Ντάισελμπλουμ: Βιώσιμο έως το 2030 το χρέος - Δεν δεσμεύομαι για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα

Το νέο πρόγραμμα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έως το 2030, υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ολλανδικής Βουλής για την έγκριση της ελληνικής συμφωνίας. 

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, ακόμα και στο δυσμενές σενάριο, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν πρόκειται να αυξηθεί άνω του 12% έως το 2030.
«Ακόμη και σ' αυτό το σενάριο ωστόσο, μία αύξηση της τάξης του 15% μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη» συμπλήρωσε παράλληλα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του.


Όσον αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντέισελμπλουμ υποστήριξε ότι το ΔΝΤ σέβεται την άρνηση των ευρωπαϊκών κρατών στην ονομαστική μείωσή του. Πάντως, απέφυγε να επιβεβαιώσει το αίτημα του Ταμείου για επιμήκυνση των ωριμάνσεων κατά 60 έτη.
«Είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό, με τη μορφή των μειωμένων επιτοκίων και της μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής» εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup.


Aναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση της χώρας, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να προβλέψει το τι μέλλει γενέσθαι, χαιρετίζοντας ωστόσο, τη στήριξη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ στο νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Σχετικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Ολλανδός υποστήριξε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγή: Reuters, Open Europe

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ