Ο Σόιμπλε έκανε το ''θαύμα'' του: Βήμα - βήμα η εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα & κατόπιν αυστηρής επιτήρησης

Η Άγκελα Μέρκελ απέφυγε τα χειρότερα κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή, όμως βγήκε από τη διαδικασία «με ένα μαυρισμένο μάτι», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Der Spiegel.

 

Διότι οι «αντάρτες» από το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών και των Βαυαρών εταίρων τους Χριστιανοκοινωνιστών μπορεί να μην ήταν πολύ μεγαλύτερες από ό,τι τον Ιούλιο, όμως ήταν οι περισσότερες που έχει αντιμετωπίσει, σε οποιοδήποτε θέμα, στη διάρκεια της 10ετούς θητείας της: 63 «όχι», 3 «λευκά», αλλά και 17 απουσίες από τη διαδικασία, οι οποίες επό πολλούς στο Βερολίνο ερμηνεύονται ως έμμεση άρνηση στήριξης του τρίτου Μνημονίου για την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η καγκελάριος φαίνεται πως χρωστά μια ακόμη... χάρη στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ήταν αυτός που κατάφερε και πάλι να συσπειρώσει τους βουλευτές της CDU/CSU -οι οποίοι αναγνώρισαν ότι αφού ο κατά γενική ομολογία σκληρός Γερμανός υπουργός Οικονομικών φτάνει τελικώς να πει το «ναι», υπάρχει επαρκής εγγύηση ότι μπορούν να υπακούσουν στην κομματική γραμμή.


ΤΟΜΑΣ ΟΠΕΡΜΑΝ

Για να το πετύχει, βεβαίως, ο Σόιμπλε χρειάστηκε να επιστρατεύσει τόσο συναισθηματικούς τόνους -«ήταν δύσκολο και για εμένα», είπε- όσο και την πλευρά της ηθικής -«με δεδομένο ότι η ελληνική βουλή έχει ήδη εγκρίνει ένα μεγάλο μέρος των μέτρων, θα ήταν ανεύθυνο να μην αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για μια νέα αρχή στην Ελλάδα», όπως είπε.


ΓΚΡΕΓΚΟΡ ΓΚΙΖΙ

Πάνω από όλα, όμως, ο Σόιμπλε στήριξε τα επιχειρήματά του στον γνωστό γερμανικό ορθολογισμό. Αν και παραδέχθηκε εξαρχής ότι δεν υπάρχει εγγύηση πως το πρόγραμμα θα πετύχει, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία προς την ελληνική κυβέρνηση -θα παρακολουθούμε βήμα προς βήμα, όπως είχε δηλώσει από προχθές. Επέμεινε δε στον τρίμηνο έλεγχος... προόδου και εφαρμογής των μέτρων ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, από τον οποίο και θα εξαρτάται η εκταμίευση των δόσεων.

Ταυτόχρονα, επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες πολλών βουλευτών, αναφέροντας ρητά ότι, αφενός, «η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη για το Βερολίνο» και, αφετέρου, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για «κούρεμα χρέους», καθώς αυτό απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Αναφερόμενος, επίσης, στον Αλέξη Τσίπρα, επανέλαβε ότι «τώρα είναι αναγκασμένος να πράξει το αντίθετο από ό,τι είχε υποσχεθεί», όμως ισχυρίστηκε πως το γεγονός ότι έχει φέρει το κόμμα του στα πρόθυρα της διάσπασης δείχνει ότι έχει πάρει σοβαρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. 

Τόμας Όπερμαν 
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημο-κρατών
έκανε λόγιο στην ομιλία του για ένα πρόγραμμα «διαφορε-τικής ποιότητας από τα προηγούμενα», που «για πρώτη φορά επεν-δύει στην αναμόρφω-ση του κράτους και της κοινωνίας», αιτιολο-γώντας την υπερψή-φισή του από το κόμμα.

Γκρέγκορ Γκίζι 

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς υποστή-ριξε ότι το κόμμα του ναι μεν καταψηφίζει το τρίτο Μνημόνιο επειδή θεωρεί πως είναι κατα-στροφικό για τον ελλη-νικό λαό, όμως πρό-σθεσε ότι παραμένει αλληλέγγυο προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ