Αθωώθηκε για βιασμό και δολοφονία χάρη στο DNA - Πέρασε όμως 30 χρόνια στην φυλακή

O Ντάγκχερτι συμφώνησε στο να γίνει μια νέα εξέταση DNA και επιπλέον συμφώνησε με τους δικηγόρους της οργάνωσης που κατέθεσαν αίτημα ακύρωσης της καταδικαστικής απόφασης.

Ο Λούις Φογκλ, ηλικίας 63 ετών, απαλλάχθηκε των κατηγοριών με απόφαση του δικαστή Ντέιβιντ Γκρίν στην Ιντιάνα της Πενσιλβάνια και του επιδικάστηκε εγγύηση ύψους 25.000 δολαρίων καθώς εκκρεμεί η απόφαση του εισαγγελέα της κομητείας της Ιντιάνα Πάτρικ Ντάγκχερτι για το αν θα τον παραπέμψει εκ νέου σε δίκη με την κατηγορία του φόνου δευτέρου βαθμού. Η απόφαση του εισαγγελέα αναμένεται να εκδοθεί την 14η Σεπτεμβρίου.

Ο Φογκλ εξέτιε ισόβια ποινή κάθειρξης.

Οι εξετάσεις DNA που διενεργήθηκαν σε σπέρμα που συλλέχθηκε στο πλαίσιο των ερευνών της υπόθεσης για το βιασμό και τον φόνο το 1976 της Ντιν «Κάθυ» Λονγκ, «απέκλεισαν τον Φογκλ και υπέδειξαν έναν άνδρα τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ταυτοποιηθεί», σύμφωνα με την οργάνωση Innocence Project.

Ο εισαγγελέας ωστόσο δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι δεν πιστεύει ότι ο Φογκλ είναι αθώος στην κατηγορία της συνομωσίας για το βιασμό και τη δολοφονία της Λονγκ και θα αναζητήσει και άλλα στοιχεία προκειμένου να τον οδηγήσει εκ νέου ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Ήταν μια πολύ πολύ μακρά διαδρομή για τον Φογκλ που διακήρυσσε πάντα την αθωότητά του για το έγκλημα που διαπράχθηκε το 1976» δήλωσε ο Ντέιβιντ Λόφτις, δικηγόρος της Innocence Project.

Ο Φογκλ και άλλοι τρεις άνδρες είχαν συλληφθεί το 1981 αφού ένας τρόφιμος ψυχιατρικής κλινικής, ο Ερλ Έλντερκιν, τους είχε αναγνωρίσει- ενώ βρισκόταν σε ύπνωση- ως πιθανούς υπόπτους.

Ο Φογκλ είχε δικαστεί ξεχωριστά και είχε καταδικαστεί για το φόνο με το δικαστήριο να στηρίζεται στις καταθέσεις τριών πληροφοριοδοτών, είπαν οι δικηγόροι. Οι κατηγορίες για τους άλλους τρεις συγκατηγορούμενους αποσύρθηκαν ελλείψει στοιχείων.

Ο Φογκλ ζήτησε να διενεργεθεί εξέταση DNA το 2003, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είχαν αποδείξει την αθωότητά του.

Νωρίτερα φέτος, αφού εκδόθηκε εντολή για μία δεύτερη εξέταση DNA, οι ειδικοί κατάφεραν να εντοπίσουν σπέρμα σε τρίχες που είχαν περισυλλέξει από το θύμα πριν από 39 χρόνια.

Ο εισαγγελέας της Ιντιάνα γνωστοποίησε ότι οι δύο από τους τρεις άνδρες στους οποίους είχαν αρχικά απαγγελθεί κατηγορίες είναι εν ζωή και ότι θα ζητήσει να ληφθούν δείγματα DNA από εκείνους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ