Τι συζήτησαν Παππάς & Τζανακόπουλος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Πάμε για λίστα & όχι σταυροδοσία

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπα Δημήτρης Τζανακόπουλος επισκέφθηκαν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με απόλυτη μυστικότητα προκειμένου να συζητήσουν την επικείμενη ανακοίνωση για την επίσπευση των εκλογών . 

Οι συζητήσεις με τον συνταγματολόγο Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικεντρώνονται βάσει του Συντάγματος, με δυνατότητες παράκαμψης των διερευνητικών εντολών ώστε η  ψηφοφορία να καταστεί εφικτή  για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές με επίκληση εθνικού λόγου, δύο φορές μέσα σε έναν χρόνο.Επομένως θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να παραδώσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ακολουθήσει κύκλος διερευνητικών εντολών με τα τρία πρώτα κόμματα.

Σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή, εάν δεν μπορεί κανένα κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί εκ νέου όλους μαζί τους πολιτικούς αρχηγούς, διερευνώντας αν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση οικουμενικής σύνθεσης. Αν και αυτή η προσπάθεια δεν τελεσφορήσει, τότε οδηγούμαστε σε διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές.
Το Σύνταγμα όμως ορίζει την τυπική διαδικασία σύμφωνα με την οποία η πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πηγαίνει στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη δηλαδή τον κ. Ευάγγελο Με'ι'μαρακη και αν δεν τελεσφορήσει στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.  Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο να καταστεί ρυθμιστής ο υπόδικος αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Αν και πάλι οι διαδικασίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τότε ο κ. Παυλόπουλος θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης. Η κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί έως και τρεις ημέρες. 

Πάντως, το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθούν με ταχύτατους ρυθμούς όλες οι διαδικασίες - ενδεχομένως μέσα σε ένα 24ωρο. Δηλαδή, Μεϊμαράκης και Μιχαλολιάκος να επιστρέψουν αμέσως την εντολή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση για την διεξαγωγή εθνικών εκλογών μετά το πέρας 21 ημερών.

Όμως, βάσει του εκλογικού νόμου και λόγω του ότι δεν έχουν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (25 Ιανουαρίου) οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι «σταυροδοσία».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ