Γαύρος μαρινάτος σε σόγια και λεμόνι με κολοκύθι και αβοκάντο από τον Γιάννη Λουκάκο

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο
200 γρ. γαύρος μαρινάτος
300 γρ. ρολά κολοκύθι-αβοκάντο
40 γρ. βινεγκρέτ σόγια-τζίντζερ
20 γρ. ελαιόλαδο
5 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
25 τεμ. σκόρδο τραγανό
φύλλα μαϊντανού
Για τα ρολά κολοκύθι-αβοκάντο
120 γρ. κολοκύθι, κομμένο σε λεπτές φέτες κατά μήκος, με μαντολίνο
10 γρ. ελαιόλαδο
180 γρ. αβοκάντο, κομμένο σε μικρά καρέ
60 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 γρ. χυμός λάιμ
60 γρ. ντομάτα φιλέτο, κομμένη σε μικρά καρέ
αλάτι
Για τη βινεγκρέτ σόγια-τζίντζερ
20 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
80 γρ. σόγια
15 γρ. μουστάρδα ντιζόν
30 γρ. χυμός λεμονιού
400 γρ. ηλιέλαιο
15 γρ. χυμός λάιμ
10 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
Για τον γαύρο μαρινάτο
500 γρ. γαύρος
100 γρ. χυμός λάιμ
100 γρ. σόγια
300 γρ. ελαιόλαδο

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yannislucacos.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα ρολά κολοκύθι-αβοκάντο
Ζεματίζουμε το κολοκύθι σε κοχλάζον και καλά αλατισμένο νερό για λίγα δευτερόλεπτα και αποσύρουμε σε νερό με πάγο μέχρι να κρυώσει καλά. Στεγνώνουμε και τοποθετούμε ένα κομμάτι σελοφάν σε μια επιφάνεια εργασίας. Απλώνουμε τις φέτες από το κολοκύθι στο σελοφάν σε ένα παραλληλόγραμμο διαστάσεων 18x12 εκ. περίπο,  με τη μακριά πλευρά κατά μήκος του πάγκου. Λαδώνουμε και αλατίζουμε το κολοκύθι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά κατά μήκος και προς τα κάτω. Τυλίγουμε και σφίγγουμε καλά με το σελοφάν ώστε να γίνει ένα ρολό. Κόβουμε σε 3-4 κομμάτια το κάθε ρολό.

Για τη βινεγκρέτ σόγια-τζίντζερ
Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το ηλιέλαιο στον κάδο του μπλέντερ. Ξεκινάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο.

Για τον γαύρο μαρινάτο
Φιλετάρουμε το γαύρο αφαιρώντας το κεφάλι και το κεντρικό κόκαλο, αφήνοντας τα δύο φιλέτα ενωμένα στην ουρά. Ξεπλένουμε καλά και στεγνώνουμε. Τοποθετούμε τα φιλέτα σε ένα σκεύος το ένα δίπλα στο άλλο και αν χρειαστεί κάνουμε και δεύτερη στρώση. Αναμιγνύουμε τα υλικά της μαρινάδας και περιχύνουμε το γαύρο. Τοποθετούμε στο ψυγείο και μαρινάρουμε για 3 ώρες. Αποσύρουμε από τη μαρινάδα, στεγνώνουμε και σερβίρουμε. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον γαύρο, σκεπάζουμε με ελαιόλαδο και τοποθετούμε στο ψυγείο.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ