τις υπόλοιπες Ανεξάρτητες Αρχές.

Διότι αν υποστηριχθεί μια άλλη ερμηνεία και προσέγγιση, αυτό θα πρέπει καταδήλως να ισχύσει για όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές

 Παππάς: Η ερμηνεία η οποία κατατέθηκε από την Πρόεδρο δεν με βρίσκει σύμφωνο 

«  Ορισμένα από αυτά που είπε η κυρία Πρόεδρος δεν θα τα σχολιάσω. Θα μπω στην ουσία του θέματος. Και ο υποφαινόμενος και η Κυβέρνηση συνολικά γίνεται το τελευταίο διάστημα δέκτης επιθέσεων από πολύ συγκεκριμένα κέντρα, ακριβώς επειδή έχει έρθει και έχει αναρτηθεί το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες θα καταθέσω την παράκληση της Κυβέρνησης προς τη Διάσκεψη των Προέδρων να το θωρακίσουμε θεσμικά και να μη δώσουμε δυνατότητα και πάτημα σε διάφορα κέντρα να αμφισβητήσουν τις διαδικασίες και τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί το τηλεοπτικό τοπίο την επόμενη δεκαετία.

Η ερμηνεία η οποία κατατέθηκε από την Πρόεδρο δεν με βρίσκει σύμφωνο, διότι κατά το άρθρο 101Α του Συντάγματος υπάρχει ορισμένη θητεία για τα μέλη των Ανεξαρτήτων Αρχών και η εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4055/2012 είναι σαφές ότι προϋποθέτει και απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, διότι αν αυτό δεν συνεκτιμηθεί, θα μπορούσε η Κυβέρνηση η παρούσα να φέρει μία διάταξη σε ένα άσχετο νομοσχέδιο που να παρατείνει τη θητεία ή να μειώνει τη θητεία των μελών.

Άρα, και η εφαρμογή των θητειών που προβλέπεται προϋποθέτει –νομίζουμε- την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων». είπε και συνέχισε « Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι για ένα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο έχει τη σύνθεση που έχει αυτήν τη στιγμή, η θητεία των μελών του να παρατείνεται ανά τρίμηνα και ανά εξάμηνα, δεν είναι μια σύνθεση που θα ήθελε η δημοκρατία μας να είναι η σύνθεση η οποία θα πάρει την ευθύνη για να διαμορφώσει το νέο τηλεοπτικό τοπίο» 

Παππάς: Δεν θα επιθυμούσα η  διαδικασία να εξελιχθεί σε αντεγκλήσεις μεταξύ εμού και του προέδρου  

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Υπουργέ, θα σας παρακαλούσα να διευκρινίσετε ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης. 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας): Τη διευκρίνισα, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Μισό λεπτό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας): Επί της διαδικασίας, δεν θα επιθυμούσα η παρούσα συνεδρίαση να εξελιχθεί σε μία διαδικασία αντεγκλήσεων μεταξύ…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Όχι, καμία αντέγκληση. Κοιτάξτε, θα πρέπει η Διάσκεψη…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας):…εμού και της Προέδρου.ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Όχι, όχι δεν υπάρχει τέτοια… ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας): Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας): Δυστυχώς, υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΆΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μπορούμε να πάρουμε μέρος και εμείς στον καυγά ή θα μείνει μόνο μεταξύ σας; 

Τα καρφιά και οι αιχμές μεταξύ των δύο κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκαν με την κ. Κωνσταντοπούλου να εμφανίζεται διατεθειμένη να μην πιέσει τον Υπουργό « Αν δεν είστε πρόχειρος σε αυτό, δεν θέλω να σας πιέσω»  και εκείνον εξίσου αιχμηρά να απαντά «   Δεν με πιέζετε. Μην ανησυχείτε»    

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου) Επομένως, υπάρχουν δύο τινά: Ή αμφισβητούμε τη συνταγματικότητα του ν. 4055/2012 που έχει εφαρμοστεί σε όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές, με αποτέλεσμα να υπηρετήσουν σε αυτές πρόσωπα που εξάντλησαν την οκταετία –σε όλες- είτε δεν το αμφισβητούμε. Και δεν είναι ζήτημα αντεγκλήσεων, είναι ζήτημα υπεύθυνης στάσης.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας όμως ότι η θέση που θα πάρει η Διάσκεψη των Προέδρων - και μπορεί να πάρει οποιαδήποτε θέση- σε σχέση με αυτό το ζήτημα επηρεάζει -και κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι επηρεάζει- το κύρος των αποφάσεων που εξέδωσαν αυτές οι Αρχές. Αν, ας πούμε, η ΑΔΑΕ εξέδωσε μία απόφαση προστίμου κατά της VODAFONE – αναφέρω μια άλλη Ανεξάρτητη Αρχή- με μέλη τα οποία βρίσκονταν στην εφαρμογή του ν. 4055 και πάρουμε τη θέση και την άποψη που μπορεί να είχε υποστηριχθεί από κάποιους ότι δεν υπήρχε νόμιμη σύνθεση, αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις και ιδίως -αυτό που ενδιαφέρει- οι αποφάσεις κυρώσεων που εξέδωσαν οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν είναι έγκυρες, δεν είναι νόμιμες. Αν δεν είστε πρόχειρος σε αυτό, δεν θέλω να σας πιέσω. Και αν δεν είστε νομικά… 

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Επί της διαδικασίας, κυρία Πρόεδρε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας): Δεν με πιέζετε. Μην ανησυχείτε»

Ακολούθησαν και συστάσεις του Υπουργού Επικρατείας στην Πρόεδρο να μην κάνει κατάχρηση του μικροφώνου 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ναι, καταλάβαμε την ερμηνεία σας, κύριε Υπουργέ, λέτε… 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Επικρατείας): Κυρία Πρόεδρε, λέω το ότι κρατάτε τη διαδικασία δεν θα πρέπει να συμπαρασύρει και μία κατάχρηση του μικροφώνου. Είπατε και εσείς την ερμηνεία σας. Είπα και εγώ τη δική μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχάς θα σας παρακαλέσω να τηρούμε όλοι το πλαίσιο αυτής της συζήτησης. Το δεύτερο που θα σας παρακαλέσω είναι να μας καταθέσετε, εάν έχετε, κάποια σχετική εισήγηση νομική γι’ αυτήν την ερμηνεία. Και τέλος, επειδή θέτετε ένα ζήτημα, δηλαδή να αρχίσει η Διάσκεψη των Προέδρων να ασχολείται με κάτι με το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί για καμία Ανεξάρτητη Αρχή, αυτό να είναι σαφές ότι εσείς λέτε ότι από το 2012 μέχρι σήμερα και από σήμερα και εντεύθεν θα έπρεπε η Διάσκεψη των Προέδρων να επιλαμβάνεται για όλα τα μέλη των Ανεξαρτήτων Αρχών και να τα επανακρίνει.

Πότε ξεκίνησε ο δημόσιος πόλεμος Ζωής - Παππά

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παππάς στην παρέμβασή του είχε επισημαίνει - αφήνοντας αιχμές για την στάση της παρούσας στη συνεδρίαση κ. Κωνσταντοπούλου - την ανάγκη για άμεση σύγκληση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα το ΕΣΡ.

Από τις θέσεις του ακροατηρίου ο πατέρας του ο κ. Στ. Παππάς φώναξε ότι κάποιοι έχουν συγγενείς εκεί, εννοώντας στο ΕΣΡ και την μητέρα της προέδρου της Βουλής. 

Η κ. Κωνσταντοπούλου αντέδρασε άμεσα και έκανε λόγο για σπίλωση και υπέρβαση των ορίων της συντροφικότητας.

Το θέμα έληξε με νέα παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας ο οποίος είπε ότι το μόνο το οποίο αναφέρθηκε ήταν η ανάγκη άμεσης λειτουργίας του ΕΣΡ προκειμένου να λειτουργήσει ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ