Στις 11 το τελευταίο αντίο στην Μαριλένα Λασκαρίδου - Σύζυγο του μεγαλοεφοπλιστή & αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδου

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα η Μαριλένα Λασκαρίδου – αντιπρόεδρος και «ψυχή» του «Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδου». 

Η κηδεία της συζύγου του Πάνου Λασκαρίδη θα γίνει σήμερα, Δευτέρα 10/8 στις 11 πμ από τον Ι.Ν. των Αγίων Θεοδώρων του Α΄Νεκροταφείου Αθηνών. Η Μαριλένα Λασκαρίδου άφησε την τελευταία της πνοή εντελώς αιφνιδίως την περασμένη Πέμπτη στην Ύδρα, προκαλώντας σοκ στον κόσμο του πολιτισμού και της ναυτιλίας.
Εκτός από την προσφορά της στον πολιτισμό η Μαριλένα Λασκαρίδη είχε να δείξει και σημαντικό κοινωνικό έργο, χωρίς ποτέ να διατυμπανίζει τις δράσεις της. Η δε «βάση» της όπως ήταν το κτίριο-«διαμάντι» του Πειραιά, αποτελούσε το κέντρο των δραστηριοτήτων της, που κύριο στόχο είχαν  την επιμόρφωση και καλλιέργεια των νέων που επισκεπτόντουσαν τη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη, στο πλαίσιο των πολυάριθμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος.

Ήταν μία κυρία χαμηλών τόνων και υποδειγματική οικοδέσποινα. Τελευταία δημόσια εμφάνισή της έγινε πριν λίγο καιρό καιρό, όταν παρουσίασε το έργο του Ιδρύματος, από τις διάφορες πολιτιστικές δράσεις του και τιε εκδόσεις, μέχρι την πλούσια βιβλιοθήκη του και τις εξελίξεις με το ναυάγειο των Αντκυθήρων. Πεπραγένα που φιλοξενούνται στο ιστότοπο του Ιδρύματος Λασκαρίδη.

Η είδηση για τον θάνατο της Μαριλένας Λασκαρίδη έγινε γνωστή από ανακοίνωση του Ιδρύματος, που ανέφερε:

Με βαθιά θλίψη και οδύνη ανακοινώνουμε τον αιφνίδιο θάνατο της Αντιπροέδρου του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», Μαριλένας Λασκαρίδου. Υπήρξε η «ψυχή» του Ιδρύματος και της Βιβλιοθήκης «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» −έργα ζωής− τα οποία υπηρέτησε ακούραστα, με σεμνότητα, αφοσίωση, όραμα για τον πολιτισμό και την παιδεία, αίσθημα αγάπης και κοινωνικής προσφοράς.
Η οικογένεια του Ιδρύματος, φίλοι και συνεργάτες, θα την αποχαιρετήσουμε την Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015, στις 11:00 π.μ., από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Θα τη θυμόμαστε.

Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνων να ενισχυθεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (τηλ.: 210-3306140).
 To «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» και η Βιβλιοθήκη «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα, 10 Αυγούστου.

Εξ άλλου, στο Ψήφισμα τής Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος, αναφέρεται:
Η Αντιπρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», Μαριλένα Λασκαρίδου πέθανε αιφνιδίως, και με βαθιά θλίψη, το ίδρυμα ανακοίνωσε την τραγική είδηση του θανάτου της.
«Υπήρξε η «ψυχή» του Ιδρύματος και της Βιβλιοθήκης «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» −έργα ζωής− τα οποία υπηρέτησε ακούραστα, με σεμνότητα, αφοσίωση, όραμα για τον πολιτισμό και την παιδεία, αίσθημα αγάπης και κοινωνικής προσφοράς. Η οικογένεια του Ιδρύματος, φίλοι και συνεργάτες, θα την αποχαιρετήσουμε την Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015, στις 11:00 π.μ., από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνων να ενισχυθεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (τηλ.: 210-3306140). To «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» και η Βιβλιοθήκη «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα, 10 Αυγούστου.

Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τον αδόκητο θάνατο της Αντιπροέδρου του Ιδρύματος, Μαριλένας Λασκαρίδου, και την αμέριστη συμπαράστασή τους στην οικογένειά της.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής αποφασίστηκαν τα εξής:

*Σύσσωμη η Επιτροπή, με επικεφαλής τον πρόεδρο, καθηγητή του Παν/μίου του Cambridge – ακαδημαϊκό κ. Αθανάσιο Φωκά, να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία, η οποία θα τελεστεί τη Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015, στις 11:00 π.μ., στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

*Να καταθέσει στη μνήμη της χρηματικό ποσό για την ενίσχυση του έργου του μη κυβερνητικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

*Να σταθεί αρωγός στη συνέχιση και εξέλιξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», τα οποία αποτέλεσαν έργο ζωής για την εκλιπούσα.

*Να προτείνει στο Δ.Σ. του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» τη θέσπιση βραβείου Επιστημονικής Αριστείας στη μνήμη της.

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής
Αθανάσιος Φωκάς, Καθηγητής του Παν/μίου του Cambridge, Ακαδημαϊκός
Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής
Κική Δημουλά, Ποιήτρια, Ακαδημαϊκός
Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, Διευθύντρια Μουσείου Ύδρας
Γεώργιος Γράτσος, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Μαρία Ζουρίδου – Λιάπη, Καθηγήτρια Τμήματος Χημείας του Παν/μίου Αθηνών
Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Παν/μίου Αθηνών
Αθανάσιος Μαρκόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών
Γιάννης Μαρμαρινός, Ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικής του Παν/μίου Αθηνών
Ελένη Νικολουδάκη – Κοκορέλια, Αρχιτέκτων
Νικόλαος Πετραλιάς, Ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών
Λεωνίδας Ρεσβάνης, Καθηγητής Φυσικής Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροσωματιδιακής Φυσικής ΝΕΣΤΩΡ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, Καθηγητής της Χειρουργικής του Παν/μίου Αθηνών
Ρίτσα Φράγκου–Κικίλια, Ομότιμη Καθηγήτρια του Παν/μίου Αθηνών

Η εφημερίδα «Καθημερινή»  στη στήλη «ΤΗΛΕΦΟΣ», έκανε μία σημαντική αναφορά στην αξέχαστη Μαριλένα Λασκαρίδου. Γράφει:
Η είδηση βύθισε στο πένθος τους ανθρώπους του πολιτισμού και του εφοπλισμού. Η Μαριλένα Λασκαρίδη, σύζυγος του Πάνου Λασκαρίδη και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», έφυγε αιφνίδια από τη ζωή, στην Υδρα, το πρωί της 6ης Αυγούστου. Μια προσωπικότητα λαμπερή και πνευματικά ανήσυχη, χαρακτήρας ανυπόκριτα ταπεινός, με αυξημένο ένστικτο φροντίδας προς όλους όσοι είχαν ανάγκη, ενσάρκωνε ένα πρότυπο που φαίνεται να εκλείπει στις ημέρες μας, σαν να μην υπάρχει πλέον το καλούπι που το πρωτοδημιούργησε. Στεκόταν σε κάθε περίσταση με χάρη, αξιοπρέπεια, με ζεστασιά και κυρίως με έναν θετικό τρόπο σκέψης και δράσης που την έκανε να ξεχωρίζει και να γίνεται αμέσως αγαπητή.

Οσοι είχαμε την τύχη να τη γνωρίσουμε, να τη συναναστραφούμε ως «ψυχή» του Ιδρύματος και να δεχθούμε την περιποίησή της ως υποδειγματική οικοδέσποινα, να τη χαρούμε κοντά στα παιδιά και τα εγγόνια της, ακόμη δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τον απροσδόκητο χαμό της.

Από το γραφείο της στη σοφίτα του Ιδρύματος, στον Πειραιά, άκουγε κανείς τις φωνές των μαθητών που πλημμύριζαν καθημερινά το κτίριο στη συμβολή Πραξιτέλους και Μπουμπουλίνας, για να πάρουν μέρος στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Περισσότερα από 20.000 παιδιά κάθε έτος, από κάθε βαθμίδα και από όλες τις νομαρχιακές περιφέρειες της χώρας επωφελούνταν από τις υποδειγματικές δράσεις που σχεδίαζε και επέβλεπε η ίδια μαζί με την Καλή Κυπαρίσση, την υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία του φορέα. Με ακαταπόνητη ενέργεια έστησε την πλουσιότατη δανειστική βιβλιοθήκη, οργάνωνε διαλέξεις και επιμελούνταν τις εκδόσεις, νοιαζόταν για κάθε τι, μικρό ή μεγάλο. Η ενασχόλησή της με τον πολιτισμό ήταν η ίδια της η ζωή, ένα έργο που επιτελούσε με μεγάλη αγάπη, βλέποντας την κοινωνία σαν μια διευρυμένη οικογένεια.

Με την ίδια στοργή που φρόντιζε τους δικούς της, έσκυβε στα παιδιά που συναντούσε στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Ελλάδας, σε σχολεία μονοθέσια και σε χωριά ξεχασμένα, όταν πρωτοστατούσε στις ετήσιες επισκέψεις του Ιδρύματος στις παραμεθόριες περιοχές, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο το 2007 και συνεχίστηκε μέχρι φέτος, όπου κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας σε Εβρο και Σαμοθράκη διοργανώθηκαν προγράμματα που αφορούσαν 12.000 μαθητές σε σχεδόν 100 σχολεία. Περπάτησε με άξια βήματα στα χνάρια της πεθεράς της, της Αικατερίνης Λασκαρίδη – από τις πρώτες Ελληνίδες που διακρίθηκαν στον χώρο της κοινωνικής προσφοράς, ιδρύοντας το πνευματικό φυτώριο της ΧΕΝ Νέου Φαλήρου, την πρώτη βιβλιοθήκη της οδού Σμολένσκι και εξακτινώνοντας τις δράσεις σε πολλούς τομείς, οι οποίες πάντα αναφέρονταν στη στήλη του «Τήλεφου», όλα αυτά τα χρόνια.

Με πατέρα Σκωτσέζο και μητέρα από την οικογένεια Ζάππα, η αείμνηστη συνδύαζε την ελληνική θέρμη με την αγγλοσαξονική αποτελεσματικότητα. Είχε σπουδές στο μάρκετινγκ, στη διαφήμιση και στην κειμενογράφηση. Γνώρισε τον Πάνο Λασκαρίδη σε νεαρή ηλικία, όταν εκείνος υπηρετούσε ακόμη τη στρατιωτική του θητεία. Μαζί δημιούργησαν μια εξαιρετική οικογένεια: την πρωτότοκη Κατερίνα, που σπούδασε ψυχολογία, τη δευτερότοκη Σουζάνα, που ασχολείται με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, την τριτότοκη Χριστίνα, που έχει λαμπρές οικονομικές σπουδές, και τον βενιαμίν Παναγιώτη, ο οποίος υπηρετεί τώρα στον στρατό. Υπήρξε εξαιρετικά τρυφερή γιαγιά με τους τρεις εγγονούς της. Η μητρική της αύρα ήταν φανερή σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς της: όταν ο σύζυγός της είχε παραχωρήσει το σκάφος «Γλάρος» στις ενάλιες έρευνες των Αντικυθήρων πέρυσι, ήταν εκείνη που εμψύχωνε ολόκληρη την καταδυτική ομάδα. Το ίδιο έκανε και την περίοδο κατά την οποία φτιαχνόταν η ιστορική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη στο Παλαιό Γαλλικό Ινστιτούτο Πειραιώς, όπου κάθε μέρα βρισκόταν στο πλευρό των ανθρώπων που εργάζονταν εκεί…

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ
>>> Από τον πρόεδρου του ΕΒΕΠ, Βασίλη Κορκίδη, εστάλη το παρακώτω τηλεγράφημα στον Πάνο Λασκαρίδη:

Αγαπητέ μου, κύριε Πάνο,
Εκ μέρους του ΔΣ του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά σας παρακαλώ να δεχθείτε τα συλλυπητήρια μας για την ξαφνική απώλεια της αγαπημένης σας συζύγου, Μαριλένας.
Σας γνωρίζω ότι το ΔΣ ΕΒΕΠ έχει ήδη πάρει απόφαση να παραχωρήσει δωρεάν χώρο στο κτίριο του Επιμελητηρίου στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και στη μνήμη της συζύγου σας, θα συνεισφέρει με επιπλέον ποσό για τον απαραίτητο εξοπλισμό & λειτουργία του γραφείου.
Τα θερμά συλλυπητήρια εκ μέρους όλης της οικογενείας μου και ιδιαίτερα του πατέρα μου Σπύρου.
Ζωή σε εσάς. Να την θυμάστε!
Βασίλης Κορκίδης
φίλος, συνεργάτης & πρόεδρος του ΕΒΕΠ

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ