Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Made In Greece Marm - Elada που έφτιαξαν Έλληνες φοιτητές, βραβεύτηκαν & την εξάγουν

Παρά την οικονομική κρίση και τις τεράστιες δυσκολίες, φοιτητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ πήραν μέρος σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό (Ecotrophelia) για τη δημιουργία νέων οικολογικών-καινοτόμων προϊόντων διατροφής και κατάφεραν να διακριθούν αλλά και να προκαλέσουν το ενδιαφέρων μεγάλων εταιρειών τροφίμων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Το προϊόν που δημιούργησαν οι φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας με την ονομασία «marmΕλλάδα» κατάφερε να πάρει το πρώτο βραβείο και τώρα αυτοί οι φοιτητές θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο τον Οκτώβριο.
Η «marmΕλλάδα» είναι μία βιολογική μαρμελάδα που παρασκευάζεται από βιολογικά καρότα και βιολογικές κολοκύθες, δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά.

Το προϊόν αυτό έχει μειωμένες θερμίδες, ενώ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει φυσικές γλυκαντικές ύλες. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν ομάδες φοιτητών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για το προϊόν αυτό γιατί δεν έχουμε οικονομικά μέσα. Υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες για την εμπορική τους εκμετάλλευση.

Οι φοιτητές είναι ενθουσιασμένοι και θέλουν να το βελτιώσουν και ήδη ξεκίνησαν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε νέο τμήμα και προσπαθούμε το καλύτερο για τους φοιτητές μας. Να πάρουν πτυχία με αντίκρισμα», τονίζει στο «Εθνος» ο καθηγητής του τμήματος κ. Θ. Γεωργόπουλος.

Το βραβείο καλύτερης παρουσίασης απέσπασε το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συμμετείχε με τρία προϊόντα που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες τροφίμων. Βραβεύτηκε για το προϊόν TARTIQUE, μια τάρτα από μανταρίνι, σε συνδυασμό με κακάο, υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Η καινοτομία του προϊόντος οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί μια γλυκιά και υγιεινή επιλογή, για διαβητικούς και άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
Την προσπάθεια των φοιτητών συντονίζει ο καθηγητής του τμήματος Επιστήμης, Τροφίμων και Διατροφής του πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος τονίζει: O διαγωνισμός αυτός είναι πανευρωπαϊκός, μάλιστα το 2012 η χώρα μας κέρδισε το πρώτο βραβείο για ένα παριζάκι που έφτιαξε το τμήμα χημείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στον διαγωνισμό που γίνεται στη χώρα μας και ο οποίος στηρίζεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τροφίμων, οι φοιτητές του τμήματός μου κέρδισαν το βραβείο καλύτερης παρουσίασης. Οι φοιτητές εργάστηκαν έναν χρόνο προκειμένου να δημιουργήσουν αυτό το προϊόν σε συνεργασία πάντα με κάποιες εταιρείες τροφίμων. Κάθε χρόνο παράγουμε από 1 έως 3 προϊόντα. Μάλιστα αξίζει να σημειώσω ότι ήδη κάποιο προϊόν, που δημιουργήθηκε από Ελληνες φοιτητές, κυκλοφορεί στην αγορά των ΗΠΑ. Το ανέλαβε δηλαδή μια ελληνική εταιρεία στο Κιλκίς να το παράγει για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας.
Το τμήμα μας λειτουργεί μόνο έξι χρόνια και τώρα βγαίνουν οι πρώτοι φοιτητές στην αγορά εργασίας. Ξεκινήσαμε μέσα στην οικονομική κρίση και έπρεπε να κάνουμε τεράστια προσπάθεια αλλά και να καινοτομήσουμε.
Ο χώρος των τροφίμων μαζί με τον τουρισμό και την ενέργεια έχει μέλλον για τη νέα γενιά της Ελλάδας, αρκεί να υπάρχουν σύγχρονες αντιλήψεις.

Ακόμη και ο νέος κτηνοτρόφος πρέπει να έχει σπουδάσει για να μπορέσει να κάνει μια σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα. Εμείς τώρα ετοιμάζουμε καινοτόμα προϊόντα από ''ξεχασμένες'' πρώτες ύλες ελληνικές όπως για παράδειγμα το σιτάρι μαυραγάνι της Λήμνου ή το σιτάρι Λήμνος που έχει να καλλιεργηθεί πάνω από 30 χρόνια. Επίσης θα κάνουμε τη ''μερέντα του Αιγαίου'' που θα περιέχει πετιμέζι με ταχίνι».

Δείτε όλη τη συνέχεια εδώ - ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ