Πορτοκαλί κρασί: Η νέα μόδα που κατακτά με το μεθυστικό άρωμα & το ξεχωριστό του χρώμα

Η δημοτικότητά τους συνεχώς ανεβαίνει και σιγά σιγά κάνουν την εμφάνισή τους και στο Ελληνικό αμπελώνα. Τα Πορτοκαλί Κρασιά είναι μια σύγχρονη τάση με ρίζες στο παρελθόν και σίγουρα θα μας αποσχολήσουν στο κοντινό μέλλον.

Για την παρασκευή των σύγχρονων λευκών κρασιών, τα σταφύλια σπάζονται και τα στερεά τμήματα διαχωρίζονται γρήγορα από το χυμό για να διατηρηθεί το ανοιχτόχρωμο χρώμα του κρασιού. Τα Πορτοκαλί κρασιά είναι λευκά κρασιά που παράγονται ακολουθώντας τη διαδικασία που εφαρμόζεται στα κόκκινα, με παρατεταμένη δηλαδή διαβροχή των θρυμματισμένων φλοιώντων σταφυλιών και των σπόρων. Σε άλλες περιπτώσεις η παραγωγή πορτοκαλί κρασιών γίνεται με την οινοποίηση ερυθρωπών ποικιλιών σε υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες που φτάνουν τους 25ο C, μετά από αφαίρεση των στέμφυλων.

Συχνά η ζύμωση πραγματοποιείται σε πήλινα δοχεία ή ξύλινα βαρέλια ακολουθώντας αρχαίες πρακτικές και οινικές παραδόσεις που έχουν ρίζες στην περιοχή του Καυκάσου.

Η αναβίωσή τους ξεκίνησε στα σύνορα Ιταλίας – Σλοβενίας και η τάση αναπτύχθηκε γρήγορα και στις δύο πλευρές. Πατέρας της νέας τάσης θεωρείται ο Ιταλο-Σλοβένος Josko Gravner που ενώ ήταν παραγωγός κάποιων από τα πιο ευκολόπιοτα λευκά κρασιά της Ιταλίας, αποφάσισε να πάψει να ακολουθεί τις σύγχρονες οινοποιητικές τεχνικές, δοκιμάζοντας εκείνες του μακρινού παρελθόντος. Στα μέσα της δεκαετίας του 90 αναζήτησε έμπνευση στην αρχαία οινοποιητική ζώνη της Γεωργίας. Εκεί ανακάλυψε τα qvevri, πήλινα δοχεία στα οποία ζύμωνε το κρασί στην αρχαιότητα, θαμμένο στο έδαφος.

Οι πρώτες κιόλας δοκιμές της αρχέγονης μεθόδου έδωσαν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κρασιά που απόκτησαν φανατικούς φίλους αλλά στον αντίποδα προκάλεσαν και έντονες αντιδράσεις.

Σίγουρα ιδιαίτερα, τα πορτοκαλί κρασιά κυμαίνονται χρωματικά από λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα έως μέτριου βάθους καφές. Στον ουρανίσκο, συχνά διαθέτουν την υφή, το σώμα και τις τανίνες ερυθρών οίνων καθώς και τα φρούτα και τη μεταλλικότητα λευκών. Πολλά διαθέτουν γήινα χαρακτηριστικά, πλούσια κρεμώδη υφή και χαρακτηριστικά παλαίωσης.

Στην Ελλάδα οι χαρακτηριστικότερες εκδοχές πορτοκαλί κρασιών είναι αυτή του Ροδίτη του Κτήματος Τάτση και του Πορτοκαλί Μεθυμναίου ενώ νέες πειραματικές οινοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πηγή: botilia.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ